Литва і Швеція готуються до російської агресії

НОВИНИ 02.05.2024 Коментарі 0

У Литві розпочали кампанію з підготовки добровольців да захисту краіни на випадок війни. 

Міністерство оборони Литви повідомило, що на добровільних засадах у комендатурі можуть записатися усі патріотично налаштовані громадяни, пише Радыё Свабода. Білорусь

Реєстрація у військові комендатури мирного часу стартувала із 1 травня, інформаує LRT. У міноборони Литви поінформували, що люди всіх спеціальностей та освіти, які бажають підготуватися до оборони країни й отримати базові військові знання, можуть зареєструватися, заповнивши форму на сайті karys.lt, або у найближчому підрозділі Служби військового обов'язку та комплектування до 31 серпня.

Зареєстрованих осіб запрошуватимуть на навчання у складі військових частин військових комендатур на період від 3-ох до 10-ти днів на рік. Під час навчань добровольців забезпечуватимуть озброєнням та екіпіруванням.

Попередньо військова підготовка у частинах військових комендатур розпочнеться у жовтні.

У разі війни громадяни, включені до списків комендатур і які отримали військові навички, допомагатимуть захищати своє місто чи район, охороняти важливі об'єкти в житловому середовищі, пости контролю, забезпечувати дотримання комендантської години, брати участь у процесі реквізиції майна, стежити за довкіллям, боротися з незаконними збройними формуваннями чи виконувати інші завдання, поставлені Литовською армією.

Раніше повідомляли, що у мирний час у Литві діятимуть 27 постійних комендатур, які готуватимуть тилові кадри.

До найгіршого сценарію – вторгнення росії – готуються й у Швеції, яка нещодавно приєдналася до НАТО.

Як пише УНІНАН із посиланням на Bloomberg, окрім зміцнення збройних сил, що зазнали скорочень після "Холодної війни", країні необхідно модернізувати порти, дороги, залізничні мережі, лікарні і притулки.

"Її енергопостачання – поєднання атомної, гідро- та вітрової енергетики – особливо вразливе через географічне розташування. Приблизно 16 тисяч кілометрів ліній електропередач, що з'єднують виробничі потужності на півночі країни з основними містами на півдні, проходять через густі ліси, що займають близько двох третин території", - пише видання.

А це робить електромережі вразливішими, тому Швеція має бути готовою до збоїв у критично важливих інфраструктурах, що часто є головною ціллю під час війни.

Також Швеція значно збільшила щорічні видатки на цивільну оборону. Загалом уряд для цього виділив приблизно 5,5 мільярда крон (510 млн доларів) на 2024 рік. Це майже утричі більше, ніж 2021 року. Щоби країні розпочати виходити із кризового становища у цьому питанні, щороку потрібно 10 мільярдів крон.

До слова, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила: інші країни мають брати приклад із Фінляндії, яка протягом десятиліть створювала та підтримувала надійну інфраструктуру цивільної оборони, а також навчала цивільне населення, як діяти в надзвичайних ситуаціях.

"Ми багато чому вчимося на прикладі того, що відбувається в Україні, з причин, які дуже сумні, - сказав прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. – Із більш позитивних причин ми також вчимося у Фінляндії, не в останню чергу, коли йдеться про готовність і цивільну оборону".

Також читайте: Країни Балтії розкрили план підготовки до оборони від нападу росії

На фото з відкритих джерел: колона литовських воїнів під час параду з нагоди Дня Незалежності України. Хрещатик, Київ, 2017 рік

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: