«Білоруськалій» протягом 5 років постачав технічну сіль терористам з днр-лнр

Економіка 20.09.2024 Коментарі 0

Самопроголошені донецька та луганська народні республіки протягом п'яти років закуповували технічну сіль, виготовлену на "Білоруськалії". Про це свідчать митні дані, які є у розпорядженні "Бюро". Інформацію також підтвердив один із постачальників.

Співпраця тривала з 2017 до 2022 року. Йдеться про постачання мінерального концентрату – галіту, який застосовують для очищення води та боротьби з ожеледицею. Галіт ще називають технічною сіллю.

Якщо спочатку "Білоруськалій" продавав галіт торговим компаніям із днр та лнр, то згодом велике білоруське підприємство перейшло до прямих контрактів із місцевою адміністрацією. Зокрема, у 2020 році "Білоруськалій" поставив на окуповані території України понад 3,6 тисяч тонн технічної солі на суму понад 265 тисяч доларів. Одержувачем вантажу у митних деклараціях зазначено "міністерство будівництва та житлово-комунального господарства ДНР". У "міністерстві" та "Білоруськалії" відмовилися від коментарів.

У 2021 та 2022 роках постачання білоруської технічної солі продовжилися, але вже не безпосередньо, а через посередника. "Білоруськалій" продавав свою продукцію донецької компанії "АСК Регіон" . Обсяги постачання – понад одну тисячу тонн більш ніж на 63 тисячі доларів. "АСК Регіон" возила білоруську продукцію до Донецька навіть після повномасштабного вторгнення росії до України – у березні 2022 року.

"АСК Регіон" з'явилася у 2019 році. Бенефіціаром донецької фірми є уродженець Білорусі Данило Куделко, який також має російське громадянство. Він володіє донецькою фірмою через ростовську компанію "АСК МК" . П'ять років тому ця фірма теж постачала білоруську технічну сіль не лише в днр, а й у лнр. Серед покупців – "міністерство будівництва та житлово-комунального господарства ДНР", ДУП ЛНР "Луганськвода" та ГУП ЛНР "ЛРСК". Тоді з Білорусі до ДНР та ЛНР виїхало понад тисячу тонн на суму близько 111 тисяч доларів.

Фото – один із найбільших світових виробників добрив "Білоруськалій" / DR

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: