Україна не Афганістан: російська армія буде розбита набагато швидше

ОКРЕМА ДУМКА 20.02.2024 Коментарі 0

Контроль над руїнами Авдіївки – це чергова піррова перемога, яка наближає виснаження ресурсів Росії. Чому  помиляється спікер Палати представників Джонсон, коли порівнює війну в Україні з Афганістаном. Російська влада почала полювання на балтійських політиків – це тиск на найвідданіших союзників України, - авторський огляд важливих подій.

18 лютого Сили оборони завершили вихід із Авдіївки. Оборона Авдіївки від російських загарбників тривала майже 10 років. Українські воїни були змушені залишити повністю зруйноване місто через брак боєприпасів. Така ціна зволікань із наданням допомоги американськими партнерами.

росія захопила Авдіївку ціною величезних втрат у техніці та людях. За 4 місяці активної фази боїв знищено більше як 47 тис. окупантів, 364 танки, 5 літаків та чимало іншої техніки противника. Більше ніж у битві за Бахмут. 

путін наказав своїм військам захопити Авдіївку для підняття власного рейтингу. Однак визначені диктатором строки “перемоги” неодноразово відкладалися завдяки стійкості українських захисників міста.

Контроль над руїнами Авдіївки не дасть ворогу жодних стратегічних переваг. Це чергова піррова перемога, яка наближає виснаження ресурсів Росії.

Водночас Палата представників США пішла на канікули, не проголосувавши за законопроєкт про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню, до якого зможе повернутися не раніше як 28 лютого. Білий дім розкритикував дії спікера палати Майка Джонсона за відмову винести питання про допомогу на голосування до канікул. Кожен день зволікань дорого обходиться Україні. Президент США звинуватив Д. Трампа та його прихильників у змові, що мала наслідком втрату українськими військами Авдіївки.

Американська підтримка – це те, що рятує життя українців на фронті та в тилу. Роздуми М. Джонсона, що Україна може перетворитися в другий Афганістан, свідчать, що він дуже слабо обізнаний із ситуацією на фронті.

За даними Генштабу України, російська армія вже втратила загиблими більше 400 тисяч бійців. І якщо офіційна американська статистика говорить про втрати у 315 тисяч російських солдатів, то це можливо і так, враховуючи додаткові великі втрати серед насильно мобілізованих до російського війська українських громадян з тимчасово окупованих Донбасу, Криму, а також частини Херсонської та Запорізької областей, а також іноземних громадян, яких залучили до підписання контрактів за гроші – як з Білорусі та країн Центральної Азії, так африканських та латиноамериканських країн.

США за 19 років своєї воєнної присутності США в Афганістані надали цій країні безповоротної підтримки більше ніж на 900 млрд доларів, які просто вилетіли «в трубу». Тобто, США мали терміново виходити з Афганістану, натомість афганська армія за день здалася талібам. 

В Україні вже знищено 336 російських бойових літаків та 325 бойових гелікоптерів, 6500 танків, 12 240 російських бойових броньованих машин,  9740 одиниць артилерії, майже тисячу одиниць ракетних систем залпового вогню, 25 бойових кораблів та майже 13 тисяч важких автомобілей. І це все лише за 150 мільярдів доларів американської підтримки.

До речі, цими днями  35 років тому, в лютому 1989 року завершилося виведення військ срср з Афганістану. Війна в Афганістані була безглуздою авантюрою радянського керівництва. Вона тривала майже 10 років, призвела до величезних жертв серед цивільного населення і завершилася поразкою Москви та пришвидшила розпад срср.

Із 620 тисяч радянських військовослужбовців, які пройшли Афганістан, як мінімум 150 тисяч – українці. 2 572 українців загинуло за чужі імперські інтереси. Проте сьогодні чимало ветеранів війни в Афганістані стоять на захисті України і з честю беруть участь у відсічі російській агресії. Більшість з них з Всеукраїнської організації ветеранів Афганістану та АТО, яку очолює колишній прем’єр-міністр Криму Сергій Куніцин.

Незалежність України – єдина гарантія того, що українці більше не будуть гинути у чужих загарбницьких війнах в далеких країнах. путінська авантюра в Україні ще більш ганебна і безглузда, ніж радянська в Афганістані. За два роки повномасштабної війни з Україною росія втратила в 30 разів більше солдатів, ніж срср за 10 років в Афганістані. російська армія буде розбита як колись в Афганістані радянські війська. Тоді вирішальною стала американська допомога.

А в цей час російська влада почала полювання на європейських політиків. росія оголосила в розшук десятки європейських, зокрема латвійських політиків та посадовців. В російський розшук потрапили 59 із 68 депутатів латвійського Сейму, які голосували за вихід із договору про пам'ятники з росією.

Загалом російське МВС внесло до списку розшукуваних понад сотню осіб із країн Балтії. Серед них прем'єр Естонії Кая Калас, держсекретар цієї країни Таймар Петеркоп, міністр культури Литви Симонас Кайріс, мер Клайпеди Арвідас Вайткус. Крім того, в розшуку росії перебувають три чинні міністри Латвії.

У зв’язку з цим, у Латвії застерігають від поїздок у дружні до рф країни через розшук балтійських міністрів і депутатів. Причиною для переслідування у Москві називають причетність до знесення радянських пам’ятників. Насправді ж такі дії російської влади сигналізують про наміри шантажу, тиску та погроз країнам Балтії.

росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття, вважають у Службі зовнішньої розвідки Естонії. Така оцінка ґрунтується на планах рф подвоїти кількість військ, розміщених уздовж кордону з Фінляндією, а також Естонією, Литвою і Латвією. Країни Балтії є одними з лідерів у наданні військової допомоги Україні серед східноєвропейських країн. Тож, такий крок російської влади є політично вмотивованим та націлений на перешкоджання продовження підтримки України у війні проти рф.

  Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр., історик

Головна світлина - знищена російська воєнна колона під Києвом / телеграм Pravda_Gerashchenkо

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: