СБУ поволі береться за пропагандистів у рясах з УПЦ (мп)

РОЗСЛІДУВАННЯ 21.11.2022 Коментарі 0

Упродовж минулого тижня Служба безпеки України двічі повідомляла про справи щодо представників Української православної церкви московського патріархату.

У суботу СБУ повідомила про нові підозри митрополиту на Вінниччині, який виправдовував російську агресію. Керуючий однієї з єпархій УПЦ (мп) у Вінницькій області підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію східних і південних районів України.

«У своїх «агітках» він закликав до захоплення державної влади та порушення меж кордону нашої країни. Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. В подальшому планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії», - йдеться у повідомленні СБУ.

Цікаво, що до цього, за матеріалами української спецслужби, митрополиту вручили підозру за ч 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

За декілька днів до обшуків на Вінничині СБУ змушена була реагувати на інцидент в одному із храмів Києво-Печерської Лаври. Там «співали пісень, що вихваляють «рускій мір».

У своєму ТГ-каналі СБУ запевнила, що «ця ситуація не залишиться без відповідної реакції».

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці й інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», - заявив тоді голова СБУ Василь Малюк.

І справді, у наступному повідомленні щодо цього факту СБУ повідомила про початок кримінального провадження.

«Служба безпеки розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада 2022 року в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «русскій мір», - йшлося у тексті, опублікованому у ТГ-каналі СБУ.

Слідство розпочали за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників»,

На цю подію відреагував у своєму ТГ-каналі журналіст і військовий експерт Олександр Коваленко.

«Здавалося би, під час повномасштабної війни РПЦ в Україні мала би причаїтися і сидіти в позі вичікування, але... – пише автор. - Очевидно, що це зухвала та явна провокація. Вони буквально напрошуються, щоби було вжито заходів.

Зрозуміло, в РПЦвУ люблять із себе будувати страждальців і гнаних і, не виключено, що зараз, під загальний пропагандистський наратив про "десатанізацію" їм і потрібна гостра реакція. От і провокують.

Але постає питання, а що ступінь гостроти реакції змінить? Чи варто нам переживати, як це обставить російська пропаганда? Вже давно начхати на те, що блюватимуть ретранслятори фейків та маніпуляцій.

А ось, що до нас, то пора вже вщент зруйнувати це кубло, яке займає історичну пам'ятку не по праву. Зруйнувати відповідно до вимог військового часу. Час стриманих рішень і пошуку компромісів минув!»

Не оминув увагою піснеспіви у Лаврі й Олександр Невзоров.

«Ах, яка несподіванка! Скільки разів треба повторити: УПЦ – це повноважна філія РПЦ мп, «плоть від плоті» чекістської московської організації, це «гундяївська контора», яка працює на путіна. Чому ця організація ще не викинута з України, мені не дуже зрозуміло», - пише журналіст у своєму ТГ-каналі.

Також Невзоров перед тим поширив дещо провокаційне відео, на якому група молодих монахів на території Києво-Печерської лаври заходить у приміщення й ігнорує вітання «Слава Україні».

«Києво-Печерська Лавра. Натовп місцевих попів та їх злісно-злякана реакція на надзвичайно важливі сьогодні слова. Милуйтеся», - прокоментував відео журналіст.

Приблизно місяць тому Невзоров коментував виступ ґундяєва під час відкриття всесвітнього російського народного собору. Тоді кіріл розповідав про «десатанізацію» України.

«Мета війни з Україною знову змінилася. Офіційно. Озвучити її довірили ґундяєву на відкритті ВРНС. Тепер це «хрестовий похід» проти «сатанізму», що поглинув Україну. У ролі месії, приборкувача Сатани – зрозуміло, путін. Чорт забирай, я попереджав, що вся ця попівщина, що отруїла країну зісередини, рано чи пізно дасть свій дикий плід», - написав публіцист.

Цікаві паралелі, що підтверджують прямий зв’язок патріарха кіріла та путінського режиму і кремлівської пропаганди, зібрав ТГ-канал «Можем обьяснить».

З нагоди дня народження ґундяєва – у неділю, 20 листопада, «духовний» друг путіна святкував 76 років – журналісти у статті «Як патріарх Кіріл схвалює агресію проти України на проповідях, копіюючи Путіна і пропагандистів» розповіли про його роль у zомбуванні російської пастви.

«Сьогодні священики та паства вшановують патріарха Кирила з нагоди його дня народження. Простим парафіянам особисто привітати його буде важко: для допуску до храму, де служить Кіріл, треба здавати ПЛР-тест. Паства, щоправда, за час війни сильно скоротилася: Москва втратила вплив на сотні парафій в Україні, а тепер і в Прибалтиці – через ставку Кіріла на виправдання війни», - йдеться у тексті.

Нижче подано цитати російських пропагандистів і пропагандиста-кіріла, що перегукуються:

Україна як антиросія

  • владімір путін: «Недруги нашої країни форсували створення нової геополітичної зброї. Рік у рік нахабно, безцеремонно перетворювали сусідню з нами країну Україну на анти-Росію».
  • кіріл: «Ми знаємо, яка небезпека нависла над українським народом, який намагаються переформатувати – з частини святої єдиної Русі зробити державою, противною цій Русі, ворожою до Росії. Ми маємо молитися сьогодні про те, щоби Господь зміцнив братерські почуття народів Святої Русі»

Мобілізація

  • антон красовскій: «Усі ми бачили, що нам потрібна ця часткова мобілізація: ви потрібні, ми всі потрібні. Кожен із нас зараз потрібний країні: я, ви, батьки, брати».
  • кіріл: «Треба оновити нашу віру, загострити нашу свідомість і нашу пам'ять, багато на що подивитися інакше… І тоді наша духовна мобілізація, до якої я зараз усіх закликаю, допоможе і мобілізації всіх сил нашої вітчизни».

Ленінград і Маріуполь

  • алєксандр бєґлов: «Батьки та діди тих, хто сьогодні воює з Донбасом, були нацистами, вони організовували блокаду Ленінграда, і ми цього не забули».
  • кіріл: «Мої батьки пережили Ленінградську блокаду… Я не хочу порівнювати нинішні часи з тим, що пережили ленінградці. Але в якомусь сенсі сьогодні теж настав доленосний час».

Пацифізм – це зло

  • захар прілєпін: «І надто відрізняються перспективи від того образу світу майбутнього, що створювали протягом останніх років ліберальним мейстримом Заходу з його зеленим курсом, пацифізмом, відкритим світом, критичною расовою теорією та BLM».
  • кіріл: «Ми дуже далекі від того, що західною мовою називають пацифізмом. Пацифізм – це боротьба за мир за будь-яких обставин і дуже часто за будь-яких умов. Але ми завжди говоримо: не може бути миру без справедливості. Тому має бути міцний світ. А щоби він був таким, потрібно, щоби силою божою були викорінені зі свідомості людей всі ці диявольські помисли».

Російська православна церква уже давно зняла маску побожності та ховає за церковнослов’янським словоблуддям свою справжню сутність – служіння сатані. До слова, путіна вже неодноразово порівнювали з абсолютним злом і сатаною, а не лише з Гітлером (про таке порівнення читайте ще тут), Сталіном чи іншими сатрапами.  

А викривлення реальності вустами кіріла неодноразово цитувала кремлівська пропаганда.

Чого вартує лише його фраза: «Ми ні з ким не хочемо воювати. Росія ніколи ні на кого не нападала. Це дивно, коли велика та могутня країна ні на кого не нападала, вона лише захищала свої рубежі».

Беруть приклад з патріарха і його підлеглі. Як от єпископ скопинський пітірім.

За його словами, Україну карає Господь, росіяни є знаряддям господа, в Україні біолабораторії, а Європа – це Содом та Гоморра.

Що більше, знищувати «православних братів» в Україні російська церква закликає не лише словесами з амвонів. Від слів там давно уже перейшли до дій.

Як приклад, можна згадати про насичений бойовий шлях 51-річного пропагандиста-протоієрея російської православної церкви міхаіла васільєва. Останній потрапив у пекло 6 листопада на території України під час виконання «пастирських обов'язків».

Не відомо, чи брав васільєв у руки автомат, коли стрибав разом із російськими десантниками з парашутом, а чи тільки приземлявся з кадилом.

Але його російські «братья во хрестє» на полігонах уже неодноразово випробовували зброю, а тепер, натреновані, можуть з нею рушити на Україну. На росії може з'явитися перша православна приватна військова компанія (ПВК) «Андріївський Хрест». Її створюють представники громади морського кронштадтського микільського собору із 2017 року. У проекті беруть участь колишні спецназівці. ПВК планує сформувати власні добровольчі батальйони на базі свого навчального центру.

Нагадаємо, наприкінці вересня ЗІФ писав про намагання патріарха кіріла виправдати путінську агресію.

В іншій статті ЗІФу за 2018 рік «Російська мова та московська церква – інструменти агресії «русского мира» в Україні» йшлося про загрози УПЦ (мп) для державного суверенітету.

Станом на початок 2018 року московська церква мала понад 12 тисяч приходів в Україні – майже стільки ж було на той час і в самій російській федерації.

Священик благословляє російського полковника іґоря ґіркіна (стрєлкова), який на той час був одним із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Окупований Донецьк, 10 липня 2014 року

До слова, днями Окружний суд Гааги у справі про збиття авіалайнера MH17 вісім років тому над Донбасом, заочно засудив до довічного ув’язнення іґоря гіркіна (а з ним і його поплічників сєрґєя дубінского та леоніда харченка). Тоді загинуло 298 пасажирів та членів екіпажу малазійського літака.

Окупований Крим. Митрополит Української православної церкви (московського патріархату) Платон благословляє російську зенітну ракетну систему великої і середньої дальності С-400 «Тріумф», розгорнуту в Феодосії, 14 січня 2017 року

«Гундяєвці тому організовують хресні ходи в Києві, з усіх сил хапаючись за свою паству на чужих землях, бо чудово розуміють, що втрата ними парафій в Україні – в майбутньому означатиме повільний занепад всієї цієї кремлівсько-феесбешної організації», - йшлося у статті ЗІФу.

Якщо підсумовувати, то напрошується висновок: УПЦ (мп) в Україні не повинно існувати. Навіть попри рішення її Собору наприкінці травня цього року про засудження війни, як порушення Божої заповілі «Не вбивай!», співчуття усім постраждалим від війни та незгодою з позицією кіріла щодо війни в Україні. Адже зрозуміло, що ще з часів СРСР православна церква була контрольована КДБ, а опісля цей контроль, можливо не такий і масовий, зберігся над УПЦ (мп) російською ФСБ. Так само можна зрозуміти, що до кожного приходу українська СБУ не може приставити свого інформатора та, відтак, контролювати та мати повну картину діяльності цієї релігійної структури в Україні. Зрештою, є запитання і до самої СБУ, про 100відстоткове очищення якої від впливу ФСБ навіть на 8-му році війни говорити зарано. Як і про очищення центральної української влади. Про прихожан УПЦ (мп) за цих обставин і казати нічого – відсоток жертв zомбування попами-прихильниками кіріла та «русского міра» може зашкалювати навіть не зважаючи на очевидні факти геноцидної політики путінської росії та кіріловскої церкви.

Можливо нерішучість чиновників у Офісі Президента України, більшості політиків і депутатів в умовах загрози української державності щодо протидії ворожим елементам УПЦ (мп) пояснюється зважуваннями всіх «за» і «проти» та непросту ситуацію.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: