Росії не вигідна смерть Роберта Фіцо, - Григорій Месежніков

ПЕРЕКЛАДИ 16.05.2024 Коментарі 0

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо перебуває у важкому стані після замаху на його життя. Про те, хто може стояти за тим, що сталося, і як це вплине на словацьке суспільство, Reform.news поспілкувався з керівником словацького Інституту громадської політики, експертом iSANS Григорієм Месежніковим (на фото).

«За офіційно не підтвердженою поки що інформацією, замах скоїв Юрай Цинтула – людина, яка дотримується правоекстремістських поглядів, пов'язана з напіввійськовою парамілітарною організацією екстремістського радикально-націоналістичного, дуже проросійського штибу Slovenskí Branci («Словацькі добровольці», – Reform.news).

Приблизно у 2018 році вийшла його книга. Це зовсім расистська книга, присвячена ромам, в якій він, окрім іншого, компліментарно висловлюється про Любомира Гармана – злочинця, який у 2010 році розстріляв сім'ю ромів і ще декілька людей у Братиславі. Деякі представники правлячої коаліції вкинули хибну інформацію про те, що це прогресивний ліберал, але це абсолютна брехня», - каже експерт.

Експерт не вважає, що причиною замаху стала конфронтація між урядовою коаліцією та опозицією.

«Найімовірніше, замах не є прямим наслідком конфронтації у словацькому суспільстві. Адже його здійснила людина, яка за своїми ціннісними орієнтаціями набагато ближча до урядової коаліції. Ми майже нічого поки що не знаємо про його мотиви. Можливо, це особиста ненависть до Роберта Фіцо.

Опубліковано лише півхвилинне відео, де зловмисник говорить про те, що уряд тисне на ЗМІ та пішов у відставку голова судової ради. Це доволі рядові та другорядні явища. Важко повірити, щоби це стало причиною того, щоби хтось наважився через це на спробу вбивства. Багато хто у Словаччині розгублений і не розуміє, що сталося і чому, не можна виключати того, що причиною стали психічні відхилення в окремо взятої людини», – вважає він.

Григорій Месежніков не вірить, що за замахом може стояти росія.

«Наразі немає жодних ознак, що за цим замахом може стояти росія. Відео, на якому він 8 років тому виступає на мітингу проросійської організації, – досить слабке свідчення на користь цієї версії. До того ж Роберт Фіцо – проросійський політик, і я не бачу, яка вигода Кремлю від його смерті чи ґрунтовно підірваного здоров'я.

Я також не бачу жодних паралелей із запобіганням перевороту та замаху на прем'єра Чорногорії у 2016 році. Поки що це справді дуже схоже на дії психічно неврівноваженого одинака. З доступної зараз інформації важко зробити інший висновок», - каже експерт.

Експерт зазначає, що обидві сторони шоковані тим, що сталося, і говорять про деескалацію, але причини для напруженості нікуди не зникнули.

«Сьогодні політики з обох боків – і опозиції, і правлячої коаліції – висловлюються щодо того, що це дуже сильний сигнал усьому суспільству про те, що потрібно знизити градус конфронтації, зупинити ескалацію напруги. З одного боку, добре, що політики це розуміють. І справді, було би непогано, якби обидві сторони змогли зробити два кроки назад.

З іншого боку, поляризація у Словаччині справді дуже сильна, і вона виникнула з об'єктивних причин, не пов'язаних із замахом на Фіцо. Останні вибори відбулися в дуже напруженій обстановці, по всій країні відбуваються масові маніфестації. Причиною цього є незгода опозиції та громадян з авторитарними тенденціями у політиці, яку проводить правляча коаліція – і вона нікуди не зникне», – підсумував Григорій Месежніков.

Довідково

Григорій Месежніков – політичний аналітик єврейського походження. Живе у Братиславі, Словаччина. Народився в Радянському Союзі. 1979 року Месежніков разом із дружиною переїхав до Словаччини. Спочатку працював у Словацькій академії наук у Братиславі.

Народився 25 березня 1958 року в місті Орел (тепер – російська федерація). Книги Slovakia 2005: A Global Report on the State of Society, Закінчив Московський державний університет імені Ломоносова (1981) та Університет Коменського у Братиславі (1983).

Олександр Отрощенков, Reform.news (інформаційний партнер ГО Західний інформаційний фронт)

Також читайте: За замахом на Роберта Фіцо у Словаччині простежується російський слід

Фото – Вікторії Санкевич, Reform.news
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: