28 квітня 2014 року у Донецьку та Луганську пройшли останні мітинги під жовто-блакитними прапорами

АНАЛІТИКА 12.05.2024 Коментарі 0

Наприкінці лютого 2014 року російська федерація почала військове вторгнення в український Крим, а з початку березня 2014 р. почала агресивну терористичну діяльність на території українського Донбасу. Російські спецслужби багато років проводили роботу з формування мереж своїх агентів на території українського Донбасу.

москва змогла шляхом масового підкупу встановити контроль над місцевими органами влади, силовими структурами та бізнесом, виділяючи значні кошти на проросійську діяльність в регіоні та надавання конфіденційної інформації.

Як стало відомо пізніше, велика кількість місцевих українських чиновників та керівників поліції, прокуратури, служби безпеки України були отримувачами фінансової допомоги кремля. За це вони проводили промосковську політику в регіоні і коли Кремль дав команду здійснити саботаж усіх рішень Києва, почали це втілювати в життя, підтримуючи проросійських демонстрантів та притискуючи і фізично знищуючи проукраїнських активістів та тих функціонерів, які залишилися вірними Україні.

Російська пропаганда обіцяла населенню Донбасу процвітання, якщо регіон визначиться на користь входження до складу російської федерації і начебто духовного відродження. «Русский мир» пропагувався на Донбасі як єдино можлива опція гуманітарного та політичного розвитку регіону. Та як виявилося пізніше, ця ідеологія та політика москви принесли на український Донбас тільки розруху, смерть, злидні та нещастя.

Сьогодні виповнюється 10 років від проведення псевдо референдумів про відокремлення так званих “ДНР” і “ЛНР” від України. Ці події не мали нічого спільного з волевиявленням, так само як і фейковий референдум у Криму, що відбувся напередодні в березні, як і аналогічні події влітку-восени 2022 року на тимчасово окупованій території  України.

У контексті подій 2014 року визначення “народний”, яке Росія вживала щодо самопроголошених за підтримки Москви “республік”, “мерів” та “губернаторів”, стало синонімом поняття несправжній та нелегітимний. Москва назвала окуповані нею українські області “республіками”, однак насправді перетворила їх на резервації, населені мешканцями, позбавлених громадянських прав. Так звана проголошена “незалежність” стала фарсом, адже утворення “ДНР” і “ЛНР” весь час були підконтрольними москві. Вони легко відмовилися від своєї “незалежності” у 2022 році, коли Росія вирішила їх анексувати, знову таки начебто в результаті народного волевиявлення.

Нагадаємо, що "ДНР" і "ЛНР" були окупаційним, маріонетковим режимом, встановленим рф на окупованій нею території окремих районів Донецької і Луганської  області України. Із 18 січня 2018 року вживання терміну "ДНР" і "ЛНР" в Україні є неправомірним. Згідно з законом це окупаційна адміністрація рф в окупованій Донецькій області. До 2022 року російська федерація офіційно не визнавала суверенітету "ДНР" і "ЛНР", однак надавала їй військову, економічну, політичну й дипломатичну підтримку. З 13 квітня 2014 р. до 30 квітня 2018 р. в Донецькій області тривала антитерористична операція з метою зупинити терористів. Потім була введена в дію Операція Об’єднаних сил.

10 квітня 2014 р. прихильники "ДНР" оголосили про проведення референдуму 11 травня.  Після оголошення результатів псевдо "референдуму" за кримськими лекалами вже 12 травня 2014 р., була оголошена заява про звернення щодо розгляду питання про входження "ДНР" до російської федерації, а також оголошено про перспективи об'єднання з так званою "ЛНР". 24 травня 2014 р. за наказом москви ДНР висунула територіальні претензії до України на інші південні та східні області. 20 квітня 2024 року Генпрокуратура Німеччини визнала “ДНР” терористичним об’єднанням.

Проголошення "ЛНР" також відбулося на тлі сепаратистського руху, що активізувався після перемоги Революції Гідності в кінці лютого 2014 року. 9 березня місцеві сепаратисти провели мітинг за відокремлення Донбасу від України та напали на мітинг українців, що відзначали 200-ту річницю від дня народження Т. Шевченка. Опитування громадської думки показали, що близько 24 % мешканців Луганської області бажали об'єднання України з росією, в той самий час 51% виступав проти відокремлення області від України і приєднання до росії. "ЛНР" проголошена 27 квітня 2014 року групою осіб, які захопили будівлю управління СБУ у Луганській області за підтримки мітингувальників чисельністю у кілька сотень людей. Це проголошення відбулося через 20 днів після подібного проголошення "ДНР".

Ще у 2008 році володимир путін зробив заяву, що у випадку реалізації проголошеного президентом Ющенком й урядом України прозахідного курсу, росія не залишиться безстороннім спостерігачем, а підтримає в Україні всі проросійські сили. Цю погрозу кремль реалізував після перемоги Євромайдану, коли керовані чи призначені москвою очільники української влади та Янукович, всупереч домовленостям, втекли до росії, штучно створивши в Україні вакуум влади.

Путін отримав від думи росії повноваження на введення в Україну своїх військ. Почалася реалізація нової фази плану дестабілізації України. На схід України було заслано російських політтехнологів та диверсантів. Під наглядом російських військових інструкторів провадилося озброєння місцевих колаборантів. У травні 2014 року менше як 30% населення в Луганській та Донецькій областях бажало приєднання до Росії. Така ж ситуація була і в Криму. Але цим менше як 30% росіяни дали своїх лідерів та зброю, а російські політтехнологи й диверсанти все організували. На хвилі антиукраїнської пропаганди, за заздалегідь розробленим російськими фахівцями планом було штучно створено квазідержавні утворення "ДНР" і "ЛНР", у яких невдовзі ключові посади зайняли громадяни росії, а місцевих, більш поміркованих лідерів силоміць усунули від влади.

Та все має свій початок та кінець. Після 10 років російського панування на українському Донбасі Сили оборони України обов’язково визволять усі території Донецької та Луганської областей з під московського гніту, відновлять конституційний лад, повернуть на український Донбас мир, безпеку і процвітання.

   Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010-2017 рр.

Головне фото – 28 квітня 2014 року у Донецьку / armyinform.com.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: