Литва подає приклад Європі у питаннях підтримки України, - Урсула фон дер Ляєн у Вільнюсі

НОВИНИ 09.05.2024 Коментарі 0

Підтримка Литвою України подає приклад Європі та надихає європейців. Таку думку висловила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн у Вільнюсі перед парламентарями Сейму, 9 травня, з нагоди святкування 20-річчя членства Литви у Європейському Союзі.

«Ви відкрили свої будинки для тисяч біженців і надали їм повний доступ до вашої економіки. Ви зібрали кошти та купили дрони та радари для Збройних Сил України», - цитує поважну гостю литовський національний мовник LRT.

«І щодо співвідношення ВВП Литва є одним із найбільших у світі постачальників підтримки України. Ви подаєте приклад Європі. Сьогодні ви є справжнім джерелом натхнення для всіх європейців», - додала президент ЄК.

За її словами, історія литовського журналіста Костянтинаса Гудаускаса, коли він мав нагоду залишити окуповану росією територію після початку повномасштабної війни росії проти України 2022 року, але не зробив цього, засвідчує, наскільки Литві важлива боротьба України за свободу.

«Натомість, ризикуючи своїм життям, він вирішив їздити туди й назад своєю машиною, щоби врятувати якомога більше людей. Він кинув виклик російським бомбам та блокпостам та врятував понад 200 українських мирних жителів. Тепер його називають ангелом Бучі», - розповіла голова ЄК.

На думку фон дер Ляєн, Європі знадобилося «надто багато часу, щоби прокинутися й оцінити російську загрозу».

«Литва протягом років попереджає Європу про небезпеки, які походять від росії. Після 2014 року ви сказали, що путін не зупиниться. І Європі треба було дослухатися!», - сказала вона.

«Однак сьогодні наш Союз твердо стоїть на вашому боці за свободу і проти агресії», - сказала голова ЄК.

Вона зазначила, що 2021 року східні країни ЄС зіткнулися з напливом мігрантів з Білорусі, але Європа подолала цю кризу.

«Завдяки вашій історії опору литовський народ став унікальним. Унікальним у своїй волелюбності, підтримці інших волелюбних країн і нетерпимості до будь-яких форм примусу», - заявила фон дер Ляєн.

«Відколи ви приєдналися, ви нагадали нам, чим завжди був європейський проєкт. Це шлях нашого континенту до свободи. Це історія спільного зміцнення молодих та старих демократій», - додала вона.

Голова ЄК назвала Литву країною, яка завжди була у центрі європейської історії.

«Ви завжди підтримували тісні зв'язки не лише зі своїми безпосередніми сусідами, а й зі Скандинавією, Центральною Європою і далі на Чорному морі. Все це стало неможливим через залізну завісу. Але тепер Литва повернула собі законне місце у Європі. І це повернення додому», - заявила фон дер Ляйєн.

За її словами, Литва є сильним гравцем у Брюсселі, партнером інших столиць, а також активним розробником європейської політики.

«Ви країна новаторів і підприємців. І ваш талант тепер визнаний по всьому континенту. Ваші стартапи вийшли далеко за межі ваших кордонів і вибороли європейські ринки. Ваша столиця Вільнюс – це технологічний центр, що росте, залучає людей та інвестиції з-за кордону», - заявила президентка ЄК.

За її словами, валовий внутрішній продукт Литви з позначки 50% від середнього показника ЄС виріс майже до 90%.

«Литва росла швидше, ніж будь-який інший новий член нашого Союзу», - сказала фон дер Ляєн.

Фото J. Stacevičiaus / LRT nuotr

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: