Ветеранський простір «Коло побратимів» у Моршині: що пообіцяли героям російсько-української війни

НОВИНИ 10.05.2024 Коментарі 0

У Моршині Львівської області на вулиці Івана Франка, 9 у п’ятницю, 10 травня, відкрили приміщення для ветеранів-захисників України. Ідея створити Ветеранський простір у Моршинській громаді зародилася минулого року. Вона стала результатом ініціативи громадських активістів ГО «Рух небайдужих» після проведення Ветеранського форуму «КОЛО ПОБРАТИМІВ». Форум відбувся у жовтні минулого року. Його підтримало понад 100 учасників громадських і ветеранських організацій з 11-ти регіонів України.

Міська рада Моршина підтримала ідеї та зусилля активістів – результатом співпраці стало відремонтоване приміщення за кошти місцевого бюджету й умебльоване та обладнане завдяки спонсорам.

Міський голова Моршина Руслан Ільницький

У приміщенні є кімнати для групової та індивідуальної психологічної допомоги, зала для зібрань та тренінгів, кухня для неформальних спілкувань. Наразі Ветеранський простір «Коло побратимів» може одночасно прийняти 50 осіб. Приміщення є інклюзивним.

Надавачем послуг у Моршині в рамках експериментального проєкту Міністерства соціальної політики із формування «просторів життєстійкості» визначили ГО «Рух небайдужих». Спм проєкт сьогодні  охоплює декілька десятків громад по всій Україні.

Очільниця ГО «Рух небайдужих» Галина Плачинда

Для роботи у Ветеранському просторі в Моршині відібрали трьох соціальних працівників та психолога.

Ветеранський простір «Коло побратимів» працюватиме для військовослужбовців, ветеранів російсько-української війни; членів родин військовослужбовців і ветеранів, зниклих безвісті, загиблих, звільнені з полону, членів їх родин і родин військовополонених.

Спільне фото у щойно відкритому Ветеранському просторі в Моршині

Зважаючи на те, що Моршин – місто-курорт, Ветеранський простір стане у нагоді і для ветеранів і військовослужбовців з усієї України, які перебуватимуть тут на реабілітації.

Населення Моршинської територіальної громади – приблизно 14 тисяч (13 сіл і власне Моршин). До повномасштабного вторгнення росії ветеранів АТО/ООС тут налічувалося 146 осіб (із інвалідністю – 21 людина, з них 3 – ВПО). Із 2022 року мобілізовано понад 600 членів громади. Ця цифра, на жаль, зростатиме. Станом на сьогодні з Моршинської громади загинуло 23 герої, п’ятеро зникнуло безвісти, ще п’ятеро воїнів – у російському полоні.

Андрій Голоденко з Луганська, ветеран війни. Коли прийшли російські окупанти та розпочалася війна, його донькам було 6 місяців. Зараз їхня домівка – у Моршині

У випадку успішно реалізованого проєкту ВП «Коло побратимів» у Моршині може перерости у Західноукраїнський ветеранський простір.

Влітку заплановано продовжити традицію і провести в Моршині Другий всеукраїнський ветеранський форум «Коло побратимів». Але ракурс Другого форуму буде на зібранні представників усіх уже створених в Україні Ветеранських просторів для обміну досвідом.

У відкритті Ветеранського простору взяли участь керівники міністерства у справах ветеранів, Львівської обласної військової адміністрації, Моршинської громади та районної влади, депутати Верховної Ради України і Львівської обласної ради, представники ветеранський спільнот, родичі військових, представники благодійних фондів і духовенство.

Заступник голови Львівської ОВА Іван Собко

Народна депутатка, членкиня комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Тетяна Циба у своєму виступі зауважила, що держава, як великий механізм, навіть попри щире бажання та розуміння щось змінити, «не може це зробити швидко».

Парламентарка висловила окрему особливу подяку співорганізаторці Ветеранського простору, голові ГО «Рух небайдужих» Галині Плачинді та людям, які долучилися до його створення.

- Що би не робила держава та кожен на своєму місці, напевно цього ніколи не буде достатньо, щоби емоційно висловити всю нашу не тільки подяку, а те, що ми винні та те, що заради нас роблять хлопці та дівчата, які зараз там (на фронті, - ред.), або які вже, Слава Богу, повернулися живі, здорові, і вони тут, з нами… І насправді, що би не зробила держава, які би закони хорошими не зробили, які би гроші не виділили в міністерствах, у будь-якому випадку без людей на місцях, які не байдужі, які готові просто взяти і робити, і навіть смикати ту ж владу на різних рівнях, щоби допомагала, - все одно доведеться працювати кожному на своєму місці, хто наскільки може.

Щодо ветеранської політики, то за словами народної обраниці, у Верховній Раді є багато законопроєктів у різній стадії готовності. У другому читанні є законопроєкт про ветеранську патронатну службу. Його суть полягає у створенні системи добросовісної роботи помічників ветеранів.

- Ми розуміємо, що є проблеми. Ні ветеран, ні його родина не повинні бігати і збирати стоси паперів… Державі ці папери потрібні, з іншого боку – це повинен робити не ветеран.

Тетяна Циба запевнила, що парламент та Кабінет міністрів продовжують удосконалювати законодавство. Зокрема, у питання функціонування «єдиного вікна» ветерана. Підготовлено законопроект про ветеранське підприємництво.

- Ми зараз намагаємося відійти від поняття статусу ветерана, тому що ветеран – це особа, до якої ми маємо велику повагу… Він – повноцінний член суспільства, і суспільство має підлаштовуватися під це.

Тому ветеранське підприємництво дуже важливе – щоби люди могли себе реалізувати і в цивільному житті. Дуже важливі, безумовно, пільги, які має виплачувати держава – ті гроші, які держава повинна віддати. Але ще дуже важливо, щоби не просто від людей з якимись особливими потребами відкупатися грошима. Тут дуже важливо, щоб, окрім грошей, це були якісно надані послуги. Щоби це була правильна і психологічна реабілітація, і фізична реабілітація, і можливості перенавчитися, перекваліфікуватися.

Тому що дуже багато людей, які пройшли війну та повернулися. Вони, можливо, не хочуть повертатися до тієї професії, з якою пішли на фронт. Вони отримали інші навички, інший погляд на життя і хочуть зайнятися чимось іншим.

Центр зайнятості надає ґрант на навчання, наприклад, на отримання якоїсь іншої вищої або професійної освіти. Держава оплачує це перенавчання. Також є ґранти на відкриття бізнесу, малого підприємництва.

За її словами, держава «робить не все», але намагається закрити наявні прогалини. І впоратися з усіма викликами можливо лише за спільної праці – «якщо буде активне суспільство, взаємодія всіх».

- Нам усім треба ставати більш толерантними, більш емпатійними. Не можна просто відгородитися від тих проблем, які є у людей після війни та від сімей людей.

Тобто ми всі – одне ціле, один живий організм. Тому давайте будемо співпрацювати, будувати мережі та будемо намагатися просто навіть бути добрішими та з більшою повагою ставитися один до одного.

Народна депутатка, членкиня комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Тетяна Циба та заступник міністра у справах ветеранів Фархад Фархадов

Міністерство ветеранів, до складу якого прийшла нова команда, зараз також почало активно працювати над втіленням реальної ветеранської політики. Заступник міністра у справах ветеранів Фархад Фархадов під час церемонії відкриття повідомив про напрацювання разом із ветеранською спільнотою відповідного стандарту для розуміння громад і створення розгалуженої і головне – дієвої мережі ветеранських просторів.

- Мій безпосередній напрям – це взаємодія з інститутами громадянського суспільства, робота з ветеранськими громадськими об'єднаннями… Міністерство ветеранів нещодавно відкрило такий простір у Бородянці за участі Президента України. Сучасний простір, але щось потрібно доробити, щось поліпшити. І вже перші ветерани, які туди прийшли, кажуть, оцей тренажер треба кращий, оцей замініть. І ми також це вирішуємо.

Напрям роботи сьогодні Мінветеранів полягає не в тому, що ветеран, який повернувся, повинен підлаштуватися під суспільство, а суспільство повинне підлаштуватися під ветерана – із вдячністю і повагою до його вчинку, за захист.

Ми разом захищаємо нашу державу. Не варто забувати про членів родин загиблих.

Сьогодні в Києві працюємо над масштабним національним проєктом створення національного військового меморіального кладовища за світовим прикладом. Це буде меморіал, це буде рекреаційна зона – це не буде кладовище у традиційному розумінні зі суто надмогильними спорудами. Тут буде і крематорій, тут буде музей російсько-української війни, єдиний монумент усім захисникам і захисницям, а всі намогильні споруди матимуть уніфікований вигляд.

Воно відіграватиме у тому числі і роль національно-патріотичного виховання. Цей об'єкт буде мати і філії по містах.

За словами Фархада Фахадова, на роботу помічників ветеранів (фахівців супроводу) виділено 2,9 мільярда гривень. Також Мінветеранів уже цього року готове оплачувати роботу психологів у ветеранських просторах. Створено відповідний реєстр надавачів психологічних послуг. Зарплати таких фахівців покриватиме Міністерство ветеранів.

- Головне, що сьогодні працюємо спільно з ветеранами, не сепаруємось від них. І кожен крок після того, як напрацьовано відповідні керівні стратегічні документи, проходить обговорення з ветеранською спільнотою. Тоді приймаємо відповідні рішення.

Дякую за відкриття цього центру, дякую всім, що прийшли, дякую ветеранам, які сьогодні також тут.

Зробимо перехід від військової кар'єри до цивільного життя максимально комфортним і налаштуємо суспільство під ваші потреби, - пообіцяв представник уряду.

Слова подяки за облаштування приміщення висловили усій Моршинській громаді та, зокрема, благодійникам і спонсорам: будівельній компанії «Столиця груп», депутату Львівської облради Всеволодові Біласу, заступникові голови Львівської ОДА Іванові Собку, депутату Київради Олександрові Міщенку, підприємцям Ігореві Митусю та Юрію Старовецькому, директору ТРК «Простір» Володимирові Федоренку, колективам Моршинської міськради, Школи іноземних мов Gloss@Boss, благодійним фондам АІДА групи агенцій Havas Village Ukraine, БФ «Чисті серцем», БФ «Іллай», а також колективу Офісу Представництва Європейського Союзу в Україні.

Послуги, які надаватиме ВП «Коло побратимів»:

- Психосоціальна допомога (психологічна реабілітація, психологічна діагностика, психологічна просвіта та інформування, психологічне консультування, психологічна підтримка та супроводження).

- Правова допомога (надання інформації, консультацій і роз’яснень із правових питань, складання заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру).

- Фізкультурно-спортивна реабілітація. Дозвілля та ретрити (в контексті державної освітньої програми, котра зараз на етапі розробки і котра передбачає підвищення кваліфікації фахівців у сфері фізичної культури і спорту, які будуть залучені до фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни з інвалідністю або з обмеженнями повсякденного функціонування).

- Організація роботи мобільних груп допомоги. Мобільні групи складаються із психолога, юриста, кейс-менеджера. Надають допомогу людям, які живуть у віддалених районах або не можуть відвідати ВП. Мобільні виїзди здійснюватимуть відповідно до затвердженого графіка.

- Профорієнтація;

- Організація регіонального тренінгового центру.

Оперативну інформацію про роботу Ветеранського простору «Коло побратимів» Моршинської територіальної громади можна почерпнути на сторінці у соцмережі Facebook.

Усередині Ветеранського простору

Фото – Ганна Кондракова, Іванна Берездецька

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: