Арешт соратника Шойгу, ядерна зброя у космосі та кримінальна мобілізація, - огляд політики росії

АНАЛІТИКА 30.04.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Арешт соратника Шойгу, вето росії на резолюцію OOH про заборону ядерної зброї у космосі та нові методи мобілізації – у рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк представили новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні кейси

1. Арешт найближчого соратника міністра оборони Шойгу - Тімура Іванова

Ввечері 23 квітня ми, ймовірно, спостерігали початок потужної внутрішньоелітної боротьби, фактично першої з моменту російського повномасштабного вторгнення. Так, російський слідчий комітет оголосив про затримання заступника міністра оборони Тімура Іванова. Розслідування щодо нього ведуть за статтею про отримання хабаря в особливо великому розмірі (від 1 млн рублів).

Інформація про затримання була опублікована ввечері 23 квітня, при цьому ще вдень він був присутнім на колегії Міністерства оборони, що показали федеральні канали. Таким чином відкидається інформація про попереднє погодження із Шойгу цього арешту.

Іванов займався питаннями житлового та медичного забезпечення, був куратором будівництва об’єктів міністерства оборони та майнових питань. Фактично він є одним із головних «гаманців» Шойгу. Російське експертне середовище сходиться на думці, що Іванов був недоторканим чиновником, через близькість до міністра оборони.

За інформацією Forbes він також є одним із найбагатших представників російських силовиків. Тімур Іванов є одним із найбільш довірених людей Шойгу. Він працює з ним починаючи з 2010 року та кожного разу при зміні посади перебував в його команді. Вони працювали разом у міністерстві надзвичайних ситуацій, і тоді, коли Шойгу був віце-губернатором, і тепер у міноборони. Минулі прецеденти, пов`язані з корупціє високих російських чиновників, котрі через це аж ніяк не страждали, змушують відкинути економічний фактор звинувачення. Найбільш вірогідним сценарієм є удар особисто по Шойгу. Подібний кейс не може відбуватись без погодження Путіна.

Для Шойгу подібний розвиток подій можна інтерпретувати через призму кількох факторів. Найбільш вірогідно, що арешт Іванова є натяком від путіна, що майбутнє Шойгу на посаді міністра оборони може бути під питанням.

Наразі точно не можна сказати причину подібної зміни ставленні з боку російського диктатора. Ймовірно, що таким чином він намагається збалансувати внутрішньоелітний розподіл посад між різними акторами, водночас загроза втрати влади зробить Шойгу більш поступливим для майбутніх змін. В такому разі перспектива заміни арештованого Іванова іншим чиновником, який не належить до близького кола Шойгу, підтвердить це. Подібна заміна призведе до конфліктної ситуації всередині вищого керівництва міноборони. Приклад такої конфліктності вже можна було спостерігати у 2015 році, коли заступником міністра оборони поставили Алєксєя Дюміна, який, хоч і є близьким до путіна чиновником, протримався на посаді рівно місяць, після чого його замінили на Тімура Іванова. Все через те, що він, ймовірно, не був членом команди Шойгу. На сьогодні повторення подібної ситуації призведе до неефективної роботи відомства, яке буде зайняте внутрішньою боротьбою.

У разі ж якщо причина арешту Іванова криється у бажанні путіна замінити Шойгу напередодні очікуваних урядових змін, це означатиме кардинальний відхід російського лідера від його сталої стратегії. Згідно з нею, путін ніколи не знімає своїх соратників з високих політичних посад використовуючи для цього подібні скандали. Подібний сценарій є менш ймовірним.

2. Голова ради федерації Валєнтіна Матвієнко охарактеризувала майбутні зміни в уряді та його подальшу стратегію

Причина низької ймовірності здійснення другого сценарію - останнє інтерв'ю для провладного видання ”риа новости” Валєнтіни Матвієнко, голови російської ради федерації, верхньої палати парламенту. У ньому вона заявила, що “основна” частина команди наступного складу уряду залишиться без змін, тому слід очікувати лише точкові заміни. При цьому завданням “нового” уряду, зі слів Матвієнко, стане побудова “суверенної шестилітки розвитку”. Ймовірно таким чином політик охарактеризувала поточну та майбутню лінію російської влади, направлену на виконання завдань путіна у соціальній сфері, які ми мали змогу почути під час його останнього федерального звернення.

Не слід також виключати подальшу мілітаризацію економіки, фокус на інфраструктурні проекти впк рф та можливі переноси великих виробництв до КНР, за прикладом “норнікеля”.

Загалом поняття “суверенізації”, з російської ретроспективи, є доволі популістичним форматом, адже без прямих західних інвестицій, високих технологій створення нової інфраструктури вбачається доволі примарним, що ми вже бачили у ситуації із масштабним проєктом “арктик спг-2”, розробка якого наразі фактично заморожена через вихід з проєкту західних інвесторів та санкції.

3. Нові методи мобілізації в росії

В росії минулого тижня знову піднялась тема мобілізації та підготовки до її проведення. Зокрема, стало відомо про те, що російська влада запровадила розширений варіант нового методу залучення її громадян до армії. Провладне видання “коммерсант” пише, що у процесі розгляду звинувачень щодо росіян, слідчі органи почали пропонувати фігурантам кримінальних справ спеціальні “роз’яснювальні” папери.

У них пропонується звільнення від кримінального провадження у разі укладання контракту з міністерством оборони, а це фактично залучення до війни. Раніше подібний метод набору в армію використовували лише для засуджених громадян, до речі, їх смертність в результаті бойових дій є найвищою.

Отож, якщо обвинувачений  пристає на пропозицію слідчих органів, його передають міністерству оборони. Після цього, за клопотанням відповідного командира частини, розгляд кримінальної справи призупиняється, а після звільнення зі збройних сил відповідного фігуранта – справа закривається.

Видання “коммерсант” також зазначило, що подібна стратегія вже використовується російською владою на тимчасово окупованих територіях України та прикордонних областях. Вона буде розширюватись на інші регіони рф.

Воднораз російська влада офіційно запровадила електронні повістки, які почнуть діяти з 1 листопада 2024 року. Подібне рішення є наслідком прийнятого ще у квітні 2023 року закону про єдиний реєстр військовозобов’язаних, через який путін наказав провести “призов” восени 2024 року. Таким чином увесь мобілізаційний функціонал буде повністю перенесений в онлайн режим, без безпосереднього залучення російських військоматів. Електронна повістка також вважатиметься врученою через сім днів після її розміщення в спеціальному реєстрі, а після її надсилання призовнику автоматично закриють виїзд із Росії.

Крім того, влада запровадила й додаткові обмеження. Так, якщо призовник не з’явиться у військкомат протягом 20 днів після того, як йому прийде онлайн повістка, йому заборонять оформлювати закордонний паспорт та вести самостійну підприємницьку діяльність. Російське міністерство оборони також отримує повний доступ до інформації росіян стосовно їх нерухомості, транспорту і закордонних поїздок. Усі ці рішення слід вважати підготовкою до довгостроковою стратегії влади щодо подальших мобілізаційних процесів.

Зовнішньополітичні кейси

1. Росія заблокувала проект резолюції ООН проти ядерної зброї у космосі

Росія наклала вето на резолюцію ООН стосовно заборони розміщення ядерної зброї у космосі. Її проєкт був висунутий США та Японією, при цьому за його прийняття проголосували 13 з 15 членів Ради Безпеки, крім рф та КНР, який утримався від голосування. Подібна ситуація прямо демонструє нам підтвердження того факту, що росія займається розробкою певного нового виду озброєння.

Наразі нам достеменно відомо, і це було підтверджено Сполученими Штатами в обличчі радника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана про те, що росіяни розробляють технологію виведення ядерної зброї у космос за допомогою супутника.

Ймовірно, що саме на подібний сценарій й була розрахована дана резолюція, адже її блокування росіянами опосередковано доводить їх плани.

Представники росії намагались виправдатись та заявили, що заблокували проект через те, що їх правки не були прийняті. Мова йде про включення у текст документу слів про заборону розміщення будь-якої зброї у космосі, без детальної інтерпретації значення цього слова. У російському розумінні “зброєю” можна вважати й супутники Starlink, які використовує українська армія, їх британський аналог OneWeb, а також інші військові технології, наприклад для кіберзахисту. Таким чином рф, розуміючи неможливість проходження подібної правки, використала цей факт для виправдання власного вето.

2. Росія стикається із новими проблемами у питанні транзакцій із китайськими банками

Ми продовжуємо спостерігати за розвитком ситуації із російськими підприємцями, які стикаються з проблемами у питанні роботи з китайськими банками. Минулого тижня Reuters повідомило, що великі банки КНР наразі витрачають на проведення платежів з рф місяці. Раніше цей період вже складав кілька днів.

Крім того, деякі підприємці просто не можуть отримати оплату за товари, як у випадку із сферою обробки металів.

Представники китайських банків прямо говорять, що через санкції США вони не можуть проводити транзакції з росією.

Ще більше загострило проблему те, що проблеми виникають також і у російських резидентів, які намагаються працювати через треті країни, наприклад ОАЕ.

Повідомляється, що подібна ситуація виникла фактично через кілька днів після офіційного візиту державного секретаря Ентоні Блінкена до Китаю. Майже половина усіх транзакцій з рф до КНР проходить через посередників - Казахстан, Гонконг, Киргизстан та ОАЕ, тому ситуація вимагає від кремля змінити стратегію роботи.

Відомо, що росія та Китай вже переходять на підпільний режим оплат, відкидаючи використання офіційними банками. Мова йде про валютних брокерів та криптовалюту - цими методами почали користуватись деякі китайські компанії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: