Війна в Арктиці

ПЕРЕКЛАДИ 19.09.2024 Коментарі 0

Декілька українських безпілотників із вибухівкою, які прямували на низькій висоті до аеродрому Оленья, протягом тижня викликали страх у жителів Мурманської області. Росія має подякувати собі за те, що вона вперше після Другої війни розпочала військові дії за полярним колом.

Автор – Томас Нільсен,
редактор
The Barents Observer

Як Україні вдається переміщувати безпілотники далеко на північ до Кольського півострова, досі не з’ясовано. Але, незважаючи на велику відстань, не дивно, що аеродром Оленья є «жирною» ціллю. Далекі бомбардувальники Ту-95МС часто літають на південь на стартові позиції для запуску смертоносних крилатих ракет на цивільні цілі по всій Україні. Ракета Х-101, яка вранці 8 липня влучила в Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит» у Києві, ймовірно, була запущена з літака з аеродрому «Оленья».

Безпілотники минулого тижня щонайменше двічі наближалися до околиць Оленьї. Губернатор Мурманської області Андрєй Чібіс запевнив співгромадян, що дрони ліквідовано. Губернатору важливо зберігати спокій. Його завдання – боротися з панікою. Це не завжди легко в густонаселених районах. 11 вересня в місті Мурманськ спрацювала повітряна тривога. Це було заздалегідь заплановано – заявили водночас у владі, коли соціальні мережі були переповнені інформацією про два БПЛА, що наближаються, а повітряний простір закрили на всьому Кольському півострові.

Люди в Оленегорську, цивільному шахтарському містечку неподалік від Оленьї, чули і зенітну зброю, і вибухи. Серпневе відео про вибух схожого на модифікований мінілітак Аеропракт А-22 біля аеродрому не викликає сумнівів. Найбільш стратегічний аеродром Росії за Полярним колом, приблизно за 1 800 кілометрів на північ від України, тепер у зоні доступу.

Перший дрон прилетів на північ у липні. Невдовзі українська розвідка повідомила про пошкодження Ту-22М3, який стояв на аеродромі. Однак джерела, обізнані зі ситуацією, кажуть Barents Observer, що серйозних руйнувань не було.

На щотижневому брифінгу в МЗС у Москві речниця Марія Захарова назвала атаку українських безпілотників на росію «тероризмом».

З’ясуймо! Те, що ми зараз бачимо на Кольському півострові, не є тероризмом. Це частина війни, що триває за наказом Владіміра Путіна.

Право України атакувати законні військові цілі на Росії чітко визначено міжнародним правом. Війну розв'язала Росія, а отже Україна має право на самооборону. Йдеться про нанесення ударів по військових об’єктах на території агресора.

Це перший випадок після Другої світової війни, коли ми маємо військові дії всередині Полярного кола.

Ера «Крайня Північ, Низька напруга», яку наївно проголосив міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар Стьоре наприкінці 2000-их років, давно минула. Поки Осло та регіональна північна Норвегія добросовісно намагалися побудувати багатосторонню довіру та співпрацю з північчю Росії, Владімір Путін уже повним ходом переозброював Кольський півострів та особливо Північний флот.

Наприкінці жовтня виповнюється 80 років із дня визволення Червоною армією північно-східного куточка Норвегії від нацистсько-німецької окупації. На відміну від 70-річчя та 75-річчя цієї осені спільних святкувань не буде. Немає спільних покладань вінків. Конспірологічні розповіді Путіна про боротьбу з нацизмом в Україні сьогодні, як продовження війни з нацизмом 1941-1945 років, не мають спільного коріння в реальності.

Путін повернув війну в Арктику через 80 років.

Удари минулого тижня по Кольському півострові викликають величезне збентеження для збройних сил, оскільки це сталося під час найбільших стратегічних навчань ВМС Росії з радянських часів.

У навчаннях Ocean-2024, що завершилися 16 вересня, нібито беруть участь приблизно 400 військових кораблів, підводних човнів і кораблів підтримки. Кажуть, у повітря підняли 120 літаків і гелікоптерів. Коли Путін розпочав активну фазу навчань, правитель спілкувався по відеозв’язку з міністром оборони Андрєєм Бєлоусовим, командувачем ВМФ Алєксандром Моісєєвим і п’ятьма іншими керівниками флоту.

Цікаво, про що вони думають, дивлячись, як їхній боягуз головнокомандувач безпечно сидить у своєму бункері та вихваляється світовою військовою могутністю?

Вони чудово знають, що Північний флот, Тихоокеанський флот, Каспійська флотилія і Балтійський флот – це лише тінь того, що було в радянські часи. Не в останню чергу йдеться про Чорноморський флот, який із 2022 року несе великі втрати та не бере участі в Ocean-2024.

У рамках навчань далекі ядерні бомбардувальники здійснили польоти над Баренцевим і Норвезьким морями. Для літаків Ту-95МС і Ту-160 аеродром Оленья має ключове стратегічне значення. Це їхнє передове розгортання в Арктиці й основна частина ядерного стримування Росії. У часи ослаблення звичайних сил, коли сотні тисяч російських солдатів гинуть і поранені на полі бою в Україні, Москва підживлює свою ядерну пропагандистську риторику.

Під час останньої холодної війни говорили, що на півночі конфлікт не розпочнеться. Жодних територіальних суперечок між арктичними країнами чи розбіжностей щодо доступу до природних ресурсів. Військові планувальники, однак, побоювалися факторів, які призведуть до поширення Арктики з конфліктів в інших регіонах. Ось що ми зараз спостерігаємо.

Удари безпілотників по Оленьї створюють додатковий неприємний аспект безпеки. Не тільки для війни, що триває. Це також хвилює тих, хто підраховує активи, пов’язані із глобальним ядерним балансом. Боєголовки час від часу перезаряджають поруч з аеродромом. Далі в горах, приблизно за 20 кілометрів, розташоване Велике Рамозеро (Цар-місто), найсекретніше з усіх секретних сховищ ядерної зброї на Кольському півострові. Місто перебуває у повному підпорядкуванні 12-го Головного управління міністерства оборони. Це управління відповідає за всю російську ядерну зброю, включаючи зберігання, технічне обслуговування і транспортування.

Як і під час раптової атаки на Курську область у серпні, українським військовим стратегам знову вдалося перехитрити самовпевненість Росії та вразити слабке місце оборони.

Не дивно, що першою лінією захисту Москви було вказати пальцем на Захід. Пропагандистка Марія Захарова заявила, що «за всіма терористичними атаками на території Росії стоять США, Великобританія і спільнота НАТО».

На півночі канали Telegram, пов’язані з ФСБ, натякнули, що один із безпілотників летів у напрямку з Норвегії. Так, наприклад, у серпневому нападі звинуватили Фінляндію. Це фейк і абсолютно не відповідає дійсності. І Норвегія, і Фінляндія добре спостерігають за своїм прикордонним повітряним простором. Жоден безпілотник ніколи не перетинав національні кордони Кольського півострова.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: