Трансформація диктатора: путін – путлер – Гітлер

АНАЛІТИКА 16.04.2022 Коментарі 0

Західні політики, науковці, експерти й аналітики дедалі частіше порівнюють російського диктатора путіна з Адольфом Гітлером. Такі паралелі, трансльовані через мас-медіа, допомагають швидше очистити масову свідомість західної цивілізації від позитивно-нейтральних образів про путіна та його народ, сформованих за десятиліття російською пропагандою.

У четвер, 14 квітня, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь зізнався, що не уявляв, що його країна  постачатиме в Україну зброю.

«Але це нова світова реальність, - цитує пана Надя NYT. - Ми - прифронтова держава. У нас на кордоні війна, до нашої країни прибуло понад 330 тисяч українців. Зараз парадигма зовсім інша».

За його словами, путін «рівний Гітлеру», тому його потрібно зупинити в Україні, щоби він не зміг рухатися далі на Захід. «Україна буквально бореться за наше майбутнє», - сказав Надь.

Словацький міністр оборони – не перший, хто порівняв путіна з Гітлером. Перед тим, як писав ЗІФ, подібну паралель між цими диктаторами провів польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, коли звернувся зі словами критики до президента Франції Еммануеля Макрона за декілька днів до першого туру тамтешніх виборів глави держави.

«Пане президенте Макрон, ви скільки разів розмовляли з путіним, і чого ви досягнули? Ми не дискутуємо, не домовляємося зі злочинцями, адже зі злочинцями треба боротися… Ніхто не вів перемовини з Гітлером. А ви би вели переговори з Гітлером, зі Сталіним, з Пол Потом?», - риторично запитував пан Моравецький. 

В Італії медіа теж аналізують психотип путіна. Зокрема італійський підрозділ Huffingtonpost переклав міркування російського соціолога та політичного діяча Владіслава Інозємцева. До слова, доктор економічних наук Інозємцев – автор понад 300 друкованих праць, опублікованих, зокрема, у Франції, Великій Британії та США.

У передмові до статті йдеться, що після першої каденції путіна Захід асоційовував його за темпераментом і авторитарним стилем з «ґосударєм», деспотом, генералом. Однак після 24 лютого цього року діапазон можливих асоціацій поступово звужувався – від початкового Івана III, Івана IV та різних інших царів і самодержців швидко дійшло до трьох: Муссоліні, Гітлер чи Сталін.

В інтерв’ю українському «Obozrevatel» послідовний критик кремлівського диктатора Владіслав Інозємцев виокремив дві причини нападу путіна на Україну: неправильні дані російських розвідувальних служб і хвору уяву диктатора.

«Розумієте, це якесь маніакальне явище, яке не пов'язане ні з Заходом, ні з Вашингтоном: він ненавидить Україну як суб'єкт. Він вважає, що у вашій країні живуть "недолюди", що жодної української нації немає і не може бути, суверенною державою Україна стала через дивне непорозуміння, що це якийсь шматочок, котрий випадково відпав від Росії і який він має взяти назад. Українська тема для нього – ідея фікс», - сказав російський аналітик.

Велика за обсягом аналітична стаття вийшла і в CNN. Військові історики провели паралелі та дійшли висновку, що путін дотримується «злощасного підручника Гітлера» щонайменше у трьох компонентах.

Путінські танкові колони (Гітлер теж зробив ставку на бронетехніку) спалила українська армія та почасти, як не дивно, російське нехлюйство. Блокаду та нищівні обстріли Маріуполя порівнюють з Ленінградом та Сталінградом. А жорстоке ставлення до населення з боку нацистів обернулося проти Гітлера. Щось подібне отримав і путін в Україні.

«Гітлер мав багато потенційних союзників у радянському союзі, - йдеться у статті. - Багато радянських людей зневажали та боялися Сталіна, який регулярно вбивав політичних опонентів, страчував воєначальників і переслідував радянських громадян. Він убив близько чотирьох мільйонів українців, заморивши їх голодом під час одного сумнозвісного періоду, відомого як Голодомор. Ось чому деякі радянські люди спочатку вітали Гітлера як визволителя, а деяким німецьким військам дарували різдвяні подарунки».

У риториці путіна деякі історики виокремлюють ті самі тези, що й у автобіографії та політичному маніфесті «Майн Кампф» Гітлера. Книга останнього сповнена спотвореної історії про втрачену велич Німеччини, глобальні змови, що підривають могутність Німеччини, і виправдання завоювання іншої групи людей.

«Одна із найсильніших реакцій на риторику путіна пов’язана з його заявою про те, що російська армія прагне «денацифікувати» Україну та захистити людей, які «зазнали знущань у результаті геноциду київського режиму», - пише CNN.

Провідний спеціаліст з історії Центральної Європи та Голокосту Тімоті Снайдер його слова називає «гротескними». Адже путін хоче виправдати вторгнення в демократичну країну на чолі з «єврейським президентом, який утратив родичів під час Голокосту».

Пан Снайдер виправдання путіна трактує як різновид великої брехні Гітлера - нацистської пропагандистської техніки, суть якої повторювати настільки колосальну неправду, що люди повірять у неї.

Своєю брехнею про нацистів при владі в Україні, які прагнуть геноциду, путін висміює людей, які пережили Голокост, каже автор книги «Про тиранію» Тімоті Снайдер. Але такий підхід стимулює частину українців тільки рішучіше захищати свою Батьківщину.

Одна із найстаріших у світі газет австрійська «Wiener Zeitung» опублікувала інтерв’ю із психоаналітикинею Крістою Роде-Дахсер, яка народилися 1937 року і пережила Другу світову війну. Пані Кріста каже, що «внутрішньо путін схожий на Гітлера, який урешті-решт покінчив життя самогубством». Вона пригадала 1943 рік, коли Гітлер через свого головного пропагандиста Геббельса кричав німцям: «Ви хочете тотальної війни?» А народ відповів: «Так, ми хочемо тотальної війни»!

У теперішній росії тамтешній пропагандистський механізм і тоталітаризм, спрямований на знищення інакомислячих, призвів до подібного – понад 80 відсотків росіян, згідно з опитуваннями соціологів з «Левада-Центру», підримують дії путлера.

Фото з соцмереж

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: