Зустріч путіна та лукашенка: чи бути новому наступу з Білорусі

АНАЛІТИКА 29.09.2022 Коментарі 0

Зустрічі лукашенка та путіна в умовах війни завжди змушують експертів замислюватися і прогнозувати, що задумала ця парочка злих диктаторів. І знову доводиться «ворожити»: буде новий напад з Білорусі чи ні.

Самопроголошений президент Білорусі днями погостював у свого російського союзника в Сочі, де намагався навіть його розрадити. Після цього «ябацька» вкотре зіпсував свою карму відвідинами невизнаної та фактично окупованої росією Абхазії. Тим часом у Мінську повзуть чутки про появу на території Білорусі російської ядерної зброї. Наскільки вони мають під собою підстави – сказати складно. Але наприкінці серпня лукашенко погрожував Європі своїми літаками, пристосованими під ядерне озброєння.

«Вони (країни Заходу, - ЗІФ) повинні розуміти, що ніякі вертольоти, літаки, якщо вони підуть на загострення, їх не врятують. Ми колись із путіним у Пітері заявили, що переобладнуємо білоруські літаки Су-24 для того, щоби вони могли нести ядерну зброю. Ви що, думаєте, ми язиком ляпаємо? Все готово!», - цитувала тоді бульбофюрера BELTA у своєму телеграм-каналі.

Тема ядерного шантажу путінський лизоблюд перед тим порушував наприкінці червня. Його дуже обурювало і тривожило, що авіація США та НАТО тренується нести ядерні боєголовки.

«Нас це дуже напружує. Тому я прошу вас (путіна, - ЗІФ) розглянути питання дзеркальної відповіді на ці речі. Без перебору. Вони тренуються нести ядерні боєголовки. Ви, будь ласка, допоможіть нам хоча би пристосувати наші літаки, які у нас є, які можуть нести ядерні заряди. Я не кажу про те, що ми завтра перевеземо (або ви перевезете) туди ядерні боєприпаси. Але жартувати нам не можна. Ми пам'ятаємо 1941-ий, коли нас заколисували», - наводила марення лукашенка BELTA.

Також росія обіцяла лукашенківському режиму передати у користування свої ракетно-тактичні комплекси «Іскандер», здатні використовувати ядерні боєголовки.

У світлі останніх заяв із кремля щодо готовності завдати ядерного удару, чутки про появу ядерної зброї в Білорусі можна сприймати як 50/50. Достовірнішу інформацію можуть мати західні розвідки (українські спецслужби, до слова, теж), але навряд чи вони квапитимуться ділитися нею на загал.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в інтерв’ю медіаресурсу «Настоящее время» заявив, що в Києві розуміють, «що путін щодня тисне на лукашенка, щоби той розпочав збройну агресію з боку Білорусі».

«Нам усе відомо. Навіть нещодавня зустріч у Сочі була на цю тему. Не думаю, що лукашенко ухвалить таке рішення. Але якщо з боку Білорусі йтимуть війська, як це було 24 лютого, вони отримають таку відповідь, на яку не сподівалися», - сказав пан Данілов.

Тим часом Головне управління розвідки міністерства оборони України сьогодні, 29 вересня, повідомило на своїй сторінці у FB, що режим лукашенка готується прийняти у Білорусії 20 тисяч свіжомобілізованих з росії.

«У білорусі готують місця для розміщення 20 тисяч мобілізованих із рф. Вони мають поповнити дислоковані в білорусі підрозділи зс рф. В результаті поповнення, співвідношення «досвідчених» і «молодих» військових має скласти 1 до 5», - йдеться у повідомленні ГУР.

Згідно з інформацією, теперішня білоруська тоталітарна влада для цього планує використати наявні військові фонди, цивільні приміщення і будівлі (склади, ангари, території покинутих сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств).

Засновник «Білого легіону» Сергій Бульба тим часом звернув увагу на те, що у Білорусі тамтешня залізниця готується приймати військові ешелони з росії.

Є інформація, що зі середини вересня майже всім логістичним компаніям Білорусі відмовили надавати вантажний рухомий склад залізниці (доречно нагадати, що після 24 лютого в Україні «застрягло» приблизно 7 тисяч білоруських вагонів). А практично весь вантажний рухомий склад білоруської залізниці зарезервовали для потреб тамтешнього міноборони.

Також є всі ознаки того, що лукашенко услід за путіним змусить білорусів мобілізовуватися. Звістки про такий крок появилися чи не в той самий день, що й указ путіна. А в пабліках поширюють цитату білоруського прем’єр-міністра романа головченка із закликом до жінок мобілізуватися і народжувати дітей.

Зрозуміло, що тема наступу з Білорусі буде доти, доки тримається режим лукашенка, а територія країни перебуває під контролем кремля. Провал плану путінських «стратегів» захопити Україну за 3 дні та відступ від Києва та Чернігова змушує москву придумувати нові тактичні ходи. Не виключено, що після оголошення часткової огульної мобілізації-могилізації путін наважиться повторити спробу зайти в Україну з півночі. За ідеальних умов це виправдано з військової точки зору. Було би. Але росія програла свій шанс. Тепер сили української оборони набагато краще готові розгромити наступ з Білорусі. Тим паче, що лави рашистської армії зараз поповнюють великою кількістю любителів алкоголю 3-4-ої стадій залежності.  

Український політичний експерт Кирило Сазонов, який зараз воює у складі ЗСУ, в одному з відеоінтерв’ю на YouTube-каналі висловив думку, що путін бажає перекинути війська до Білорусі для удару по Волині та Києву. У лукашенка також до зими хочуть завершити реконструкцію залізничної інфраструктури й аеропортів.

«І коли замерзнуть болота і стануть прохідними для техніки, слід чекати на «гостей», але в Генштабі готові їх зустрічати», - сказав Сазонов.

За його словами, це стосується маневрових локомотивів, під’їзних шляхів, реконструкції аеродрому «Зябровка».

Дещо іншим баченням поділився блогер Олександр Коваленко (він же Злой одессит). У своєму телеграм-каналі він пише, що лукашенко не нападатиме, «принаймні зараз ознак підготовки такого ривка не спостерігається».

На його думку, армія Білорусі – «це від сили, саме від сили, більш менш 20 боєздатних БТГр і ТГр, які не мають бойового досвіду та за багатьма показниками поступаються російській армії взірця лютого 2022 року». Тож якщо наступ би й був, то росія їх би використовувала локально.

Серед аргументів, чому найближчим часом не буде наступу з півночі, автор називає такі:

  • у Білорусь потрібно перекинути свіжомобілізовані російські сили та техніку, на що потрібно приблизно місяць-півтора переганяти ешелони у режимі нон-стоп (цього поки що не спостерігається);
  • із  білоруських складів (1405, 1398, 1886 та 25, 43, 46 арсеналів зберігання боєприпасів) росіяни продовжують вивозити тисячі тон боєприпасів, практично їх спустошуючи, що нелогічно для підготовки наступальної операції.

«Загрози з боку Білорусі, поки там при владі перебуває Лукашенко, не зменшилися, але й імовірність використання білоруської армії не збільшилася», - підсумовує Злой одессит.

Попри полярність думок сам факт присутності такого сусіда на півночі змушує Україну бути напоготові та воювати більше в інформаційній та економічній площині. Щоправда, Київ змушений витрачати ресурси для захисту з півночі, які міг би використати для звільнення південно-східних територій від російського загарбника.

У розмові з Білоруським інформаційним центром військовий експерт і спеціаліст із питань національної безпеки Олег Санжаревський свого часу наголосив, що білоруська армія є немотивованою для наступу. До 80 % її складу не воліли би загинути в Україні, а радше навпаки активно би протидіяли такому наказу лукашенка.

У таких умовах путіну та його вусатому васалу залишається обманювати наївних і zаzомбованих росіян і білорусів, обіцяючи їм гроші, пільги, «почьот і уваженіє» за згоду воювати. Насправді ж їх чекає в Україні чорний кульок і «уніженіє».  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: