В Україні виявили активи білоруських підприємств з виготовлення асфальту

Економіка 19.09.2022 Коментарі 0

На сьомому місяці війни поліцейські в Миколаївській області виявили активи білоруських підприємств. Їхня вартість становить 50 мільйонів гривень.

Під час слідчих заходів правоохоронці припинили діяльність двох модульних заводів з виготовлення асфальту. Також виявили та вилучили спецтехніку і транспортні засоби компанії, що ремонтувала дорожнє покриття. Обидва підприємства належать суб’єктам господарської діяльності Республіки Білорусь.

«Доходи від їхньої діяльності надходили до бюджету рб та надалі могли використовуватись для підтримання збройної агресії російської федерації проти України. Слідчі слідчого управління обласного главку поліції за оперативного супроводження співробітників Управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області та під процесуальним керівництвом обласної прокуратури провели низку обшуків на територіях підприємств у декількох районах регіону», - йдеться у повідомленні поліції на FB.

Обладнання, техніку і транспорт передадуть національній Агенції з розшуку та менеджменту активів (Арма) відповідно до прийнятого у травні законодавства, що дозволяє виявляти й арештовувати майно росіян і білорусів.

В аналітичній статті видання «Фокус» пояснює, що АРМА тимчасово розпоряджається та використовує активи до відповідного рішення суду про їх повернення власникам чи конфіскацію на користь держави Україна.

Оцінюють активи «на око», тож цифри дуже приблизні. В Агенції зазначили, що правоохоронці орієнтуються на середні ринкові ціни з використанням загальної методології.

В АРМА «Фокусу» повідомили, що з квітня 2022 року в Україні ухвалили понад 170 судових ухвал про передачу активів в управління агентству. Це в рази більше, ніж у попередні роки роботи з 2015 року. Приблизно 2/3 рішень стосуються російських і білоруських активів.

Серед активів білоруських компаній фігурують:

  • паливна компанія «БНК-Україна»
  • нафтосервісна компанія «Сервіс-Ойл»
  • низка інших компаній, власниками яких виступають громадяни Білорусі
  • майно білоруських компаній (фури, вагони)

Наразі в Україні виявили й арештували майна росіян і білорусів на загальну суму 53 млрд грн. Проте, як пише «Фокус», це вершина айсберга. Оскільки велика частина інвестицій прийшла з офшорних Кіпру, Панами, Вірджинських островів. Експерти зазначають, що мінімум половина інвестованих коштів належали російським та українським олігархам. Тож визначити кінцевим бенефіціарів  доволі непросто.

До слова, нещодавно міський голова Львова Андрій Садовий у своєму телеграм-каналі повідомив, що у місті понад 340 бізнесів «прямо або опосередковано належать росіянам».

За його словами, відповідного листа «з усією інформацією про них» міські чиновники надіслали правоохоронцям «ще наприкінці квітня».

Потрібно зазначити, що допис львівського мера з’явився після декількох повідомлень від поліції про порушені справи, у яких фігурують відомі у Львові волонтери.

«Тепер виглядає, що кількість росіян, яких позбавили заробітку в Україні, менша за волонтерів, яких намагаються притягнути до кримінальної відповідальності… Тепер уже публічно додаю один зі списків власників російського бізнесу у Львові. Рекомендую правоохоронним органам зайнятись перш за все ними», - написав пан Садовий.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: