Арешти друзів Кремля у Болгарії: керівництво руху «Русофіли» підозрюють у шпигунстві

НОВИНИ 10.09.2019 Коментарі 0

Співробітники Спеціальної прокуратури Болгарії провели ряд арештів та допитів членів проросійського руху в рамках розслідування справи про шпигунство на користь іноземної країни. ЗМІ дізналися про розслідування від дружини колишнього народного депутата та головного редактора газети «Дума» Юрія Борісова, якого було також спочатку затримано болгарськими правоохоронцями.

За інформацією видання БНР, також було затримано голову руху «Русофіли» Ніколая Малінова. Секретаря вказаної організації Юрія Борисова в подальшому було звільнено, про що повідомила його дружина Дорі Чічкова.

Керівник руху "Русофіли", Ніколай Малінов, фото bnr.bg

У лаконічному прес-релізі болгарські прокурори оголосили, що під керівництвом Спеціальної прокуратури спецслідчі за сприяння агентів Державного агентства національної безпеки Болгарії проводять слідчі дії у справі шпигунства на користь іноземної країни. У прес-релізі не повідомлено будь-яких конкретних звинувачень, аносовано, що засоби масової інформації отримають додаткову інформацію, як тільки це дозволять інтереси слідства.

9 вересня журналістка Дора Чічкова розповіла програмі БНР «Горизонт», що її чоловіка Юрія Борісова, колишнього депутата від БСП (Болгарської соціалістичної партії) та колишнього головного редактора газети «Дума», вранці затримали в рамках розслідування справи про шпигунство. Тоді болгарська прокуратура, відмовилася від коментарів, а русофіли описували ситуацію навколо Юрія Борисова як «фарс».

Секретар руху "Русофіли", Юрій Борісов, фото blitz.bg

Посол Росії у Болгарії, у коментарі Національному телебаченню Болгарії заявив: «Я не знаю, хто був заарештований, я нічого про це не знаю!».

За офіційними даними 9 вересня, близько 7 години ранку, близько десяти слідчих поліцейських обшукали будинок Борісова, який зараз є секретарем русофільського руху, і шукали вони інформацію саме щодо проросійського руху.

Обшук був санкціонований суддею Спеціалізованого кримінального суду, якому прокуратура надала докази співробітництва Юрія Борісова із іноземною організацією та проведенні ним шпигунської діяльності. 

У будинку Борисова слідчі також проводили пошук інформації про компанії, які належать керівнику організації «Русофіли» Ніколаю Малінову, а також інформації щодо діяльності власне проросійського руху. Обшук тривав чотири години, заявила Дора Чічкова.

В результаті обшуку було вилучено особистий комп’ютер та телефон Юрія Борісова, були проведено огляд всі комп’ютерів та флеш-носіїв, які були в його будинку. Вилучено папку із вирізками інтерв'ю та статтями, пов’язаними з «Русофілами», а також книгу очільника організації Ніколая Малінова.

Реакція «Русофілів»

Заступник голови руху русофілів Стоян Проданов описав репортеру програми «Горизонт» ситуацію з генеральним секретарем Юрієм Борисовим як «фарс». Він переконував, що ні Борісов, ні Малінов, ні будь-який член керівництва організації не можуть бути шпигунами. Самого Проданова представники прокуратури не розшукували і не допитували.

«Для мене ці події є фарсом. Як можуть представники громадської організації бути шпигунами. Про що саме вони можуть шпигувати? Це абсолютно неінформовані люди, не кажучи вже про конфіденційну інформацію чи про державну таємницю».

Також Проданов заявив, що це політична акція і Спеціалізована прокуратура діє виключно в інтересах діючої влади Болгарії.

Проте болгарське видання epicenter.bg стверджує, із посиланням на власні джерела, що арешт Малінова та затримання і обшуки у Борісова, спричинені тісними звязками цих осіб із оточенням російського генерала Леоніда Решетнікова та російського олігарха Константіна Малофеєва.

Генерал Решетніков - скандальна фігура для Болгарії, яку обґрунтовано  підозрюють у втручанні у президентські вибори в Болгарії. Він - колишній керівник інформаційно-аналітичного відділу російської зовнішньої розвідки, колишній голова Російського інституту стратегічних досліджень. Твердять, що він був резидентом КДБ СРСР у Болгарії

Натомість Малофеєв, який є одним із найбільш довірених олігархів Путіна, намагався за посередництвом Ніколая Малінова купити болгарські телеканали TV7 і News7, для того щоб перетворити їх на телеканали російського православного характеру із аналітичним підґрунтям, а канал News 7 також мав стати новинним каналом профільного спрямування

Затриманий та звільнений в подальшому Юрій Борісов, є «правою рукою» керівника руху «Русофіли» Ніколая Малінова та керує «Стратегічним центром аналізу», що діє під повним контролем проросійської організації «Русофіли».

Твердження болгарських ЗМІ щодо причин арештів та затримань лідерів руху «Русофіли» через їх тісні звязки із контроверсійними фігурами, фактично підтвердив у свіжому інтерв’ю пропагандистському виданню «Царьград» сам Леонід Решетніков, який заявив що «затримання Ніколая Малінова – частина антиросійської кампанії, яка розпочалась у Болгарії»

10 вересня голові руху "Русофіли" Ніколаю Малінову висунули звинувачення у шпигунстві , а російському генералу Леоніду Решетникову заборонили в'їзд в Болгарію протягом десяти років.

Про це на брифінгу заявив генеральний прокурор Сотір Цацаров, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vesti.

"Іноземні організації, про які ми стверджуємо і зібрали докази того, що він надавав послуги їм, знаходяться в Російській Федерації. Є дві організації - Товариство "Двоголовий орел" і "Російський інститут стратегічних досліджень", - сказав Цацаров.

Генпрокурор заявив, що слідчі зібрали докази щодо безпосередньої участі громадянина Болгарії як у схемі відмивання грошей, так і в схемі передачі секретної інформації. Малінов, раніше двічі депутат від Соціалістичної партії, вийшов з-під арешту під заставу у розмірі близько 28 тисяч доларів. Йому заборонили виїжджати з країни.

У прокуратурі заявляють, що Малінов працював на дві організації майже дев'ять років, принаймні 30 разів зустрічаючись з директором Російського інституту стратегічних досліджень Решетніковим та з бізнесменом Костянтином Малофєєвим.

Під час останніх обшуків було знайдено низку документів, які свідчать, що Малінов виконував завдання, за які йому заплатили - йому та його компаніям. Окрім надання інформації про політичну ситуацію в Болгарії та на Балканах, Малінов також отримував гроші для організації різних заходів, а також для створення політичної партії, яка б працювала на зміну геополітичних інтересів Болгарії. Потрібно було створити аналітичний центр і придбати телеканали колишньої групи TV7.

Під час обшуків слідчі знайшли підготовлену Маліновим записку, яка була написана російською мовою і в якій він описав необхідність геостратегічної переорієнтації Болгарії на Росію та які заходи слід вжити для цього. Йшлося про "необхідну геополітичну переорієнтацію Болгарії або про те, що ми називаємо проектом "Болгарія".

У документі також було описано, що геополітична переорієнтація Болгарії мала відбуватися на основі православ'я, слов'янської культури та традицій. Слід було діяти у п'яти ключових сферах - діяльність НУО, створення та обслуговування веб-сайтів, створення власного телеканалу, аналітичного центру та створення партії.

Під час обшуків було також знайдено більше документів, які передбачають передачу акцій Vivacom, також згадувався російський банк ВТБ. 

Нагадаємо, що організація «Русофіли» вже неодноразово потрапляли у приціл болгарських ЗМІ за надзвичайно незвичну та активну підтримку російського президента та політики Кремля. Вона є постійним організатором пропагандистських акції у Болгарії «Безсмертний полк», різноманітних заходів, що просувають російські інтереси в Болгарії. Керівник організації Ніколай Малінов, якого було арештовано, в травні  цього року був нагороджений президентом Росії Владіміром Путіном орденом Дружби.

ІА "Західний інформаційний фронт"
за матеріалами bnr.bgepicenter.bgblitz.bg

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: