В Україні уперше організували онлайн-зустріч білорусів

НОВИНИ 23.04.2024 Коментарі 0

Благодійний фонд «Вільна Білорусь» уперше організував онлайн-зустріч із представниками білоруської діаспори в Україні.

Керівник організації Олексій Францкевич у розмові з журналістом ЗІФу розповів, що у Міжнародний день подяки волонтерам удалося зібрати білорусів з Чернігова, Житомира, Києва, Харкова, Миколаєва, Одеси, Луцька, Рівного, Львова та Тернополя.

«Це історичний момент, - каже Олексій Францкевич. – Він повинен був відбуватися ще, скажімо так, після подій 2020 року, або навіть до захоплення лукашенком влади. Це необхідно для налагодження горизонтальних зв’язків із представниками білоруської діаспори в Україні. Мені вдалося зібрати людей із десяти регіонів України. Щоби ви просто розуміли, тільки на Чернігівщині білоруська діаспора налічує приблизно 25 тисяч людей. Мета зустрічі – спроба консолідуватися та виробити спільний волонтерський рух на підтримку ЗСУ і збереження білоруської національної культури»

Одним із головних аспектів, які обговорювали, - захист прав білорусів в Україні та, мабуть, найголовніше – це показати всьому світу, що білорусів в Україні багато та що Білорусь – це нація.

Під час зустрічі обговорили ідею створити організацію, яка представлятиме білорусів в Україні та в міжнародних інституціях. У майбутньому заплановано провести зустріч – з’їзд білоруської діаспори в Україні, яка братиме участь у побудові незалежної, вільної Білорусі.

«Ця зустріч показала, що білоруси уміють збиратися, уміють розмовляти і, сподіваюся, разом щось робити, - резюмує Олексій Францкевич. – І тим самим ми хотіли тут, в Україні, показати приклад нашим діаспорам у світі, що білоруси здатні об'єднуватися довкола ідеї».

За його словами, в Україні третій рік іде війна, але, на жаль, ніхто не згадує про білорусів, які тут також є жертвами російської агресії. Ніхто не збирає інформацію, скільки, їх загинуло, поранено. Адже фактично білоруський режим надав свою територію для того, щоби русня пішла у наступ і вбивала громадян Білорусі в Україні.

«Ми допомагаємо не тільки білорусам і їх сім’ям, але й українським родинам. Налагодили комунікацію з Офісом омбудсмена України, «Банком харчування», обласними та районними адміністраціями, і таким чином виходимо на представників білоруської діаспори. Бо навіть мешкаючи в Україні багато  років, білоруси нічого не знають один про одного і хто чим займається – нема комунікації», - констатував голова БФ «Вільна Білорусь». .

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: