Польські фермери з новими силами продовжують масові протести

АНАЛІТИКА 10.05.2024 Коментарі 0

Кінець тижня у Польщі відзначається низкою масштабних протестів. Польські фермери, які лише нещодавно нарешті розблокували українсько-польський кордон, у четвер та п’ятницю 9-10 травня влаштовують масові акції у Варшаві. Нині очікується, що в обід центр столиці Польщі буде повністю заблокований.

Учора фермери з профспілки «Orka» (польські ЗМІ пишуть, що вона створена лише кілька тижнів тому) прийшли до будівлі сейму і влаштували там сидячий страйк із вимогою зустрітися з прем’єром Дональдом Туском. Там навіть відбулися сутички та штурханина з охороною, повідомляють польські медіа.

Із протестувальниками розмовляв міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський, який зауважив, що їхні вимоги «значною мірою застаріли». І що уряд вже вніс суттєві зміни до Зеленого курсу, які й обстоюють фермери, тож він був фактично зведений до Аграрного курсу.

Міністр також наголосив, що «політичні рішення ухвалила Урсула фон дер Ляєн після розмови з прем’єром Туском». Тим часом, за його словами, експорт польського зерна зростає, а транзит на кордоні з Україною зменшується. Ціни також зросли. Тож хоча ситуація й не влаштовує аграріїв, суттєве покращення є, підсумував Чеслав Сєкерський. Але фермери наполягали на зустрічі з прем’єром, оскільки «мають певні постулати, які хотіли б передати йому особисто».

Увечері з протестувальниками зустрівся й спікер Сейму Шимон Головня, який попрохав оформити їхні вимоги в письмовому вигляді. І навіть пропонував їм переміститися в депутатський готель, аби переночувати. Але фермери наполягали на своєму. Тож спікер поклав відповідальність за їх поведінку на депутатів, які й допомогли аграріям потрапити в будівлю Сейму.

Прикметно, що як розповів один з фермерів журналістам, протестувальників до приміщення законодавчого органу пустили три партійні та опозиційні групи — ПіС, Конфедерація і, ймовірно, Кукіз.

Як заявив в інтерв’ю заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак, 14 фермерів із профспілки «Орка», які присутні в Сеймі, не є представниками фермерського руху, а діють «за політичним порядком — вони хочуть зганьбити поляків перед ЄС та ізолювати нас від решти світу». Він додав, що на місці Туска він би не розмовляв із протестувальниками (що є умовою припинення страйку). І назвав ситуацію прикладом того, як опозиційні політики хочуть сьогодні «використати своїх різних активістів у цій примітивній виборчій кампанії» (йдеться про вибори до Європарламенту — ЗІФ).

«Геть Зелений курс!» - під таким гаслом у Варшаві та інших куточках Польщі сьогодні відбуваються масові протести аграріїв. Профспілкові активісти організовують велелюдний марш у центрі Варшави. І під час демонстрації вони збиратимуть підписи під петицією про референдум щодо Green Deal.

Організатором маніфестації є сільськогосподарська профспілка «Солідарність». Як заявив її представник Адріан Вавжиняк, «рішення, які вже були прийняті Європейською комісією, не є задовільними для фермерів». Він назвав їх ситуативними діями і призупиненням діяльності, пов'язаної із Зеленим курсом, на рік — мовляв, це видимість, яку створюють тимчасово. «А після виборів до Європарламенту ми можемо прокинутися в ситуації, коли Зелений курс все ще діятиме», - сказав він. За його словами, профспілкові активісти хочуть показати, що Green Deal стосується не лише сільського господарства, а й усієї економіки та виллється для домогосподарств та людей у додаткові витрати, пов'язані з його реалізацією.

Також стало відомо, що у п'ятничній демонстрації візьмуть участь політики партії «Право і справедливість», у тому числі її лідер Ярослав Качинський. Однак, за неофіційною інформацією, представники ПіС не мають наміру виступати під час маршу. «Ми йдемо як громадяни, а не політики», - сказав PAP один з активістів ПіС.

Влада Варшави уже попередила мешканців про зміну більшості маршрутів міського транспорту через масові протести. Минулого разу — у березні — під час подібних заходів відбувалися сутички із правоохоронцями.

Разом з тим трактори тих, хто не зможе доїхати до столиці, сьогодні з’явились в інших регіонах Польщі, наприклад, на швидкісній автомагістралі S3 (йде зі Щеціна) у Західнопоморському воєводстві поблизу Гожува. Обіцяють пропускати автівки екстрених служб і тих, хто перевозить дітей з інвалідністю. Цією акцією фермери хочу нагадати уряду про свої проблеми, про необхідність діалогу та пошуку рішень. А наступного тижня протестувальники вже планують прийти до Щеціна і перекрити місцеву набережну Хробри терміном на 2-3 дні. А два дні тому фермери влаштували велелюдну кцію в центрі Познані.

Схоже, що опозиційні політсили намагаються максимально використати час, що залишився до виборів у Європарламент (6-9 червня). Тож акції аграріїв, скоріш за все, лише набиратимуть обертів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: