Президента Литви обиратимуть у другому турі, кандидати ті ж, що і 5 років тому

АНАЛІТИКА 13.05.2024 Коментарі 0

У Литві на президентських виборах сталося невеличке дежа вю: після п’ятирічної перерви у другому турі знову зійдуться Ґітанас Науседа (чинний глава держави) та Інґріда Шимоніте (прем’єрка).

Відмінність цьогорічних виборів полягала лише в тому, що у 2019 році сили суперників були майже рівними: тоді обидва набрали близько 31% голосів виборців. А цьогоріч пан Науседа набрав 44,19%, а пані Шимоніте – 19,78% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, повідомляє LRT.

«Напевно, моєю головною метою на цьому етапі було вийти до другого туру, і я вважаю, що вона досягнута», - сказала Інґріда Шимоніте журналістам у Вільнюсі.

На понеділковій пресконференції пан Науседа заявив: «Я хотів би подякувати народу Литви, який висловив мені свою довіру після п’яти справді важких років, які ми пройшли разом, коли навіть перед обличчям дуже серйозних проблем і критичних викликів ми все ще думали про майбутнє».

Натомість кандидат Едуардас Вайткус, який посів п'яте місце в першому турі президентських виборів, подякував мешканцям за «підтримку, мужність і перемогу». «Тому що, я думаю, ніхто з цієї гнилої і зрадницької влади не міг подумати, що їх буде більше 100 тисяч – людей, які усвідомлюють, що два по два – це чотири, і що не можна воювати безпосередньо на полі бою з росією, тому що це божевілля», - сказав Вайткус. Він також наголосив, що ті, хто закликає до такого бою, є зрадниками Литви.

Нагадаємо, що ЗІФ уже писав про те, що половина кандидатів на найвищу державну посаду у цій країні Балтії є «ватниками».

Референдум про подвійне громадянство провалено

Явка на недільних президентських виборах склала 59,4% виборців. Це найвищий показник для Литви з 1997 року.

Мабуть, певну роль у високій залученості зіграло ще й те, що вибори цього разу супроводжувались ще й обов’язковим референдумом про можливість подвійного громадянства.

На ньому пропонувалося внести зміни до конституції, вилучивши речення, яке наразі перешкоджає громадянам Литви набувати друге громадянство – «за винятком випадків, передбачених законом, ніхто не може бути громадянином Литовської Республіки та іншої країни».

За останніми даними, після підрахунку абсолютної більшості поданих голосів у референдумі взяли участь 1 396 828 осіб або 59% виборців.

З них схвалили запропоновані зміни щодо громадянства 1 011 014 осіб або 73,9% тих, хто проголосував, але цього виявилося недостатньо.

Для того, щоби поправку до Конституції про громадянство ухвалили, за неї повинні проголосувати щонайменше половина виборців, які мають право голосу. Загалом у списках виборців цього року було 2 385 234 особи, тому потрібно було зібрати 1 192 617 голосів.

Очікується, що другий тур виборів президента відбудеться у Литві вже за два тижні.

На світлині: Ґітанас Науседа та Іґнгріда Шимоніте / фотоколаж LRT.lt

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: