Житлова афера під час війни: продають квартири за адресою, якої не існує

РОЗСЛІДУВАННЯ 02.05.2024 Коментарі 0

У Восьмому апеляційному адміністративному суді м. Львова закінчилося викликом поліції судове засідання у справі івано-франківського забудовника ТОВ «БК Цитадель» та державного реєстратора Мар’яни Вербицької.

Незважаючи на те, що справа стосувалася безпосередньо забудовника та державного реєстратора (оскаржувалися дії з приводу реєстрації права власності на житлові та нежитлові приміщення), серед осіб, які були вільними слухачами можна було помітити колишнього голову Богородчанської РДА Франка Єжака (на цей час засновник та керівник ТОВ «Валетта», співзасновника «БК Цитадель» Василя Петренка (який ніколи не був безпосереднім керівником «БК Цитадель»), Віталія Сахарова (керівника ТОВ «Імперія-ІФ», засновником якої є син Франка Єжака), а також ряд громадських активістів Івано-Франківщини. Ми перелічили ці імена невипадково.

Йдеться про історію, яка стосується чи то махінацій чи то корпоративних чвар щодо житла під час воєнного стану.

У зоні ризику опинилися люди, які купують квартири. Серед них також можуть бути й сім’ї військових та переселенців, адже нині вони нерідко витрачають отримані компенсації на нове житло.

Наголосимо, що у коло фігурантів скандалу потрапив Франко Єжак – екс-голова Богородчанської РДА, що на Івано-Франківщині.

Отже, трішки історії. 2016 року було створено будівельну компанію ТОВ «БК Цитадель». З того часу компанією безпосередньо керував Олександр Вовчук. Зокрема, він та його партнер Василь Петренко займалися управлінням та продажами. Франко Єжак мав на той час «понятійне відношення» до компанії, при цьому допомагав полагоджувати різні питання.

І от тепер у Олександр Вовчука виникли сумніви щодо того, чи не перебували між собою у змові Франко Єжак та Василь Петренко з ймовірною метою скористатися успіхом будівельної компанії на ринку Івано-Франківщини та отримати контроль над «БК Цитадель».

Більше того, за його словами, на цей час здійснюються дії щодо продажу квартир від імені «БК Цитадель» особами, які не мають жодного стосунку до компанії (наголосимо, єдиним директором компанії був і залишається до цього часу Олександр Вовчук) у будинку за адресою с. Угринів (неподалік Івано-Франківська) на вулиці Хіміків 9, корпус 8, хоча такої адреси банально не існує.

Також Олександр Вовчук має припущення, що вказані обставини могли бути відомі державному реєстратору Мар`яні Вербицькій (яка, до речі, безпосереднього жодного разу не брала участі у судових засіданнях по справі щодо оскарження її дій) та юристу Віталію Сахарову (керівнику ТОВ «Імперія-ІФ», засновником якої є син Франка Єжака).

До слова, на Віталія Сахарова (керівника ТОВ «Імперія-ІФ», з якою у БК Цитадель також є судові спори) було зареєстровано права власності на квартиру за неіснуючою адресою с. Угринів, вул. Хіміків 9, корпус 8, яка в подальшому могла бути реалізована третім особам.

Наразі мова може йти про приблизно 15 постраждалих сімей, які встигли віддати кошти за квартири в будинку, якого на цей час не існує за вже згаданою адресою с. Угринів, вул. Хіміків 9, корпус 8.

За попередньо оцінкою збитки можуть сягнути 15 мільйонів гривень: сумарно покупців та компанії «БК Цитадель».

Також таємницею огорнута справа щодо офісних приміщень «БК Цитадель», що в Івано-Франківську на вул. Пилипа Орлика, 8. Зокрема, зі слів Олександра Вовчука відомо, що на початку 2023 року його просто не впустила охорона у ці приміщення, зіславшись на розірвання в односторонньому порядку договору оренди (при цьому у тих же приміщеннях були установчі документи, печатки та всі первинні документи «БК Цитадель»).

В ході розгляду справи № 909/225/23, в якій «БК Цитадель» пробувало відновити доступ до приміщень та документів (які до цього часу так ніхто і не повернув), стало відомо, що орендодавець розірвав договір посилаючись на закінчення його дії. При цьому в процесі розгляду справи стало відомо, що новим орендарем є ТОВ «Імперія-ІФ» та компанія Василя Петренка із назвою ТОВ «БК Цитадель ІІ».

Відтак, Олександр Вовчук повідомив, що після втрати доступу до офісу, почали з’являтися документи з використанням печатки компанії. За цим фактом нині розслідуються кримінальні провадження (ЄРДР 12023096010000416 від 17.05.2023, ст. 357 ч.1,  ЄРДР 12023096010001078 ч.1 ст.358 від 08.12.2023).

От як про ці всі події говорить сам Олександр Вовчук: «Поки я періодично перебував у відрядженнях за кордоном, «БК Цитадель» позбулася офісу, втратила всі первинні документи та печатку, доступ до банківських рахунків. Більше того, з’явилася реєстрація за ТОВ «БК Цитадель» права власності на об’єкти, адреси яких не існує. До мене звертаються люди, показуючи документи, які ні я, ні ТОВ «БК Цитадель» не видавало та не підписувало. На цей час  щодо цих фактів ведеться досудове розслідування, наявні справи в судах різної юрисдикції».

Також Олександр Вовчук стверджує, що у 2023 році компанію «технічно» хотіли зробити банкрутом. Зокрема, із заявою про визнання ТОВ «БК Цитадель» звернулася ТОВ «Валетта» засновником та керівником якої є Франко Єжак. Мовляв,  ТОВ «БК Цитадель» має борг перед останньою у розмірі більш ніж 10 мільйонів гривень. Однак надати на експертизу документи, для встановлення справжності підпису Олександра Вовчука ТОВ «Валетта» відмовилася – як наслідок у задоволенні заяви про відкриття у справі про банкрутство було відмовлено.

Крім того, Олександр Вовчук стверджує, що має підстави вважати, що його колишній партнер Василь Петренко використовує майно компанії (крани, екскаватор та будівельну опалубку). За цим фактом також порушено кримінальне провадження (ЄРДР 12023091010002650 ст.190 ч.4 від 16.08.2023 року).

Ще один факт. Здоров’я і навіть життя Олександра Вовчука є під загрозою. Зокрема, торік стався фізичний конфлікт, внаслідок якого директор ТОВ «БК Цитадель» Олександр Вовчук отримав тілесні ушкодження (ЄРДР 12023096250000073 ЄРДР та 12023096250000074 ст.125 ч.1 від 02.06.2023).

Так само не обійшлося без сутички й після засідання Восьмого апеляційного адміністративного суду. Цього разу івано-франківський активіст Адріан Волгін спробував завдати фізичних ушкодження, вчиняв хуліганські дії та нецензурно висловлювався щодо Олександра Вовчука. За даним фактом також подано заяву до правоохоронних органів та здійснюється розслідування.

До слова, це вже не вперше такі сутички відбуваються після судових засідань. Невідомі особи скандують «шахрай» на адресу Олександра Вовчука, при цьому вони відмовляються представитися та говорити на камеру, які саме претензії до «БК Цитадель» чи безпосередньо до Олександра Вовчука у них є.

Цікавим також є той факт, що у жовтні 2022 року (ще коли «БК Цитадель» активно працювала та розвивалася) Франко Єжак та Василь Петренко спробували зареєструвати за собою  торгову марку «БК Цитадель» шляхом подання заяви на реєстрацію. Однак у такій реєстрації їм було відмовлено.

Андрій Никоришин

Редакція готова оприлюднити позицію усіх зацікавлених сторін

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: