У ліліпутіна сформували нову рашистську ідеологію

ОКРЕМА ДУМКА 15.05.2024 Коментарі 0

Я мушу часто дивитися відео, які мені неприємно дивитися. Але сьогодні витратив майже три години часу, щоб подивитися повністю два інтерв'ю дугіна Такеру Карлсону і якомусь російському джерелу. Окрім необхідності слідкувати за наративами російської пропаганди, додатковим мотивом було ще раз переконатися, що частина українських мислителів і «мислителів» взагалі не розуміють що відбувається на росії.

Не так давно мав суперечку з однією безумовно розумною, патріотичною людиною, яка, однак, дивиться на російську пропаганду очима західних дослідників типу Померанцева. І не відслідковує, що і чому відбувається сьогодні.

Отже. Найважливіше з того що я почув.

  1. На росії остаточно оформилася нова ідеологічна основа, з якої виводиться логіка війни в Україні, та і в цілому логіка дій путіна. І дугін її озвучив як Карлсону (потрібну для американського слухача частину), так і для росії - повну версію.
  2. Одним з наріжних каменів є не просто можливість, але й бажаність мирного співіснування з Америкою Трампа, Угорщиною Орбана тощо. За основу взяті принципи та ідеї, які говорить як Трамп, так і прихильні до нього та путіна американські консервативні філософи типу Пітерсона. дугін постійно підкреслює миролюбство самого путіна та росії путіна на ідеологічному рівні.
  3. Оголошено і спільного ворога - США Байдена та ультраліберальної еліти. Достатньо струнко і глибоко обґрунтовано, чому нинішня влада США є ворогом як росії, так і самих американців. На цьому зроблено особливий акцент, як і на тому, що це - тоталітарна диктатура меншості.
  4. Якщо дуже спрощено, то зараз дугін поєднує концепцію боротьби суші та океану з відомої геополітичної теорії, і протистояння крайнього індивідуалізму західної цивілізації та колективізму, який нібито пропагує росія. При цьому цей колективізм виводиться не як тоталітарно-совковий, а як властивий спільнотам, що шанують родинні зв'язки, християнські та помірковано ісламські цінності. І, за великим рахунком, властивий як українцям, так і більшості євроатлантичних націй.
  5. Велику увагу дугін приділяє війні та її обґрунтуванню. За озвученою концепцією, це крайня і вимушена необхідність. Жертва російського народу заради всіх націй планети. Які або збережуться у випадку перемоги росії, або зникнуть у випадку перемоги ультралібералів.
  6. дугін чітко малює апокаліптичне майбутнє перемоги крайнього індивідуалізму, який зараз на етапі скасування людської статі (гендера) і вказує, що наступний етап - скасування людства. Що, умовно, штучний інтелект в певний момент дійде до висновку, що людство неідеальне і вирішить його знищити. По суті, купа голлівудських фільмів на чолі з Термінатором використана як ілюстрація правоти росії.
  7. Для росіян особливо важливий наратив, що смерть не є смертю, якщо ти помираєш за росію і путіна. Що ліберали потраплять в пекло, а росіяни - в рай. І що ядерна війна – це, звісно, погано, але може бути неминучим кроком очищення людства. Яке точно загине якщо переможуть ліберали, але має шанс у випадку ядерної війни.

У кількох десятках речень важко описати дуже струнку ідеологічну теорію путіна, яку озвучив дугін (а можливо й сам доклався до її створення). Проте варто розуміти, що вона має дуже прикладну цінність саме в сьогоднішній момент:

  • дугін чітко артикулює як мирне майбутнє людства, так і ядерний апокаліпсис. І дає чіткий пас та аргументи Трампу та його виборцю;
  • неодноразово звучала теза, що ті, хто був і навіть воював проти росії, не просто мають шанс вижити. Але й будуть зразками християнської чесноти та носіями сакрального знання як замість пекла обрати рай. За єдиної умови - зробити цей вибір сьогодні.

На жаль, Україна не тільки не вибудувала альтернативної ідеологічної основи своєї боротьби для західного виборця, але й не хоче визнавати наявність цієї ідеології у ворога. Наративи про звірства, загарбників, порушення звичаїв війни тощо були добрі для першої половини 2022 року, і поки Україна рухалася вперед, а росія стояла на межі деструкції.

Сьогодні продовжувати говорити про те, як ми захищаємо демократію та вільний світ абсолютно безсенсовно. Тим більше що росія аргументовано (для своїх цільових аудиторій) доводить, що західний світ не є сьогодні демократичним. дугін, наприклад, дуже красиво грає захистом прав меншин як утиском прав більшості. І спирається на реальні факти нав'язування вимог меншин більшості.

Є чудовий приклад, коли апелювання до християнських цінностей та дипломатія євангелістів дотиснула спікера Джонсона, у результаті ми маємо допомогу з США. Це показує просто неоране поле, на якому може і має працювати Україна.

Бо всі теорії путіна, які озвучив дугін, можна і треба розбивати фактами. Оскільки реальна політика росії абсолютно протирічить теорії та ідеології.

Чому б комусь з України не дати інтерв'ю Такеру Карлсону? Можливо, він і не захоче його робити, але тоді буде зруйновано міф, який він сам озвучує - дати слово всім. І я переконаний, що ніхто й не пробував з ним говорити.

Звісно, це не має бути Володимир Зеленський. Це має бути або філософ, який вміє гарно говорити з такою аудиторією. Або хтось з бійців ПС чи «Азову». Наприклад, хай в мене зараз і полетять капці, але це рівень Дмитра Корчинського. Який може до того ж використати свою давнішню співпрацю з дугіним як аргумент – «дугін зрадив цінності, про які говорить».

Можна знайти ще когось, але зрозуміло, що це не має бути ліберал. І я більш ніж переконаний, що без гнучкості і вибудовування власної ідеологічної основи ми дуже скоро втратимо міжнародну підтримку.

У нас є чітка ідеологія для українців - націоналізм, але немає ідеології для мешканця американської глибинки. На відміну від росії, яка її створила і просунула шляхом двох інтерв'ю.

 

Юрій Гончаренко, керівник проєкту InfoLight.UA, сторінка у ФБ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: