Що обирає Польща: вшанування жертв чи їх вбивць?

РОЗСЛІДУВАННЯ 22.02.2019 Коментарі 0

«Вже четвертий рік поспіль польські радикальні націоналісти будуть марширувати вулицями міста Гайнівка, та вчергове в світлі камер ділити Польщу на «ворогів» та «героїв» – цим коротким реченням представники організації «Фонд Вільні Громадяни РП» розпочинають своє звернення до польського суспільства. Дане звернення та заклик приєднатись до акції протесту проти діяльності націоналістичних сил на Підляшші, має на меті привернути увагу до чергового «нападу гострого патріотизму» від групи осіб, які вперто намагаються створити у Польщі «гарячу точку» на міжнаціональному ґрунті.

«IV Гайнівський марш пам’яті проклятих солдатів».

Організаторами цього «маршу» вчергове стали представники молодого покоління польських радикалів - Барбара Полешук та Давід Полешук. Особи, які «зловили хвилю популярності», чи - як кажуть зараз - «хайпують» на темі «проклятих солдатів» з відомих лише їм мотивів, які ж ніяк не можна назвати такими, що можуть принести користь Польщі.

Вкрай складно логічно пояснити їх настирливе бажання із неонацистськими та расистськими вигуками ходити по вулицях Гайнівки та прославляти вбивцю мирного населення, саме у той час, коли проводяться жалобні та поминальні заходи із вшанування пам’яті невинних жертв.

Одним із «героїв», якого польські радикали мають намір «вшанувати» під час заходів 23 лютого 2019 року сумнозвісний капітан Ромуальд Райс. Минулого року, висвітлюючи «марш» українське видання в Польщі «Наше Слово» акцентувало, увагу на тому, що

«Особливо трагічно в пам’яті підляшан записалися дії відділення Національного військового об’єднання під командуванням капітана Ромуальда Райса «Бурого», яке на зламі січня і лютого 1946 р. спацифікувало православні села Залішани, Вілька-Ваганівська, Зані, Шпаки і Коньцовізна та вбило 30 фурманів поблизу села Пухали-Старі. В результаті цих дій загинуло 79 підляшан. В інформації Інституту національної пам’яті з 2005 р. після закінчення слідства в цій справі читаємо: «Вбивства фурманів і пацифікацій сіл у січню-лютому 1946 р. не можна ототожнювати з боротьбою за незалежність держави, оскільки це має ознаки геноциду».

Міська влада Гайнівки проти «маршу»

Слід віддати належне міській владі Гайнівки, яка традиційно намагаються не допустити проведення цього «дійства» радикалів у місті, де проживає велика кількість православних осіб, серед яких і нащадки вбитих відділом «Райса – Бурого» польських громадян.

«Як депутати міста Гайнівка і представники місцевої громади, віддаючи пошану жертвам трагічного вбивства невинного цивільного населення, протестуємо проти героїзації і вшанування капітана Ромуальда Райса псевдонім «Бури», а також його солдатів шляхом проведення публічних зібрань для вшанування солдатів антикомуністичного підпілля з нагоди «Національного Дня Пам’яті Проклятих Солдат» - йдеться у прийнятому 7 лютого радою Гайнівки рішення про заборону проведення маршу.

Місцеві депутати також звернулись до міністра внутрішніх справ і адміністрації Йоахіма Брудзінського з проханням «ініціювати законодавчу ініціативу, що заборонятиме організацію публічних заходів, які загрожують добрим відносинам між громадянами Республіки Польща різних національностей та віросповідань»

Слід зазначити, що під час голосування за згадане вище рішення депутатів Гайнівки, депутати від правлячої партії «Право і справедливість» вчергове відмовились підтримати заборону на проведення маршу радикалів.

«Це не IV Марш Проклятих Солдатів є загрозою для Гайнівки, а різні, так звані, псевдодемократичні організації, які в результаті триваючого медійного спектаклю приїжджають в наше місто. Саме ці організації показують зневажливу виставу на вулиці поблизу Православної Святині. Саме проти цього ми виступаємо» - офіційно повідомили депутати від «ПіС» по вказаному питанню.

Того ж числа, 7 лютого, бурмістр Гайнівки Єжи Сірак видав заборону на організацію маршу, в обґрунтуванні якої вказано зокрема, що маршрут проведення цього маршу «в черговий раз було прокладено через болюче місце з точки зору місцевої православної громади». Йдеться про церкву Святої Трійці, перед якою знову хочуть марширувати націоналісти.

Крім цього Єжи Сірак, нагадав, що під час минулорічного маршу його учасники «демонстрували символ кельтського хреста і череп з кістками, так звану «Totenkopf», скандували «Національна Гайнівка» i «героїзували» постать Райса-Бурого вигуками «Бурий – мій герой».

III Марш в Гайнівці, лютий 2018 року, фото Адам Тухлінські (Adam Tuchliński)

«Викладені вище дії, які мали місце під час минулорічного заходу, історичні обставини, які хочуть вшанувати організатори заходу, створюють по відношенню до білоруської та православної меншини відверто ворожі та негативні посили, провокаційного характеру» - заявив бурмістр Гайнівки.

Лютий 2019: польський суд - «Гайнівський марш 2019 не порушує закон»

«У польській правовій системі організація мирних зібрань та участь в них є конституційними свободами» - так обґрунтував рішення Окружного Суду в Білостоку суддя Пйотр Козловскі. Також суддя додав, що держава має обов’язок забезпечення можливості реалізації цих конституційних свобод, а аналіз гасел, ідей або змісту, які ці права порушують, не входить до завдань органів публічної влади.

«Заборона не є можливою лише з тієї причини, що орган публічної влади не приймає позицію та погляди осіб, які беруть участь у зібраннях громадян» – підкреслив суддя Козловський, підсумовуючи свою рішення у питанні оскарження націоналістами заборони на проведення їх заходів міською владою.

В обґрунтуванні до рішення про скасування заборони влади міста Гайнівка проведення чергового маршу націоналістів, 11 лютого 2019 року, суддя також вказав, що свобода зібрань не є абсолютною, але її обмеження має бути абсолютно винятковим. Обмеження повинно базуватись на обґрунтованих передумовах, а не на припущеннях чи спекуляціях. Які, на думку суду, мають місце у даному випадку

20 лютого 2019 року Апеляційний суд у Білостоку остаточно дозволив проведення цього маршу, не зважаючи на подану апеляцію бурмістра Гайнівка на рішення суду першої інстанції, яким скасовувалась заборона міста на проведення маршу націоналістів.

Грудень 2018: польський судВ  - «Гайнівський марш 2018 пропагував фашизм та закликав до ненависті»

Повернемось до минулорічних перипетій з приводу маршу в Гайнівці у 2018 року.

Після відповідного звернення районна прокуратура у Білостоку розпочала провадження по факту «публічного пропагування фашистського державного ладу під час зібрання громадян під назвою «Гайнівський Марш Пам’яті Проклятих Солдат» у лютому 2018 року».

Проте 17 вересня минулого прокурор цієї прокуратури затвердив постанову від 14.09.2018 року про закриття цього провадження, оскільки не виявив жодних порушень з боку радикалів попри очевидні докази пропагування фашизму.

Таке дивне рішення польської прокуратури на щастя не залишилось без реакції з боку польського Омбудсмена Адама Боднара.

Уповноважений з прав людини у Польщі вирішив у судовому порядку встановити, чи дійсно польська прокуратура обґрунтовано та безпристрасно провела заходи по вказаному вище провадженню. В результаті судового розгляду районний суд у Бєльску Подляському 13 грудня 2018 року скасував постанову прокуратури про закриття провадження у справі «публічного пропагування фашистського державного ладу під час зібрання громадян під назвою «Гайнівський Марш Пам’яті Проклятих Солдат» у лютому 2018 року». Більше того, суд визнав правоту Омбудсмена Польщі, і чітко пояснив представникам польської прокуратури чому марш в Гайнівці пропагує фашизм та ненависть, зобов’язавши прокуратуру відновити провадження по даній справі.

Суддя Гжегож Фронт, в ухвалі суду від 13 грудня 2018, із посиланням на § 1 статті 256 Кримінального кодексу Польщі (заборона пропаганди фашистського або іншого тоталітарного державного устрою, заборона закликів до ненависті на національному, етнічному чи релігійному ґрунті), довів, що оцінка доказів була проведено прокуратурою «односторонньо, поверхнево, суперечить загальному трактуванню права та логічному розумінню, що призвело до помилках у фактичних висновках».

Також суд вказав прокуратурі на «помилку у фактичному висновку про те, що розміщена на одязі одного із учасників Маршу відзнака із літерами ŚWO та символом черепа із перехрещеними кістками не ї символікою SS Totenkopf, а лише відповідником історичної відзнаки визначеної рішенням Коменданта Округу NZW Białystok «Kotwiczą» від 20.12.1945 року».

Нацистська символіка на марші в Гайнівці, лютий 2018 року, фото Агнєшка Садовська (Agnieszka Sadowska)

Із посилання на документи Інституту Національної Пам’яті РП, судом було описано злочини відділу «Бурого» від час його «рейду» по Підляшшю. Також судом було підкреслено, що «розслідування ІНП РП не залишило сумнівів, у тому, що мотивами вчинення цих злочинів були віросповідання та національність»

Суд відхилив твердження прокурора, який намагався довести, що «учасники Маршу реалізовували конституційну свободу на висловлення поглядів та свободу слова».

«Вигуки та гасла, які скандувались мали націоналістичний характер (наприклад «Національна Гайнівка») на думку суду повинні оцінюватись у історичному контексту, суспільному та контексті віросповідання» .

Про вчинення злочину закликів до ненависті на національному та релігійному ґрунті, згідно рішення суду свідчить також «прокладення маршруту руху організаторами Маршу, який щорічно проходить біля болючої з точки зору місцевої православної громадськості, а також найбільшої в районі православної святині – Собору Святої Трійці»

Судом доведено, що «представлений комплекс обставин та історичних передумов, навіть для пересічного обивателя, показує відверто негативний посил для білоруської та православної меншини». Характер цього заходу був повністю провокаційним».

Що обирає Польща: вшанування жертв чи їх вбивць?

Очевидно, що четвертий «Марш», який вчергове організовують націоналісти в Гайнівці, відбудеться - як вони і планували - 23 лютого 2019.

Марш в Гайнівці, лютий 2017 року, фото Агнєшка Садовська (Agnieszka Sadowska)

Якраз на наступний день після того, як одна із організаторів цього патріотичного «шабашу» Барбара Полешук, позбавиться поліцейського електронного браслету. Адже зовсім нещодавно вона була звільнена з під арешту, де відбувала покарання за напад на польського поліцейського минулого року.

Водночас слід віддати пошану та повагу як міській владі Гайнівки, так і ряду громадських діячів в Польщі, в тому числі і українського походження, які намагаються показати історичну правду та вшанувати невинних жертв, а не кривавих катів.

Вкрай потрібну справу, для підтримання дружніх відносин між Польщею та сусідніми країнами, роблять зокрема представники «Фонду Вільні Громадяни РП», які того ж числа будуть мирно вшановувати пам'ять невинних жертв особи, яку сама ж польська влада визнала злочинцем.

В сухому залишку

Дивує, вперта, якщо не сказати, маніакальна настирливість польських націоналістів, у прагненні створити нову точку напруги в Польщі. А також те, що представники правлячої політичної партії у міській владі відкрито потурають цим радикалам.

Дивує, і чергове цьогорічне скасування судом заборони міста Гайнівка на проведення цього «шабашу». Невже у лютому 2019 року суддя не знав про те, яке рішення щодо минулорічного маршу прийняв інший суддя за два місяці до цього, у грудні 2018?

Якщо прокуратура відновила провадження по факту «пропагування фашизму та ненависті» учасниками маршу у 2018 році, то чому цей прецедент не враховується у лютому 2019? ;

На превеликий жаль залишається лише ілюзорно сподіватись на те, що цього року радикали дивним чином будуть проводити дійсно мирне зібрання, а не вигукуватимуть, перебиваючи священнослужителів під час поминальної літургії за невинно убієнних, ім’я їх вбивці. Водночас все більше очевидним стає те, що вміло прикриваючись «конституційними свободами» окремі кола польського радикального націоналізму, за мовчазного потурання, правлячих кіл знову ведуть Польщу тупиковою дорогою.

Питання лише у тому, що чи хто надихає на такі деструктивні для польської політики добросусідства вчинки, окремих представників польських радикальних націоналістів: їх особисте его чи зовнішній вплив?

ІА «Західний інформаційний фронт»
ілюстративне фото bialystok.wyborcza.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: