Демократи знайшли спосіб, як провчити спікера Джонсона, який на догоду Трампу блокує воєнну допомогу для України

ПЕРЕКЛАДИ 14.03.2024 Коментарі 0

У Конгресі США демократи та республіканці почали збір підписів під документом, що дозволить проголосувати законопроєкт про підтримку України у воєнному протистоянні з росією без схвалення спікера Палати представників Майка Джонсона, який блокує це питання.

Про це повідомило видання Washington post. (Подаємо неповний переклад).

Ініціативу демократів очолив конгресмен Джим Макговернен (вже зібрано майже 180 підписів). Саме він просуває  пакет законодавчих пропозицій щодо національної безпеки, який Сенат переважною більшістю схвалив більше місяця тому, виділивши 95,3 мільярда доларів на допомогу іноземним демократіям.

Лідери Демократичної партії вважають, що велика кількість підписів, зібраних менш ніж за 24 години, свідчить про те, що демократи отримали би потрібні голоси за фінансування України, якби Джонсон поставив це питання на розгляд.

Власне,  активність Макговерна спонукала двопартійну групу Палати представників,  зокрема, Брайана Фіцпатріка (республіканець, Пенсільванія), Дона Бекона (республіканець, Небраска), Джареда Голдена (штат Мен) та Еда Кейса (штат Гаваї) – офіційно представити у вівторок, 12 березня, власну законодавчу петицію. Відповідно до неї фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню має бути продовжено на рік. На відміну від петиції Демократичної партії вона також розширює заходи безпеки для пом’якшення потоку мігрантів на південному кордоні США, що має вирішальне значення для отримання підтримки республіканців у Палаті представників. Хоча станом на середу менше як 15 законодавців підписали двопартійну петицію, група продовжує вести переговори з партійними лідерами та колегами, щоб напрацювати законодавчий документ, який могла б прийняти більшість обох партій.

Законодавча конкуренція виникла внаслідок зіткнення всередині республіканської більшості, у якій «яструби оборони» прагнуть сигналізувати про підтримку союзників США за кордоном у той час, коли ізоляціоністська фракція цієї партії просуває ідеологію колишнього президента Дональда Трампа «Америка перш за все». Останні закликають  змістити увагу від підтримки давніх іноземних партнерів і договорів, таких як НАТО, а натомість зосередитися на кордоні США. Це протистояння поставило республіканця-спікера Палати представників Джонсона в скрутне становище щодо того, як напрацювати такий документ, який могла б підтримати більшість Палати представників, але який водночас не призвів би до повстання з боку прихильників жорсткої лінії, які уважно стежать за його керівництвом.

«Неможливо обміняти нашу безпеку кордонів на безпеку кордонів іншої країни або іноземні війни. З американським народом це просто неприйнятно, - запевняє республіканка Марджорі Тейлор Ґрін. – Я сказала спікеру та його офісу, що він буде дуже непопулярним, якщо зробить це».

Представник більшості в Палаті представників Том Еммер сказав в інтерв’ю, що одним із варіантів могло б стати  розділення ухваленого Сенатом законопроекту та проведення індивідуальних голосувань по кожній суттєвій частині. Саме такого процесу часто вимагали законодавці, притримуються жорстких правил. Але це означало б, що «кожен окремий долар у цьому законопроекті потрібно буде ретельно перевірити, перш ніж він зможе рухатися вперед», - сказав він. Еммер підкреслив, що він особисто підтримує допомогу Україні, але рішення про те, як рухатися далі, приймає Джонсон.

Члени Форуму Свободи Палати представників розглядають те, як Джонсон справляється  і питанням про додаткове фінансування як показник того, чи готовий він боротися за ключові ідеологічні пріоритети руху MAGA (Make America Great Again (англ. - «Зробімо Америку великою знову») – гасло кампанії, яке використовується в американській політиці та було популяризоване Дональдом Трампом у своїй президентській кампанії 2016 року. Якщо петиція про відсторонення від посади набере 218 підписів, то Джонсон може використати кілька механізмів, щоб знищити її до остаточного голосування.

«Спікер довго говорив після того, як став спікером, що кордон – це пагорб, на якому ми помремо. І все ж я не бачу, щоб ми воювали за кордон», - сказав голова Форуму Свободи Боб Гуд.

Але демократи та кілька республіканців, які прагнуть допомогти Україні, заявили, що ті невідкладні обставини,  які виникли і розвиваються за кордоном, означають, що сьогодні не час для дискусії, у якій не вдається досягти консенсусу...

Дивним чином сприяє справі обох груп петиціонерів небажання крайніх правих законодавців сказати, чи буде Джонсон усунений від посади спікера, якщо петиція про його звільнення буде успішною. Гуд сказав, що «ніколи не сподівався, що спікер контролюватиме інших членів», тоді як Грін скептично ставився до того, що рух MAGA піде з критикою на Джонсона, якщо він не зможе контролювати петицію про звільнення".

Нагадаємо, що 15 лютого Палата представників пішла на канікули. Джонсон хотів повернутися до теми допомогового законопроєкту після 22 березня.

Також стало відомо, що спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон повідомив сенаторам-республіканцям, що Палата надішле їм проєкт щодо допомоги Україні, але попередив, що він буде суттєво інакшим, ніж пакет зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив минулого місяця.

Фото – спікер Палати представників Майк Джонсон, 7 березня/Matt McClain/The Washington Post.
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: