Річниця «Вясни» на тлі рекордних репресій від лукашенка

НОВИНИ 26.04.2024 Коментарі 0

За перший квартал 2024 року з політичних мотивів у Білорусі затримали майже тисячу людей. За даними правозахисного центру «Вясна», з 1 січня по 31 березня в Білорусі під прес режиму самопроголошеного президента потрапило 987 осіб, третина із них – жінки.

Тільки протягом першого місяця цього року 406 людей опинилися га ґратами. Однією із основних причин репресій є… допомога продуктами політв'язням.

У «Вясні» припускають, що кількість затриманих може бути більшою.

Окрім безперервних затримань, обшуків, тортур в ізоляторах, триває і тиск на політв'язнів а також погрози тим, хто їм симпатизує.

Так, під час Всебілоруських народних зборів, що тривали два дні та завершилися у четвер, 25 квітня, у Мінську їх «новообраний» голова лукашенко прямо пригрозив тим, хто виступає проти його диктатури:

  • Попереджаю тих, хто збирається нападати на Білорусь: ви сильно шкодите своїм родичам. У вас у Білорусі власність є – раджу вже забути про цю власність, але не ставте під удар своїх родичів. Не продовжуватиму далі, ви знаєте, у що це може вилитися.

У лукашенка поповнили також і «список екстремістів» - 26 квітня у цій графі на 14 імен стало більше. Загальна кількість уже становить 4 011 прізвищ. До нього входять громадяни Білорусі, іноземні громадяни й особи без громадянства, причетні до «екстремістської діяльності». Нагадаємо, до списку «екстремістських» організацій потрапив і ТГ-канал "Беларускі Інфармацыйны" Білоруського інформаційного центру у Львові.

До слова, 26 квітня, правозахисній організації «Вясна» виповнюється 28 років. Лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська привітала організацію – одну з найважливіших національних структур – та її працівників з цієї нагоди:

  • За 28 років невтомної праці правозахисний центр поєднав долі справді величезної кількості людей, які потребують один одного. Хочу подякувати всім, хто доклав руку до його створення та роботи. Десятки відданих правозахисників та активістів, серед яких Нобелівський лауреат Алесь Бяляцький, лауреати премії «Людина людині» Марфа Рабкова, Леонід Судаленко, Тетяна Ласіца, Андрій Чапюк та багато інших. Тисячі відважних білорусів, які відстоюють свої права, звертаються по допомогу до «Вясни». Тисячі тих, хто надає волонтерську та фінансову підтримку центру. Кожен співробітник, кожен волонтер «Вясни» щодня займається важкою, небезпечною, але необхідною для всіх нас роботою. Я захоплююся вашою самовідданістю та мужністю. Дякую вам за все, що ви зробили для захисту прав людини в Білорусі і продовжуєте робити зараз – незважаючи ні на що.

На основній світлині – затримання учасника акції протесту у Мінську у червні 2020 року

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: