Як американці давали ракети Україні, які полетять на Кримський міст

АНАЛІТИКА 22.04.2024 Коментарі 0

Палата представників Конгресу 20 квітня цього року проголосувала за пакет законопроектів про іноземну допомогу на суму 95 мільярдів доларів, які забезпечать фінансування України, Ізраїлю та Тайваню. Зокрема, Україна отримає 60,84 мільярда доларів довгострокової допомоги. 

"За" проголосували 311 конгресменів, зокрема, 210 демократів і 101 республіканець, проти – 112 республіканців.

У Конгресі також підтримали законопроект №8038 про використання для України заморожених активів рф. З $300 мільярдів конфіскованих активів, $4-5 мільярдів підпадають під юрисдикцію США.

Із наданих Україні 60,84 мільярда доларів допомоги, 23,2 млрд доларів піде на поповнення оборонних товарів та послуг, що надаються Україні, 13,8 млрд. доларів на закупівлю новітніх систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення. А загалом 49,9 млрд. дол. становитимуть оборонні видатки. Ще 7,8 млрд. доларів стануть потенційною бюджетною підтримкою, а 1,57 млрд. будуть у вигляді економічної допомоги. 400 млн. дол. направляються на захист українських кордонів та гуманітарне розмінування, 26 млн - на продовження нагляду за допомогою та обладнанням, що надається Україні.

Далі Сенат мав би вже сьогодні взяти законопроєкт в роботу і провести перше голосування. І ось коли буде проведено друге голосування, а воно може бути за кілька днів, то тоді закон потрапить на підпис до президента США, після чого ініціатива набуде чинності.

Особливість законопроекту у тому, що він майже точно збігається з тим, що Сенат прийняв два місяці тому. При цьому Пентагон готує масове вливання військової допомоги для України одразу після підписання закону президентом Джо Байденом.

До речі, троє членкинь Конгресу від республіканської партії, відомих підігруванням росії, в документ про військову підтримку України запропонували численні правки. Марджорі Тейлор Грін запропонувала "кожну суму в доларах у цьому законі зменшити до нуля"; Вікторія Спартц вважала за необхідне вилучити із законопроєкту положення, що дозволяє Білому дому виділяти ЗСУ зброю зі складів армії США; Кет Каммак хотіла скасувати все невійськове фінансування, пов'язане з Україною.

Марджорі Тейлор Грін також вимагала, щоб будь-який член Палати представників, який проголосував за законопроєкт про допомогу Україні, був зобов’язаний вступити в Збройні Сили України. При цьому це чомусь не стосувалося надання допомоги Ізраїлю і Тайваню. До речі, правки, запропоновані Марджорі Тейлор Грін виявилися настільки абсурдними, що конгресмен Джаред Московіц запропонував включити у законопроект правку, що «представник Марджорі Тейлор Грін (GA-14) повинна бути призначена спеціальним представником Володимира Путіна в Конгресі Сполучених Штатів».

Президент України подякував за схвалення Палатою  представників законопроєкту про надання  допомоги Києву. У своєму зверненні Володимир Зеленський висловив вдячність нижній палаті Конгресу, обом партіям та спікеру М. Джонсону за «рішення, яке зберігає правильний хід історії, підкресливши, що демократія та свобода завжди матимуть значення у світі, поки США буде допомагати їх захищати».

«Після тривалої затримки надання фінансової допомоги Україні у Вашингтоні, в Європі усвідомили, наскільки невизначеною стала американська підтримка України. Країни Європейського Союзу повинні надати Україні більшу підтримку, оскільки наступний пакет допомоги від Сполучених Штатів Америки може виявитися останнім», - про це заявив голова європейського комітету в Бундестазі А. Хофрайтер. "Можливо, це останній пакет допомоги США за дуже довгий час, або навіть останній взагалі", – припустив Хофрайтер. За його словами, американська підтримка України стала невизначеною, тому європейці мають зробити для України набагато більше.

Американський мільярдер і прихильник ідеї умиротворення агресора шляхом відмови від частини територій України Ілон Маск непрямо звинуватив владу США у продовженні "вічної війни". Так він прокоментував у своїй соцмережі Х ухвалення Конгресом США нового пакета військової допомоги Україні. "Мене найбільше непокоїть те, що не існує стратегії виходу, а є лише вічна війна, в якій діти помирають в окопах", – написав Маск.

Очевидно, що Маск не дочитався положень законопроєкту про надання США допомоги Україні, оскільки там також йдеться про розробку багаторічної стратегії підтримки України, яка якраз і передбачатиме стратегію закінчення війни. А щодо дітей в окопах, то там тільки солдати, які звісно також чиїсь діти, але одні з них боронять свою Вітчизну, а інші намагаються знищити незалежну країну – засновницю ООН – та її народ. Видається досить дивним, що згідно з логікою мільярдера, війну можливо зупинити лише припиненням міжнародної підтримки та капітуляцією України, оскільки жодних заяв до росії з вимогою припинити військову агресію проти суверенної держави він так і не зробив.

При цьому спікер Конгресу Майкл Джонсон, який спочатку був скептиком надання допомоги Києву, заявив, що «краще надішле кулі в Україну, ніж американських хлопців". Перед голосуванням у Конгресі політик розривався у виборі врятувати свою роботу, бо йому загрожували відставкою радикальні республіканці, чи діяти правильно. "Моя філософія полягає в тому, щоб робити правильні речі. Якби я діяв через страх перед звільненням, я б ніколи не зміг виконувати свою роботу. Подивіться, історія судить нас за те, що ми робимо. Зараз критичний час. Я вважаю, що надання допомоги Україні зараз є критично важливою", – наголосив Майкл Джонсон.

Очевидно, що на його позицію вплинули не тільки доповіді ЦРУ та аналітичних центрів про стан справ на українсько-російському фронті, але і останні заяви Дональда Трампа, який заявив, що треба підтримувати Україну.

Перші поставки озброєння в Україну відбудуться вже протягом найближчих тижнів після остаточного ухвалення документа. Україні потрібна насамперед дефіцитна зброя, яка може змінити баланс сил на фронті: артилерія, далекобійні ракети, ППО, боєприпаси.

Окреме положення законопроєкту передбачає, що адміністрація президента США має якнайшвидше передати Україні далекобійні ракети (до 300 км враження цілей) ATACMS. Частина допомоги має надійти у вигляді кредитів, водночас президент і Конгрес США будуть наділені повноваженнями списувати заборгованість за цими кредитами.

Одним із нововведень документу є формування багаторічної стратегії підтримки України у протидії агресії, яка має бути представлена держсекретарем та міністром оборони США не пізніше ніж за 45 днів після того, як закон набуде чинності.

Довгоочікуване рішення у підсумку виявилося потужнішим, ніж попередні редакції законопроєкту.

   Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр.

Головна світлина – Володимир Зеленський і Майк Джонсон/Офіс президента

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: