Роберта Фіцо намагався вбити поет-пісняр - відео спроби політичного вбивства

НОВИНИ 16.05.2024 Коментарі 0

Підозрюваним у нападі на прем'єр-міністра Словацької Республіки Роберта Фіцо є 71-річний словацький письменник Юрай Цинтула, який, ймовірно, законно володів зброєю, з котрої він 15 травня зробив кілька пострілів у прем'єр-міністра. Чоловіка одразу після нападу знешкодили поліцейські. Наразі нападник затриманий, справу передано Національному кримінальному відомству.

Зокрема, про це пише Aktuality.sk. Видання зв'язалося із сином підозрюваного. Він шокований, а також він підтвердив, що у батька законна зброя.

"Я абсолютно не знаю, що батько мав такий намір, що він планував, чому це сталося", - сказав він. На запитання, чи відчував його батько ненавить до Роберта Фіцо, син відповів: «Я вам так скажу, він за нього не голосував. Це все, що я можу про це сказати».

Чоловік заперечував, що його батько коли-небудь відкрито говорив про напад або вбивство політика. Він також заперечив, що 71-річний чоловік був психіатричним хворим. «Можливо, було якесь коротке замикання, я не знаю". 

Підозрюваний Юрій Цінтул був творчо творчою особистістю. Видав кілька поетичних збірок. У 2016 році працював у приватній охоронній службі. Тоді він сам став жертвою нападу в торговому центрі в Левіце: надвечір до магазину зайшов молодий чоловік, очевидно, у стані наркотичного сп’яніння, та напав на Юрія Цінтулу.

Aktuality.sk також зв’язався з давнім знайомим убивці, з яким вони разом заснували рух «Проти насильства».

«Це була партія, яку ми заснували проти будь-якого насильства...», — каже чоловік, який також є сусідом підозрюваного і рекламував його літературні твори. 

«Так, у нього була зброя на законних підставах, оскільки він, будучи пенсіонером, працював водієм в охороній службі. Коли його побили на службі багато років тому, я сфотографував його. Але не думаю, що сьогоднішній інцидент має відношення до тієї справи», – додав знайомий підозрюваного.

«Взагалі не хотілося в це вірити, навіть коли побачив фото.., я був шокований тим, що сьогодні (15 травня) сталося. Але я не хочу його засуджувати. Він ніколи так не висловлювався, іноді міг коментувати, як влада йому не подобається, але це шок».    

Також відомо, що Юрай Цинтула був активістом ліберальної партії "Прогресивна Словаччина".

У мережі з'явилось відео, де він заявляє, що стріляв у Роберта Фіцо через незгоду з політикою уряду. 

Також ЗМІ повідомляють, що Юрай Цинтула неодноразово вороже висловлювався проти прем'єра в соціальних мережах.

В українській Вікіпедії є стаття про Юрая Цинтулу, де зазначено, що він неодноразово брав участь у заходах забороненої в 2022 році парамілітарної організації Slovenskí Branci, - ультраправої організації, що пов'язана із російським клубом Нічні Вовки. Slovenskí Branci проводили військову підготовку школярів у школах Словаччини та підтримували невизнані ДНР та ЛНР.

Юрай Цинтула - письменник, поет, пісняр, убивця/з відкритих джерел   

"Юрай Цинтула народився в 1953 році. 1980 року переїхав до Вільнюса (Радянський Союз), якийсь час жив в одній квартирі з радянською співачкою Раїсою Васильєвою.

Мешкає у м. Левиці. Є одним із засновників словацького літературного клубу «DÚHA» (2005). З 2008 року, коли клуб перетворили на ГО, по 2016 рік був його головою.

У 2016 році працював у приватній охоронній службі і тоді став жертвою нападу в торговому центрі. Після цього почав збирати підписи в Інтернеті за створення політичної партії під назвою «Hnutie proti násiliu» («Рух проти насильства»).

Юрай Цинтула брав участь у заходах парамілітарної організації Slovenskí Branci/з мережі

Неодноразово брав участь у заходах забороненої в 2022 році парамілітарної організації Slovenskí Branci. Ця ультраправа організація тісно пов'язана із російським клубом Нічні Вовки, проводила військову підготовку школярів у школах Словаччини та підтримувала невизнані ДНР та ЛНР.

Написав три поетичні збірки: «Sen rebela», «Diptych», «Osy» — сатира, у 2010 році видав роман «Posolstvo obete», у 2015 році — книгу про циган — «Efata».

З 2015 року був членом Асоціації словацьких письменників", - сказано у Вікіпедії.

Додамо, що директор лікарні Банській Бистриці Міріам Лапунікова сьогодні, 16 травня,  вранці повідомила: стан здоров’я прем’єр-міністра Роберта Фіцо стабілізований, але дуже серйозний, - пише видання  Aktuality.sk.

"Тому він буде перебувати у відділенні інтенсивної терапії", - сказала вона, зазначивши, що Роберт Фіцо отримав численні вогнепальні поранення. 

Водночас керівниця лікарні повідомила про перебіг порятунку прем'єр-міністра Роберта Фіцо. У другій половині дня (15 травня) прем'єр-міністра транспортували санітарною авіацією до відділення невідкладної допомоги лікарні, де йому надали медичну допомогу, зробили комп'ютерну томографію, а потім його транспортували в операційну, де тривала п'ятигодинна операція, в якій брали участь хірургічна та травматологічна бригади, – сказала Міріам Лапунікова, додавши, що вже нині прем’єр-міністром опікується ціла бригада лікарів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: