Дозвіл на ексгумацію в обмін на сприяння Україні у вступі до ЄС - додумались у польському МЗС

ПЕРЕКЛАДИ 19.09.2024 Коментарі 0

Під час останньої зустрічі Радослава Сікорського та Володимира Зеленського в Києві виникла серйозна напруга. Поведінка українського Президента дуже здивувала членів польської делегації, як і його вимоги. Понад те, позиція українських політиків викликала розчарування у Варшаві. Відтак, поляки мають намір використати своє майбутнє головування в Євросоюзі, щоби тиснути на київські еліти.

Про це пише польське видання Onet.

Отже, минулої п’ятниці (13 вересня) Радослав Сікорський і Володимир Зеленський зустрілися зі своїми радниками у Києві. Атмосфера переговорів була настільки поганою, що можна було говорити про суперечку.

Під час зустрічі Зеленський висунув численні звинувачення на адресу польської сторони. Він говорив про брак допомоги в переговорах щодо вступу до Євросоюзу та вимагав збільшення постачання військової техніки. Він також стверджував, що зараз Варшава не повинна порушувати питання Волині. Польська делегація, схоже, була здивована стилем ведення переговорів Президента України.

- Ми знаємо, що Зеленський перебуває під величезним тиском, але не може бути, щоби ласка йшла лише в одному напрямку. Водночас Україна зайняла вимогливу позицію. З точки зору оборони, ми це можемо зрозуміти. Але це має змінитися в інших питаннях, – пише Onet з посиланням на людину, яка "добре знає закулісся переговорів із Зеленським.

Ідеться передусім про питання ексгумації жертв Волинської трагедії. Українська сторона роками не видає згоди на проведення ексгумації, яку намагаються отримати поляки. Це питання залишається однією з найбільших проблем у польсько-українських відносинах.

Також видання повідомило, з посиланням на джерела, що МЗС Польщі планує використати  прагнення України вступити до ЄС як інструмент тиску на Київ у найближчі місяці. У січні 2025 року Польща перейме шестимісячне головування в Європейському Союзі. Тобто, вона відіграватиме ключову роль у переговорах між Україною та нинішніми державами-членами ЄС.

- Тепер українці будуть приходити до нас у різних справах. Вони вже це роблять, - додало джерело. – Наприклад, вони хотіли б, щоби Польща відкрила всі розділи переговорів одночасно під час свого головування. Це було б безпрецедентно і дуже важко.

- Українські політики, схоже, вважають, що їм вдасться швидко завершити переговори, оскільки після російського вторгнення ЄС робить подальші кроки швидкими темпами. Але на цьому етапі це вже не працює. Києву потрібна участь Варшави у питанні вступу. І тут є простір для розмови. Ми допоможемо їм, якщо вони допоможуть нам, - кажуь у МЗС Польщі.

Водночас представник польської дипломатії наголошує, що у переговорах з Україною "військові й оборонні питання не будуть розмінною монетою".

Далі видання нагадало, що переговори про вступ України до ЄС тривали роками без помітного прогресу. Але процес стрімко прискорився після російського вторгнення в лютому 2022 року. Лише через чотири дні після нападу Київ подав заявку на членство у ЄС. У червні того ж року Рада Європейського Союзу надала Україні статус кандидата .

У грудні 2023 року ЄС погодився відкрити переговори про вступ. Формально такі переговори почалися в червні 2024 року.

Переговорний процес поділений на 35 розділів, кожен з яких відповідає окремій політиці. Минулорічний звіт ЄС відзначив прогрес, але оцінив підготовку України як «добру» лише в п’яти розділах. 

Фото – Президент Володимир Зеленський і міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, грудень 2023 р. / Офіс Президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: