Напад на Роберта Фіцо – це напад на всіх нас, - коментар словацького журналіста

НОВИНИ 15.05.2024 Коментарі 0

"Вбивство Роберта Фіцо стало переломним моментом. Нині вирішується питання, чи належимо ми до цивілізованих країн демократичного Заходу", - про це пише у коментарі з приводу збройного нападу на голову уряду Словаччини Роберта Фіцо головний редактор словацького видання "Денник Н." Матуш Костольний.

Матуш Костольний: "На цьому закінчується весь постлистопадовий етап демократичної політики в Словаччині. Вона часто була вульгарною, крикливою та агресивною, але це була перш за все боротьба слів, а іноді і думок. Тепер на сцені з’явився пістолет, і це зовсім нова історія.

Це трагедія. Політика ніколи не повинна перетворюватися на перестрілку. На цьому суперечки і спроби перемогти опонента законними засобами закінчуються.

Убивство прем'єр-міністра Роберта Фіцо є огидним і неприйнятним. Цього ніколи не повинно було статися.

Політиків убивають у Росії чи Латинській Америці. Це ознака тоталітарних суспільств, де фактично ліквідовують незручних суперників. Такого у Словаччині ще ніколи не було, і ми повинні зробити все, щоби це більше не повторилося.

71-річного нападника, який  стріляв у Роберта Фіцо, було затримано на місці злочину/Reuters/Radovan Stoklasa 

Це вже не перше вбивство публічної особи. Було вбивство журналіста Яна Куцяка. Вже тоді ми зазначали, що коли політики поширюють ненависть, вони грають в азартні ігри, і це лише питання часу, коли словесні атаки стануть фізичними. Ось як це працює, і ми маємо занадто багато доказів з історії та світу, що це не просто теорія.

Незважаючи на вбивство Яна Куцяка та Мартіни Кушнірової, політики не оговталися і продовжили йти тим самим шлях. Фактично, вони змагалися, хто буде агресивнішим, хто грізніше за інших налякає, хто вкаже пальцем на винних і ворогів і зробить їх мішенями.

Сьогодні закінчується етап безтурботного нападу і лякання. Це жахливо та неприпустимо. Але зараз усі в публічному просторі повинні прокинутися і вгамувати пристрасті. Звинувачення опозиції чи ЗМІ не може бути відповіддю. Але звинувачення в тому, що саме Фіцо і його люди гралися з вогнем, додаючи і додаючи жару під котел ненависті, також є неприйнятними, мовляв, що вони самі винні.

Деякі політики вже почали звинувачувати ЗМІ у вбивстві. Проте сьогодні не час придиратися до журналістів. Вони контролюють політиків, але не таким чином, щоб закликати до насильства.

Вбивство Роберта Фіцо стало переломним моментом. Тепер вирішується, чи належимо ми до цивілізованих країн демократичного Заходу, де за злочини карають суди, а не застосовують кровну помсту. Насильство витає в повітрі, і відповідальні політики повинні його приборкати.

Цього ніколи не повинно було статися. Ніколи.

Напад на журналіста був нападом на всіх нас. Те саме стосується нападу на прем’єр-міністра Фіцо. Ми всі разом, і давайте зробимо все можливе, щоб це більше не повторилося".

Перше фото – охоронці піднімають Роберта Фіцо після пострілів у нього / dennikn.sk

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: