СБУ викрила мережу російських агентів, які готували замахи на керівників України

НОВИНИ 07.05.2024 Коментарі 0

Два полковники Управління державної охорони входили до мережі агентів 5-ої служби фсб російської федерації, які готували вбивство Президента України Володимира Зеленського, голови СБУ Василя Малюка, керівника Головного управління розвідки міністерства оборони Кирила Буданова й інших українських високопосадовців.

Реалізувати плани мала агентурна мережа, яку завчасно викрила Служба безпеки України за сприяння керівництва Управління державної охорони. До складу мережі, діяльність якої фсб курувала з москви, входили двоє полковників УДО, які «зливали» таємну інформацію ворогові.

Одним із завдань агентурної мережі фсб був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони Президента, котрі би могли взяти Главу держави в заручники, а згодом його вбити.

Як стверджує СБУ, ліквідувати очільника ГУР Кирила Буданова планували перед Великоднем.

«План ворога був наступний: спочатку завербований агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати посадовець, планувалося завдати ракетний удар. Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження. Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, у тому числі задля знищення слідів застосування дрона», - повідомляє пресслужба СБУ.

Роль одного із затриманих полковників УДО полягала у забезпеченні озброєнням. Він особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90. СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО по дрони та вибухівку до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із «куратором» з фсб.

«Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком путіну до інаугурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати – ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки», - цитує пресслужба голову СБУ Василя Малюка.

фсб рф укотре підтвердила статус терористичної організації, адже саме співробітники 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ої служби курували організацію теракту. Це ⁠Максим Мішустін, Дмитро Перлін, ⁠Олексій Корнєв.

Зокрема, Перлін у січні 2022 року став куратором «кротів», яких завербували ще до повномасштабного вторгнення росії. До того часу ними «опікувався» його колега Олексій Корнєв.

Перед початком повномасштабної війни Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавали і кошти для агентів.

У фігурантів справи провели обшуки. Виявлено та вилучено відповідні засоби ураження, а також інші докази злочинної діяльності.

Їм повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

▪️ ⁠ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту).

Підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Фігурантам загрожує довічне позбавлення волі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: