Якщо українці не дають дозвіл на ексгумацію, то ми не будемо їм допомагати, - це шантаж, - польський дипломат

НОВИНИ 20.09.2024 Коментарі 0

У час війни і час, коли Україна має великі проблеми з російською агресією, нам треба поставити інші пріоритети. Для Польщі, для польського інтересу пріоритетом є допомога Україні, щоб Україна могла тут війну виграти. І не можна обставляти ситуацію так, що «якщо українці нам дають дозвіл на ексгумацію, то ми будемо допомагати Україні». Не можна так робити, - про це у коментарі Радіо  Свобода заявив Ян Пєкло, польський дипломат, надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні в 2016-2019 роках.

Зокрема, Радіо Свобода зібрало думки дипломатів, політиків та політологів з приводу того, чи справді під час останньої зустрічі міністра МЗС Польщі Радослава Сікорського та Президента України Володимира Зеленського в Києві виникла серйозна напруга, яка мало не переросла у відкритий скандал.

Відтак, на запитання чи справді міг відбутися напружений діалог між Сікорським і Зеленським, Ян Пєкло відповів:

– Ну, по-перше, і польські медіа, польські журналісти пишуть про цей скандал, не знаю як це назвати. В Україні це також гаряча тема. Я можу лише сказати, що теоретично мова йде про Волинь, про часи Другої світової війни. Як у посла Польщі в Україні, у мене теж були такі теми (розмов - ред.). Нам треба було про це розмовляти, на треба було щось зробити. Але є як є. До сьогодні проблема не вирішена.

Але я думаю, що у час війни і час, коли Україна має великі проблеми з російською агресією, нам треба поставити інші пріоритети. Для Польщі, для польського інтересу пріоритетом є допомога Україні, щоб Україна могла тут війну виграти. І не можна обставляти ситуацію так, що «якщо українці нам дають дозвіл на ексгумацію, то ми будемо допомагати Україні». Не можна так робити.

Треба думати про спільний інтерес. І нам треба пам'ятати, що з боку Польщі, з боку польського прем'єра Дональда Туска,і з боку Сікорського, була підтримка для членства України в Європейському Союзі. Польща візьме президію в Європейській Унії, і не можна використовувати це як шантаж. Того не можна робити. Це наша спільна справа, щоб Україна була членом безпечної зони: не тільки Європейського Союзу, але й також НАТО. На мою думку, Україні потрібне НАТО і гарантії безпеки. А членство в Європейському Союзі прийде. Але без гарантій безпеки, можна сказати, що це не буде просто. Без гарантій безпеки це просто неможливо», – розповів дипломат.

 А чи міг президент Зеленський звинувачувати польську сторону у недостатній підтримці України?

 Мене там не було, я не чув і не бачив. Я розумію, що українська версія у медіа одна, польська версія є інша. Так бувало і так буде, але нам треба думати про спільні справи. І я розумію, що президент Зеленський також розуміє, що спільна справа – це безпека України, безпечна Україна в Європейському Союзі і в НАТО. І нам сваритись не потрібно.

– А які проблеми між Україною і Польщею необхідно вирішити? І як ви оцінюєте нинішні відносини між Україною та Польщею?

– В мене багато друзів є з української сторони. І я думаю, що ми можемо спільно будувати такі відносини, які будуть стратегічні і для вас, для українців, і для Польщі будуть корисні. Історія – це проблема, яку треба вирішити, але не треба цю проблему в час війни піднімати на рівень, на який міністр Сікорський її підняв. Я думаю, що буде конкуренція через зерно, через продукти, про те, що вже було, як була блокада кордону. Але це нормальні сусідські справи. У нас є якась там одна-друга проблема з нашим німецьким сусідом, і треба просто в мирний спосіб все вирішувати, а не кричати і робити з того складний рівень для вирішення.

– Що відносини між Польщею та Україною може зіпсувати?

– Підтримка з польського боку була від початку агресії, з 2014 року – з першої фази агресії. В час повномасштабної агресії ми відкрили кордон для біженців з України, ми дали українцям допомогу таку, яка у нас була: літаки, танки, все, що ми змогли дати в той час. Це є, можна сказати, свідоцтво того, що ми підтримуємо Україну. В Польщі перебуває близько мільйона біженців: це жінки, діти, старі люди. Ми з ними спільно працюємо, діти ходять до польських шкіл. Є багато таких речей, які для нас – для поляків і українців, корисні. Треба нам просто так триматися. А те, що відбувається, то працює на користь Росії, яка би хотіла посварити поляків і українців.

Треба сказати, що наш кордон, спільний кордон, це є головним, можна сказати, таким пунктом, через який йде для України допомога. Мілітарна допомога, гуманітарна допомога, все, що можливо. Наш кордон – це є, можна сказати, серце співпраці і то є також і символом співпраці проти російської агресії, і за те що Україна вступила в НАТО і ЄС, і це корисно і для поляків, і для українців. Нам треба над тим працювати, а не сваритися. Нам треба просто дискутувати, як можна вирішити проблеми. І нам треба перемогти Росію. Нам треба думати про таку історію, а не тільки про Волинь.

Нагадаємоминулої п’ятниці (13 вересня) Радослав Сікорський і Володимир Зеленський зустрілися зі своїми радниками у Києві. Атмосфера переговорів була настільки поганою, що можна було говорити про суперечку. Про це повідомило польське видання Onet. Мовляв, під час зустрічі Зеленський висунув численні звинувачення на адресу польської сторони. Він говорив про брак допомоги в переговорах щодо вступу до Євросоюзу та вимагав збільшення постачання військової техніки. Він також стверджував, що зараз Варшава не повинна порушувати питання Волині.

Також видання повідомило, з посиланням на джерела, що МЗС Польщі планує використати  прагнення України вступити до ЄС як інструмент тиску на Київ у найближчі місяці. У січні 2025 року Польща перейме шестимісячне головування в Європейському Союзі. Тобто, вона відіграватиме ключову роль у переговорах між Україною та нинішніми державами-членами ЄС.

Фото – Ян Пєкло, польський дипломат, надзвичайний та повноважний посол Польщі в Україні в 2016-2019 роках/з відкритих джерел.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: