Перемога України у війні з росією – пріоритет і мета всіх країн Балтії

НОВИНИ 11.05.2024 Коментарі 0

Перемога України є пріоритетом та спільною метою всіх країн Балтії. Про це заявила у п’ятницю, 10 травня, міністр закордонних справ Латвії Байба Браже під час свого візиту до Литви. У Вільнюсі гостя зі сусідньої країни зустрілася з головою Сейму Литви Вікторією Чміліте-Нільсен і міністром закордонних справ Ґабріелюсом Ландсберґісом.

Під час візиту Байба Браже також взяла участь у дискусії щодо актуальних питань зовнішньої політики, організованої Центром східноєвропейських досліджень Литви, повідомляє Delfi.

Сторони обговорили актуальні питання щодо співпраці, ситуацію з безпекою в регіоні країн Балтії, ситуацію в Україні та її підтримку, а також актуальні міжнародні питання, зокрема ситуацію на Близькому Сході і Грузії. Йшлося про стратегічні енергетичні та інфраструктурні проекти з особливим фокусом на проєкті Rail Baltica.

Пані Браже наголосила на тісних двосторонніх відносинах Латвії та Литви та важливості співпраці в Європейському союзі та НАТО – як для зміцнення безпеки Балтійського регіону, так і для консолідації у підтримці оборони й інтеграції до ЄС та НАТО України.

Керівниця Латвійського МЗС зазначила, що Україна має право використовувати надану Заходом зброю для ударів у тому числі по військових об'єктах на території росії, з яких країна-агресорка веде напад на Україну, оскільки це обумовлено міжнародним правом.

Сторони обговорили подальші способи тиску на росію, у тому числі 14-ий пакет санкцій і запобігання можливостям їх обходу, а також притягнення росії до відповідальності за злочини проти України.

Міністр закордонних справ Латвії заявила, що в геополітичній ситуації, що склалася, коли щодня спостерігаються різні дії гібридної війни з боку росії, країнам Балтії та Північним країнам необхідно далекоглядно та координовано зміцнювати безпеку, у тому числі здатність суспільства до опору, а також співпрацювати.

Щодо проєкту Rail Baltica – єдина європейська колія, що сполучатиме Таллінн, Ригу, Каунас, Варшаву та Берлін – то він не лише забезпечить мобільність населення, а й військову мобільність у напрямку з півдня на північ.

Обговорюючи саміт НАТО, що відбудеться у липні, посадові особи Латвії та Литви зійшлися на думці, що необхідно досягнути внесків усіх країн НАТО в обсязі не менше 2% від внутрішнього валового продукту. Країни Балтії цю мету вже перевиконують. Ішлося також про втілення планів оборони НАТО і зміцнення присутності союзників у Балтії.

- Ми підкреслили важливу синергію між парламентською дипломатією та зусиллями міністерств закордонних справ для просування інтересів Балтії, особливо в обороні східного флангу НАТО та підтримки України, - зазеачила у соцмережі Х  Вікторія Чміліте-Нільсен.

На фото зі соцмережі Х – Байба Браже та Вікторія Чміліте-Нільсен

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: