Європа потопає. Укрзалізниця коригує розклад міжнародних потягів

НОВИНИ 16.09.2024 Коментарі 0

Найбільшу повінь за останні 25 років переживає ряд країн Європи. Внаслідок тривалих злив піднявся рівень води у річках Австрії, Чехії, Польщі, підтоплює Молдову і Румунію, також очікується висока вода у Будапешті.

Новоспечений міністр закордонних справ Андрій Сибіга за дорученням президента вже запропонував сусіднім країнам допомогу українських рятувальників у ліквідації наслідків повені через екстремальні опади.

«Висловлюємо співчуття у звʼязку із загибеллю людей та руйнуваннями від повеней у Центральній Європі. Наші думки з усіма постраждалими громадами. Бажаємо нашим сусідам якомога швидше подолати це стихійне лихо», – написав у мережі Х очільник українського МЗС.

УЗ возитиме за старими квитками

Через негоду в Австрії, Польщі та Чехії залізничні оператори скасували деякі рейси, зокрема: Прага – Перемишль – Прага. «Укрзалізниця» пояснила, що рейси скасовані через негоду.

На заміну потягам у понеділок, 16 вересня, очікується човниковий рух від Праги до польського кордону і від Перемишля до чеського кордону з автобусним трансфером навколо підтопленої ділянки. Пасажирам, які не встигли на свої рейси через негоду, пропонується можливість сісти на інші потяги з Польщі за наявними квитками на будь-які вільні місця.

Пізніше з'явилося уточнення, що рейс Прага – Чоп прямує в обʼїзд і прибуде до Чопа +2 години до розкладу. З Чопа – за графіком.

Також рейс Відень – Київ – Відень тимчасово курсує як Будапешт – Київ – Будапешт, а рейс Чоп – Відень угорськими вагонами класу Інтерсіті також обмежений до Будапешта. Пасажирам у Відні пропонують звертатися до інформаційно-сервісних пунктів для безплатного поселення і харчування на період негоди.

Водночас залізничне сполучення з Варшавою, Хелмом, Перемишлем, Кошице, Будапештом та Захоні наразі здійснюється без змін.

Чехія, Австрія, Румунія потерпають від підтоплень

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив, що від України надійшла пропозиція допомогти країні впоратися з наслідками руйнівних повеней.

У Чехії сотні тисяч людей залишились без світла. Зокрема, у чеському місті Єсенік та навколишніх селах на кордоні з Польщею, що постраждали від повені, висока вода почала руйнувати будинки. Загалом через повінь у Чехії було евакуйовано понад 12 тис. осіб.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан повторив свій заклик до людей у ​​регіонах, які знаходяться під безпосереднім ризиком повені, прислухатися до пожежників і рятувальників і не відмовлятися від евакуації. Він також оголосив, що поліція буде суворо переслідувати людей, які поводитимуться безвідповідально перед обличчям повені – наприклад, купатимуться у вийшлих річках.

Австрія стала ще однією європейською країною, де після злив почалися повені, у тому числі у столиці Відні, повідомляє видання Der Standard.  Уся федеральна земля Нижня Австрія оголошена зоною лиха. Вже є жертви: під час ліквідації наслідків повені у цій землі загинув пожежник.

Повінь дісталася і столиці Відня (на світлині), де мешканців евакуювали з їхніх будинків у районі Пенцінг. Міська влада столиці радить людям уникати на вихідних берегів віденських лісових струмків. Вони можуть швидко розлитися і затопити береги. Загалом, людям слід виходити з дому лише в разі необхідності. З неділі деякі лінії віденського метро працюють лише з обмеженнями. Було скасовано й низку масових заходів – футбольний матч, марафон, концерти.

Також через негоду зупинено рух деяких потягів. Довелося перекривати і автошляхи – близько 45 федеральних і земельних доріг лише в Нижній Австрії.

Повідомляється, що в Румунії повінь уже забрала життя чотирьох людей.

Мер Будапешта Гергей Корачонь попередив у неділю вранці, що на угорську столицю насувається найбільша повінь десятиліття. У відео, опублікованому в соцмережах, Корачонь зазначив, що найвищий рівень води очікується у другій половині тижня, і через сильний дощ він спадатиме повільно. За прогнозами, пік Дунаю сягне 8 метрів. 

Кілька ділянок нижньої набережної Буди і Пешта будуть закриті з понеділка з 20:00. У вівторок очікується підтоплення нижньої набережної Дунаю. Деякі місцевості, набережні та прибережні вулички посилять мішками з піском. Громадський транспорт у районах поблизу річки, ймовірно, обмежать до середини наступного тижня – залежно від розвитку ситуації.

Про негоду у Польщі докладніше читайте тут.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: