Дуже хочу, щоби кожен українець знав – є лукашисти і є справді білоруси

НОВИНИ 07.05.2024 Коментарі 0

Дружина загиблого білоруського добровольця Павла Горбача – Олена, розповіла, за що воював її чоловік. Виступ жінки опублікував телеграм-канал «Вільна Білорусь».

Свою промову Олена виголосила у Вінниці минулого тижня під час відкриття фотовиставки «З Україною в серці». Виставка від Благодійного фонду «Вільна Білорусь» побувала у десятках міст України та за кордоном і присвячена загиблим за Україну білоруським добровольцям.

- Я, як кожна дружина, хотіла би, щоб мій чоловік перевівся в інструктори, бо я за нього дуже переживала, - цитує Олену «Зеркало». – І в одній із таких розмов (під час листування), він мені написав: «Кожен білорус, який приїхав в Україну і захищає її, чекає на момент розплати лукашенківських виродків за тисячі політв'язнів, за зґвалтованих дівчат у СІЗО, за розвернуту швидку, яка їхала до моєї мами, за вбитих беззбройних хлопців, за знищення білорусів як нації. Вони мають відповісти – і вони дадуть відповідь. Я люблю свій дім та свою Батьківщину. І мій обов'язок вирвати її з лап злочинців. Я присягу давав білоруському народу, обіцяв захищати їх. Як мені потім дивитися в очі родичів, які на нас чекають та сподіваються на нас?»

Олена розповіла, що й пізніше порушувала цю тему, але її чоловік залишався вірним своїм поглядам.

- Казала: подивися, тут, у Києві, життя. На що він мені відповів: «Олено, ми звільнили Київ (він брав участь у боях за Київ із березня). Київ живе, і я радий, що тут усе гаразд. Але є ще далі прифронтові райони, де тривають бойові дії. Там є люди похилого віку, діти, які не можуть виїхати, там жінки». Він казав, що він їм потрібен. Павло сказав: «Твоя сім'я — це також велика мотивація, щоби воювати далі, захищати інтереси цієї країни та щоби далі піти звільняти свою країну від лукашенківської навали».

За словами дружини полеглого білоруса, зараз к неї найбільше бажання — щоб українці перестали однаково ставитися до всіх білорусів.

- Моє найбільше бажання, щоб кожен українець дізнався, що є лукашисти і є справді гідні білоруси.

Олена згадує, що в житті Павло зазвичай розмовляв російською мовою, але часто були такі моменти, коли він казав: «Сонечко, я хочу розмовляти своєю рідною мовою».

- І ось він зі мною спілкувався своєю рідною мовою. І це дуже класно. Бо там, у Білорусі, їхню мову справді утискають. Сестра Павла, наприклад, не знає рідної мови. А Павло намагався робити все, щоби не забувати, хто він, звідки, своє коріння. Він знав свого діда, що теж воював. Він багато всього розповідав... Дуже хочу, щоби наші українці таки знали, який вклад білоруси роблять у нашу перемогу, за що вони борються, - розповіла Олена.

Фотовиставку у Вінниці відкрили усередині квітня. До цього вона побувала у Львові, Києві, Бучі, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Ізмаїлі, Чернігові, Миколаєві, а також у Польщі та Литві.

- На жаль, тут представлені не усі портрети загиблих героїв. Поки що нам відомо про 62 білорусів, які загинули в Україні. І ми продовжуємо збирати інформацію про них для увічнення. Серед представлених білорусів двоє посмертно отримали звання Героя України, ще двоє – Народного Героя України. Ми хочемо, щоб із цими іменами пов'язували не лише вільну та незалежну Україну, а й вільну та незалежну Білорусь, - сказав під час церемонії відкриття керівник благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Фотовиставка "З Україною в серці" у Вінниці (світлина – Вінницька ОВА)

Білоруський доброволець Павло Горбач із позивним Борт брав участь у звільненні Ірпеня, Херсона й інших населених пунктів України. Загинув у серпні 2023 року.

Ілюстрація – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: