Українська енергетика перейшла на роботу за графіками

Економіка 16.05.2024 Коментарі 0

З початку тижня по усій території України відбуваються відключення електроенергії. У понеділок-вівторок енергетики змушені були вдатись до аварійних вимкнень цілих районів, а вже з середи почали застосовувати розроблені раніше погодинні графіки відімкнення електроенергії. І в такому режимі країна, схоже, житиме ще довго.

В Україні не вистачає потужностей генерації, а також обсягів імпорту електроенергії, аби забезпечити споживання у пікові години. Про це, зокрема, заявив гендиректор однієї з компаній-постачальників електроенергії (Yasno) Сергій Коваленко.

За його словами, навіть уранці ситуація виявилася складнішою, аніж прогнозували енергетики. «Ми безнадійно вивалилися із лімітів, тому застосовувалися екстрені відключення», - зазначив Коваленко.

Згодом ситуація вирівнялася. Тож на Львівщині, як повідомив у своєму ТГ-каналі начальник ЛОВА Максим Козицький, з 9 до 16 год. графіки погодинного відключення електроенергії застосовувати не будуть.

Зважаючи на складну ситуацію в енергосистемі з 16 до 24 год. по усій території України планується знову застосувати графіки погодинних відключень.

«Більшу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр «Укренерго» довів до обленерго ліміти споживання для кожного регіону. 16 травня з 00:00 в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень», - йдеться у повідомленні НЕК «Укренерго».

Разом з тим, протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови заплановано імпорт електроенергії загальним обсягом 23 488 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 653 МВт.

Фактично, якби українські споживачі вписувалися у відведені енергетиками ліміти, принаймні аварійних відключень (непередбачуваних, без жодних графіків) вдалося би уникнути. На жаль, поки що із цим є проблеми (навіть попри обмеження і графіки погодинних відімкнень). І ситуація швидко не покращиться.

«Якщо говорити про обмеження, що розпочалися цього тижня, то в цих умовах нам доведеться жити, за моїми оцінками, до серпня. У серпні-вересні очікую незначне покращення в силу різного набору факторів», - такий прогноз дав радник прем'єр-міністра України, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко.

Зокрема, у цей період атомна генерація виходитиме з активної фази ремонтів, а в енергосистемі ще буде присутня велика кількість сонячної генерації. Знизиться також навантаження на енергосистему за рахунок все ще теплої, але вже не спекотної погоди, пояснив Бойко.

«Якщо говорити про травень, то ці обмеження могли розпочатися трохи пізніше, якби не така холодна погода», - зауважив Бойко. Він пояснив, що зі зниженням температури населення почало активно використовувати обігрівальні прилади й в енергосистемі утворився дефіцит навіть з урахуванням активного імпорту електроенергії.

«З метою втримання енергосистеми у збалансованому стані й недопущення аварій диспетчери були вимушені вдаватися до екстраординарних заходів і застосовувати вимкнення споживачів», – заявив Юрій Бойко.

«На жаль, проблеми з генерацією швидко вирішити не вдасться. Навіть якщо певну частину тих пошкоджень, які були завдані, вдасться найближчим часом усунути й відновити, то, в цілому, мій особистий прогноз, що ми будемо жити з дефіцитом електроенергії наступні два роки й це буде нормальним станом для української енергосистеми», - вважає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

В будь-якому випадку енергетики просять споживачів не вмикати одночасно декілька енергоємних приладів. Йдеться про кондиціонер, електрочайник, порохотяг, бойлер, обігрівач, праску, пральну машину, мікрохвильову піч, електропіч.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: