У Литві закликають обмежити в'їзд для білорусів і росіян

НОВИНИ 30.04.2024 Коментарі 0

Необхідно обмежити потоки громадян Білорусі та російської федерації до Литви. Адже діяльність, яку ведуть проти Литви білоруські спецслужби, дозволяє Вільнюсу "однаково оцінювати всіх громадян" Білорусі та росії, які перетинають кордон.

Про це Кястутіс Будріс – радник президента Литви Ґітанаса Науседи, заявив у етері радіостанції Žinių radijas, повідомляє "Позірк".

За його словами, необхідно знайти рішення, що обмежують потік громадян цих двох країн, які прибувають до Литви.

"[Потоки необхідно] суттєво обмежити і скоротити, тому що зараз вони надто великі. І те, що говорять наша розвідка та контррозвідка, треба до цього поставитися серйозно”, - наголосив Кястутіс Будріс.

Разом із тим, у питанні обмеження потоків необхідно виокремити представників демсил.

“Не чіпати питання, які ніхто не ставить під сумнів – білоруську опозицію, людей, які вже перебувають тут, у яких вже є тимчасова посвідка на проживання в Литві, які створюють сім'ї. І припинити залякувати їх важкими наслідками з метою політичного маніпулювання”, - каже Будріс.

Сейм Литви продовжив до 2 травня 2025 року обмежувальні заходи за військову агресію проти України щодо громадян Білорусі та росії. Поправки до відповідного законопроекту, які передбачали позбавлення білорусів ВНЖ за часті поїздки на батьківщину, не підтримали під час декількох слухань.

Згідно з оновленим документом, практика видачі віз білорусам за клопотанням МЗС триватиме. Прикордонне відомство отримує право самостійно вирішувати, чи потрібно додатково перевіряти громадян Білорусі, які в'їжджають до країни (не стосується членів сімей громадян Литви та ЄС, моряків, міжнародних вантажоперевізників, ін.). Забороняється імпорт білоруської та російської сільськогосподарської продукції та кормів (точний перелік визначить уряд).

Закон про обмежувальні заходи, пов'язаний із порядком в'їзду та легалізації в Литві, придбанням нерухомості й іншими питаннями, ухвалили у квітні 2023 року. На етапі розгляду документ був значно пом'якшений щодо білорусів, більшість санкцій зачепила росіян.

Ґітанас Науседа наклав на закон вето та запропонував парламенту зрівняти санкції для білорусів і росіян. Сейм відхилив вето та затвердив документ без пропозицій глави держави. Політик своєї позиції не змінив, але на осінню сесію парламенту питання про уніфікацію обмежувальних заходів не виносив.

На фото pozirk.online  – автовокзал у Вільнюсі

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: