«Ніхто, крім білорусів, не змінить ситуацію: навряд чи вони хочуть жити в Північіній Кореї», - Олег Санжаревський

АНАЛІТИКА 26.08.2022 Коментарі 0

Співрозмовником Білоруського інформаційного центру (БІЦ) є кандидат історичних наук Національного університету «Острозька академія», політолог та спеціаліст із питань національної безпеки Олег Санжаревський.

У зв’язку з науковою спеціалізацією, Олег Санжаревський обрав шлях вивчення Білорусі і її збройних сил. Іще наприкінці 1990-их років він написав і захистив дисертацію на тему східно-європейської політики НАТО. Стажувався у міністерстві закордонних справ в управлінні контролю озброєнь і роззброєнь. Опісля виграв ґрант і працював у 2003-2004 роках у столиці Білорусі – Мінську за кейсівською програмою з питань безпеки.

Мав можливість на практиці ознайомитися з питаннями безпеки на прикордонних територіях Білорусі та її країн-сусідок.

Фактично засвідчити стан білоруської армії дуже складно. Бо головний критерій істини – це практика. Армія РБ бере участь у навчаннях, у тому числі міжнародних, - в Африці, Південній Америці, росії. Якщо порівнювати з російською армією, то білоруська армія стала її сателітом. А відтак має дещо гірше становище.

«Треба розуміти, що хоче росія, щоби визначити стан білоруської армії. Якщо росії щось не подобається, вона Білорусії цього не дозволяє або не дає. Білоруський уряд шукав варіанти не залежати тільки від російської зброї», - каже експерт.

Морально-бойовий дух білоруської армії наш співрозмовник оцінює як не надто високий.

«Якщо брати захист батьківщини, то як і в кожній країні з призовною армією і з патріотичним населенням, білоруська армія буде виконувати свої функції. Інше питання, що на Білорусь ніхто не збирається нападати. Якщо брати той контекст, що їх можуть спробувати підтягнути до війни в Україні, то понад 80 відсотків білоруських солдатів та офіцерів не прагнуть цього. Не просто не прагнуть, а активно будуть цьому протидіяти», - каже Олег Санжаревський.

За його словами, невеличкі підрозділи білоруської армії заходили на українські території Чернігівської і Київської областей у перші дні повномасштабного вторгнення.

Білоруські спецслужби, на думку гостя БІЦу, інкорпорували своїх представників у середовища білоруських опозиційних сил. Особливо тих, які перебувають у країнах Балтії, в Польщі й Україні.

Білоруські демократичні сили у майбутньому мають шанс перемогти режим лукашенка. На підтвердження такої думки, експерт навів історичну паралель із французьким генералом Шарлем Де Голлем, якому вдалося згуртувати біля себе французів і боротися проти Третього рейху під час ІІ Світової війни для відновлення демократії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: