Росіянці хочуть зробити цю війну «священною міждоусобицею»

АНАЛІТИКА 26.09.2022 Коментарі 0

Несподівано мобілізація на московії розв’язала язики кільком релігійним особам з-за порєбріка. Перша асоціація, яка виникає після їхніх висловлювань – це найпопулярніша цитата з американських поліцейських бойовиків: «Ви маєте право мовчати, усе вами сказане може бути використано проти вас».

Православний піп гундяєв, відомий на росії як патріарх кіріл, під час недільної проповіді у храмі Олександра Невського вирішив висловитись про війну і збадьорити свою «паству».

Для кіріла ця війна досі є «братовбивчою». При цьому смерть під час «міждоусобної брані» (як він назвав війну в Україні, хоч за визначенням це - внутрішній конфлікт, ворогування чи бунт всередині держави) є «жертвою за інших».

  • І тому ми віримо, що ця жертва змиває усі гріхи, які людина здійснила, - заявив гундяєв.

Про цей виступ написали декілька російських медіа і ТГ-каналів, зазначивши, що кіріл таким чином фактично порівняв мобілізованих з Ісусом Христом (який також себе приніс в жертву за інших).

При цьому сформульована патріархом московським концепція максимально наближена до поняття шахіда («мученика») в ісламі. Але хто б то на болотах переймався такими дрібницями.

Прикметно, що голова Духовного управління мусульман (ДУМ) рф муфтій равіль гайнутдін на щорічному пленумі мусульманської організації у Соборній мечеті москви підтримав рішення про «частічную могілізацію».

  • Президент оголосив про часткову мобілізацію, і я закликаю мусульманське духовенство підтримати цей заклик, донести до рядових віруючих слова про необхідність виконання свого громадянського обов’язку… Російські мусульмани не повинні залишатись осторонь, і в цій складній ситуації прийти на допомогу нашій вітчизні, - заявив муфтій гайнутдін.

Його заклик підтримали і підтвердили в Духовному управлінні мусульман Татарстану. Там, зокрема, заявили, що участь у війні з Україною для мобілізованих є «їхнім релігійним обов’язком» та нагадали віруючим, що «рай в тіні мечів».

«Не ставимо під сумнів обґрунтованість рішення президента рф, оскільки воно сформоване на підставі експертної думки і компетентної оцінки професіоналів ключових відомств нашої країни. Мусульмани, що присягнули рф у захисті свободи, народу та вітчизни, зобов’язані виконати цю клятву, що є не лише громадянським обов’язком, але ісламським зобов’язанням», - йдеться у відозві ДУМ Татарстану.

Звісно, що для переконання населення у необхідності ставати «під ружжо» росіянська влада застосовує усі доступні їй методи. У тому числі й через духовенство. Але і тут, як бачимо, вже спостерігається певний перегин – мало не святими оголошують православних, які гинуть у загарбницькій війні. За кілька кроків до джихаду опинились мусульмани.

Але насправді серед російських мусульман немає монолітності: не існує ані інституційної єдності, ані людини, на яку б орієнтувались усі віруючі (а мусульман в росії близько 20 мільйонів).

Як пише незалежний російськомовний ресурс «Голос ісламу», мусульманинові не дозволяється служити в жодних збройних силах (мусульманських чи ні), які гноблять людей. Шаріат забороняє гноблення.

Тож якщо армія жорстко і несправедливо нападає на невинних людей, незалежно від того, чи вони є мусульманами, чи ні, цій армії заборонено допомагати. Натомість допомога у підтримці миру і стабільності допускається і є чеснотою та похвальною дією.

«Саме такими міркуваннями – самозахисту і прагнення до миру на своїй землі – керуються мусульмани України, які зараз борються у лавах Сил оборони України. У чому ж лицемірство російських муфтіїв, так це в тому, що вони переконують мусульман рф, ніби їх мобілізують на війну заради того ж», - пише «Голос ісламу».

На думку авторів цього ресурсу, війна Росії в Україні є абсолютно несправедливою з усіх боків. «Її неможливо виправдати нічим, це явна агресія, яку супроводжують масштабні військові злочини. Сама ідеологія цієї війни - абсолютно хрестоносна, бо «рускій мір» - це ідея православних шовіністів, вирощена відвертими фашистами, які ненавидять мусульман. Мусульман закликають виконати «громадянський обов'язок» під командуванням людей, які вбивали їх одновірців на Кавказі, Сирії та Лівії. Заради чого? Заради «порятунку батьківщини», якій ніхто не загрожував, у чужій країні, тоді як у їхній власній країні продовжують забороняти класичну мусульманську літературу», - йдеться у тексті «Голосу ісламу».

Окрім того, на цьому порталі мобілізацію називають «могилізацією» та закликають повстати і опиратись їй силою. А хто має можливість – виїжджати з росії.

  • Скільки б продажні муфтії не лили вам брудну воду у вуха про те, що це мало не джихад за іслам чи проти гомосексуалістів, суть цієї бійні в тому, що це Хрестовий похід російських попів і чекістів за землі та людський ресурс слов'ян-українців, який їм дозволив би й надалі гнобити «басурман» та «чурок», тобто вас, - пише один з авторів порталу Ікрамутдін Хан. 

Прикметно, що релігійний аспект мобілізації на росії з’явився невдовзі після того, як 15 вересня у Казахстані відбувся VII з’їзд лідерів світових і традиційних релігій. Делегати з 50 країн виступили за мир і консолідації світового співтовариства. У події взяли участь представники ісламу, християнства, іудаїзму, буддизму та ін. Серед почесних гостей були Папа Римський Франциск, Верховний імам Аль-Азхара, шейх Ахмед аль-Таєб.

У підсумковій декларації з’їзду учасники закликали світових лідерів відмовитись від агресивної та руйнівної риторики, яка веде до дестабілізації, а також припинити конфлікти і кровопролиття у всіх куточках планети. І нагадали, що екстремізм, радикалізм, тероризм та інші форми насилля та війн не мають нічого спільного з істинною релігією та повинні бути відкинуті.

Але справжня релігія на болотах вже давно така ж рідкість, як і здоровий глузд. Принаймні там, де свого носа пхає кремлівська влада.

І спеціально для тих, хто далекий від релігії, але вірить у всілякі інші сили, з’явилася спецпропозиція – свічка «забудь мене воєнкомат». За якихось 750 рублів можна купити собі магічну річ, завдяки якій «працівники військкоматів просто забудуть про вас». Схоже, свічка має усі шанси стати бестселером цього періоду часу на московії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: