Литовці не дозволили спостерігачам ОБСЄ з рф та Білорусі наглядати за виборами цими вихідними

НОВИНИ 09.05.2024 Коментарі 0

Спостерігачі від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) не будуть присутніми на виборах президента Литви, які відбудуться найближчої неділі, 12 травня. Про це попередило міністерство закордонних справ Литви.

Головна причина полягає в тому, що литовці не бажають бачити у себе представників московії та Білорусі, повідомляє агенція Delfi. І тут Литва показала чудовий приклад принципової позиції країни у діалозі з європейськими інституціями.

«Спроби росії втрутитися у процеси, що відбуваються в Литві, в тому числі у вибори, її агресивні інформаційні атаки, спрямовані на розпалювання страху таі паніки, порушення роботи державних інститутів, заохочення недовіри до державних рішень, а також інтенсивна розвідувальна діяльність Білорусі проти Литви становлять загрозу національній безпеці нашої країни», - підкреслили в литовському зовнішньополітичному відомстві.

З огляду на те, що під час передвиборчої кампанії у Литві можлива дезінформація, нетолерантні заяви у соціальних мережах, виникла потреба ретельно відстежувати передвиборчу кампанію у соціальних мережах, інтернеті, ЗМІ, тож ОБСЄ рекомендувала участь комісії на виборах.

Проте МЗС Литви одразу зазначило, що запрошує членів ОБСЄ на вибори, але без росіян та білорусів. Там пояснили, що політика російського та білоруського режимів, які розв'язали війну, ворожа щодо Литви та інших країн регіону та є загрозою для них. МЗС вважає, що запрошення представників цих країн на вибори було би глузуванням з демократії.

«Міжнародна ізоляція злочинних режимів росії та Білорусі – послідовний та принциповий напрямок зовнішньої і внутрішньої політики оборони Литви, який ми маємо намір продовжувати», - зазначили представники МЗС.

ОБСЄ заявило, що вимоги Литви порушують зобов'язання членів організації. «Через висунуту умову ми не можемо прийняти пропозицію», - зазначили представники організації.

У відповідь у Вільнюсі не надто засмутились. Навпаки – додали, що Литва «демонструє принципову позицію, яка не має наміру надавати видимість легітимності агресивним диктатурам та їхнім представникам, дозволяти їм втручатися у внутрішні справи демократичних держав і давати їм оцінку».

І взагалі, литовське МЗС закликало ОБСЄ розглянути питання про продовження членства в організації «країн, які найбільш грубо порушують міжнародне право, порушують права людини і здійснюють агресію проти України».

На виборах глави держави у Литві змагатимуться 8 кандидатів, у тому числі чинний президент Гітанас Науседа і прем’єрка Інгріда Шимоніте. Згідно із соціологією, підтримка Науседи серед виборців є найвищою, хоча й дещо знизилася останнім часом.

Як нещодавно писав ЗІФ, аналізуючи учасників президентських перегонів, на жаль половина з кандидатів є відвертими «ватниками».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: