Європа оговтується від стихії: названо рекордну суму компенсацій постраждалим країнам

НОВИНИ 20.09.2024 Коментарі 0

Країнам-членам Європейського Союзу, які переживають «несамовиті» руйнування після повеней, спричинених штормом «Борис», виділять 11 мільярдів євро. Про це повідомила голова Європейської комісії Урсула Фон дер Ляєн у польському місті Вроцлав у четвер, 19 вересня, під час зустрічі з лідерами Польщі, Чехії, Словаччини та Австрії. Саме ці країни зазнали найбільших руйнувань від повені.

За словами голови Єврокомісії, Євросоюз може використати кошти із фондів згуртування та фонду солідарності ЄС, щоби фінансувати відновлення постраждалих регіонів, повідомляє DW. Зазвичай фонди згуртування вимагають співфінансування з боку країн-членів, але в цьому випадку це будуть «стовідсотково європейські гроші, без співфінансування», наголосила фон дер Ляйєн.

«Зараз надзвичайні часи, і вони вимагають надзвичайних заходів», - пояснила голова Єврокомісії.

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що Польща отримає приблизно половину анонсованих фон дер Ляйєн коштів. Його чеський колега Петер Фіала повідомив, що Чехії виділять приблизно 2 млрд євро, додавши, що це «хороші новини». Частка Австрії складе близько 500 млн євро, решта коштів отримають Словаччина та Румунія.

Як нагадує DW, потужні повені у Центральній та Східній Європі забрали життя щонайменше 24 людей. Причиною негоди став циклон «Борис», що приніс зливи, сильний вітер, а в деякі європейські регіони – і снігопади. У деяких місцях вода «буквально знищила все», заявив журналістам міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак.

«Ландшафт схожий на краєвид після війни, а не повені», - сказав він.

У Польщі декілька населених пунктів практично зруйнували паводкові води, що зносили будинки, обрушували мости та завдали значної шкоди дорожній і залізничній інфраструктурі. У деяких районах жителі досі не мають доступу до питної води й електрики. Тисячі будинків також затоплені в Чехії, Австрії, Румунії та Словаччині.

Ілюстрація – скріншот відео / будівля парламенту у Будапешті та повноводний Дунай

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: