Голуби миру можуть виявитись гібридними миротворцями, - Євген Магда

АНАЛІТИКА 21.11.2022 Коментарі 0

Російсько-українська війна є настільки масштабною, що людина, яка зможе стати посередником і дієво її припинити, увійде в історію. Тому є низка європолітиків, які роблять до цього кілька підходів.

Про це Євген Магда, директор інституту світової політики, сказав в коментарі для радіо НВ.

Спроби Меркель і Берлусконі сказати своє слово щодо російсько-української війни пан Магда прокоментував фразою: «І політичні пенсіонери хочуть бути політичними молодиками й молодицями та продемонструвати свою силу».

На думку політичного експерта, Берлусконі хоч і увійшов до владної коаліції, але не має реальних важелів впливу. Тоді як Джорджія Мелоні виявилась «прем’єркою у чоловічому піджаку». При тому, що це перша жінка на цій посаді в італійській історії. Тож Берлусконі, попри його мачизм, треба шукати шляхи для сублімації.

«Є Ердоган, який мов стерв’ятник, кружляє навколо конфлікту і шукає можливість принести гілку миру. Як голуб миру, але такий, гібридний миротворець», - додав Євген Магда.

Водночас Еммануель Макрон вже думає про своє майбутнє після закінчення другого президентського терміну, і для цього зосереджується на зовнішньополітичних зусиллях. Він запропонував створити політичну спільноту в Європі – і це підтримали. Тепер він говорить із Сі Цзіньпіном про посередництво.

- Це цікава тема, але є нюанс. Багато хто вважає, що Китай є бенефіціаром російсько-української війни. Я вважаю, що навпаки – Китай ледь не найсильніше страждає від цієї війни. Тому що він втрачає шанси стати економікою №1 у світі. Відчуває проблеми із тим, щоб забезпечити «мискою рису» щодня своїх громадян. А також переконався, що захопити Тайвань йому не вдасться, - стверджує директор Інституту світової політики.

За його словами, є розуміння, що у китайській політиці (як і в багатьох східних країнах) важливо тримати і зберігати обличчя. Тому посередництво з боку Китаю видається фантастичним, адже КНР – дійсно серйозний гравець.

- Як Україна може працювати з країною в якості посередника, якщо в цій країні вже понад 1,5 року немає українського посла від слова взагалі? - дивується Магда.

Україні може бути вигідно хіба те, що Сі та Байден дійшли спільного висновку – що ядерна зброя не може застосовуватись. І Росія буде змушена з цією позицією так чи інакше рахуватись.

Водночас, на думку Євгена Магди, зараз ми бачимо звичайне прагнення НАТО не встрявати безпосередньо у конфлікт з Росією. Це добре видно через ракетний інцидент у Польщі – США чітко розуміють, що у НАТО (де рішення ухвалюють консенсусом) зараз такої готовності до консенсусу немає. І справа, за словами експерта, не тільки в Угорщині, яку в нас полюбляють звинувачувати в усіх гріхах. Є й інші країни.

- Ми повинні себе чітко позиціонувати як країна, яка апелює не до персоналій. І ми не повинні махати пальчиком – мовляв, ай-яа-яй, синьйоре Берлусконі! Ми мусимо говорити про європейські цінності, які об’єднують. Зокрема, і як кандидат у члени Євросоюзу: що шановні, нас об’єднує прагнення жити щасливо, у країні, яка процвітає. Ми хочемо жити в мирній країні, і прагнемо цього досягти. За рахунок чого? Ми маємо перемогти у битві добра і зла, - наголосив Магда.

Адже, за його словами, росія уособлює зло. Причини? Воєнні злочини, руйнування мирної критичної інфраструктури, порушення правил ведення війни.

І абсолютно не випадково зараз з’явилося відео, яке просувають російські пропагандисти – про начебто страту російських військових українцями. Це – продумана спецоперація.

«Я вам скажу, що шоу «брудна бомба», яке особисто влаштували шойгу, лавров, володін, нєбєнзя і ліліпутін - це була безпрецедентна ІПСО з точки зору цих задіяних топ-персон», - нагадав Євген Магда.

Він переконаний, що Україна повинна транслювати цей меседж усім - що лише дезінтеграція росії є запорукою безпечного розвитку Європи. Тільки коли росія розпадеться на десятки суб’єктів, а російські громадяни реалізують право на самовизначення (яке має бути записане у них в конституції), тоді Європа почуватиме себе набагато спокійніше.

Тому що Україна показала, що готова себе захищати зі зброєю в руках. А після останнього тижня вже у багатьох країнах постало питання: а чи готові вони захищатися зі зброєю в руках.

«І я говорю не лише про країни НАТО, але й про Молдову, Грузію, Вірменію – країни, які переживають гібридні виклики з боку росії», - підкреслив Магда.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: