Духовний фронт: російське єзуїтство проти католицького православ’я

НОВИНИ 06.05.2022 Коментарі 0

«Ми ні з ким не хочемо воювати. Росія ніколи ні на кого не нападала. Це дивно, коли велика та могутня країна ні на кого не нападала, вона лише захищала свої рубежі». Ці слова належать главі російської православної (прости, Господи) церкви пропагандисту-кадебешнику кірілу. Він і його підлеглі освячують ікони, з якими російський солдат іде в чужу державу мародерити, ґвалтувати, вбивати цивільних і руйнувати мирні міста.

Під час проповіді в архангельському соборі московського кремля передучора кіріл попросив молитися, щоби «священні рубежі» росії залишалися неприступними, а росіянам вистачало «мудрості, сили та честі в разі потреби захищати священні рубежі вітчизни».

Воістину, таке «православіє до кончіков валос» перевершує глибинний зміст поняття єзуїтства, як чогось підступного, лицемірного і зрадливого. Російська православна церква у своїй історії мала декількох тиранів, «посланих» сатаною. Найодіознішими, безумовно, були петро І, лєнін та сталін. Путін фактично успадкував донищену радянським режимом та перетворену в ідеологічну структуру з функцією доносів кдб російську православну церкву. З приходом на кремлівський трон він лише зміцнив її ідеологічний апарат. Віддавши наказ розпочати наступ на Україну, у кремлі не дуже переймалися знищенням православних московської церкви, їхніх сіл і міст. Адже Чернігівщина, Сумщина, Харківщина та решта південно-східних областей здебільшого наповнена храмами упц мп. І навіть після стількох жертв церковні громади не квапляться виходити з-під російського протекторату.

Така рабська прив’язаність до ворога неприємно дивує хіба того, хто не посвячений у процеси становлення чи, правильніше сказати, кількасотрічного насаджування «православія» на українських теренах.

Тим часом в українських соцмережах розпинають Папу Римського Франциска. На щастя, віртуально. У квітні український люд, у тому числі і греко-католицької конфесії, вибухнув «праведним гнівом» через ідею Ватикану провести спільну хресну ходу росіянки й українки на знак примирення. Чого тільки не писали про це. Навіть нагадували понтифікові його попередника Пія ХІІ, який співпрацював з нацистами під час ІІ-ої Світовой війни. Ходу у Ватикані не лише провели, чим породили нову хвилю невдоволення, але й опісля роздали ще декілька коментарів та інтерв’ю за участі самого Франциска.

Зрозуміло, що російська пропаганда уміло розіграла релігійні настрої у суспільстві та використала їх на свій лад. Адже її мета – творити хаос у всьому.

Підіграв у цьому і Папа, чиї філософсько-пацифистичні висловлювання іноді межували зі здоровим глуздом і наштовхували на думку, що Франциска «купили» чи завербували росіяни. Чого тільки варті його репліки про «гавкіт НАТО біля дверей росії», сумніви щодо постачання Україні зброї з боку Заходу чи візит до москви, а не Києва.

Показовим у цьому є текст російського пропагандистського ресурсу РИА «Новости» з посиланням на інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera. Російська пропаганда з претензією на об’єктивність робить такий висновок: «Ставлення Ватикану та Москви до англосаксонської глобалізації значно ближча, ніж здається, і не лише тому, що вони проти жорсткого диктату з боку сил «глобального добра». Але й тому, що католики і православні, при всій їх різниці і тисячолітніх протиріччях, при всьому неприйнятті свого часу католицьким Заходом «православних схизматиків», тепер виявилися багато в чому союзниками, тому що захищають традиційні цінності, релігійні та сімейні, традиційний уклад, справедливість і різноманітність людства».

Мовляв, Ватикан папа Франциск давно вже не підтримують англосаксонський варіант глобалізації.

«Католицька церква має свій вселенський проект, а англосаксонський проект виріс із протестантського месіанства, і, починаючи з часів французької революції, він успішно витісняє католиків. Насамперед із західного світу, де позиції Ватикану стрімко слабшають, особливо після Другої світової війни. На зміну католицизму зрештою приходить не протестантизм, а антихристиянський постгуманізм з його запереченням будь-яких релігійних цінностей і культом нової надлюдини», - пише російський ресурс.

Заради справедливості, у тексті нагадують, що Франциск таки засуджує російську війну та готовий прибути до москви переконувати путіна зупинити війська.

«Але засуджуючи росію, папа одночасно засуджує і Захід… Річ не в тім, наскільки вони (англосаксонські лідери, які виступають за поразку росії , у тому числі президент США Джо Байден, - ЗІФ) насправді віруючі і старанні католики, а в тому, що публічно вони завжди визнавали високий авторитет папи Франциска. І тут з'ясовується, що глава Католицької церкви не лише не виступає за ізоляцію росії, а ще й покладає хоча би частину провини за конфлікт на Захід», - пишуть пропагандистські «Новости».

Росіяни навіть процитували частину минулорічного інтерв’ю Папи другій за популярністю іспанській радіомережі Cadena COPE. «Потрібно припинити безвідповідальну політику нав'язування ззовні чиїхось сторонніх цінностей та спроб будувати в інших країнах демократії за чужими моделями, не враховуючи історичні, національні та релігійні особливості та повністю ігноруючи традиції інших народів», - ці слова Франциск говорив як такі, що належали колишній канцлерці Німеччини Ангелі Меркель. Останню папа назвав у цьому інтерв’ю однією із «найбільших політичних діячок світу», а її думка відображає і його ставлення до ситуації, що склалася у світі після виходу США з Афганістану (про що його і запитували іспанські журналісти).

Щоправда, з’ясувалося, що Франциск цитував не Меркель, а… путіна. Принаймні саме так запевнило російське видання і нагадало, що російський диктатор їх казав під час прийому Меркель у москві.

Проте не все так однозначно, як викладають «Новости». Російська православна церква заявила, що в інтерв’ю Corriere della Sera Франциск неправильно трактував розмову з кірілом, що відбулася між ними 16-го березня 2022.

У гундяєва кажуть, що глава Католицької церкви некоректно за тональністю виклав суть спілкування півторамісячної давнини. Мовляв, кіріл казав, що перебування в різних інформаційних полях - «західні ЗМІ не говорили або практично не говорили про деякі з фактів». Під такими фактами в рпц мають на увазі кремлівські наративи про Майдан, пожежу в Одесі у будинку профспілок 2014 року, під час якої загинуло декілька десятків проросійських провокаторів та обіцянку НАТО «на ізльотє совєтской епохі» не розширюватися на схід до російських кордонів.

Франциск же в інтерв’ю італійській газеті сказав, що кіріл 20 хвилин йому зачитував з аркуша виправдання російського вторгнення. На що понтифік йому відповів: «Я нічого цього не розумію. Брате, ми не державні посадовці, ми повинні говорити не мовою політики, а мовою Ісуса… Ми повинні шукати шляхи до миру та зупинення війни. Патріарх не повинен опускатися до рівня путінського прислужника».

Путінський служка кіріл доволі хитро та миролюбно відповів Франциску: «Звичайно, ця ситуація (війна, - ЗІФ) пов'язана для мене з великим болем. Моя паства перебуває по обидва боки протистояння, це здебільшого православні люди. Частина тих, що протистоять, належить і до Вашої пастви. Тому я хотів би, абстрагуючись від геополітичної складової, поставити питання про те, як ми і як наші Церкви можемо вплинути на стан справ? Як ми можемо сприяти умиротворенню ворогуючих з єдиною метою: досягнути зміцнення миру і справедливості? Дуже важливо в умовах, що склалися, уникнути подальшої ескалації».

Щоправда, у своєму поясненні рпц не дає відповіді на свої ж запитання, а переадресовує їх вирішення Ватикану.

Папський престол заявляв про бажання Франциска поїхати у москву до путіна (візит у Київ, попри запрошення, папа вважає недоцільним, що дратує багатьох українців) і тричі намарно просив кремль створити коридор для виходу людей з оточеного і знищеного Маріуполя. Попри невдачі релігійної дипломатії, у Ватикані навряд чи відмовляться від подальших зусиль. Але чи будуть вони адекватними у своїй риториці та чи не завдадуть іще більших ударів по реноме Католицької церкви і, рикошетом, по Українській греко-католицькій церкві?

Франциск і Кіріл зустрічалися 6 років тому на Кубі, наступну планували на червень цього року. Проте від неї у Ватикані відмовилися. Можливо, це і на краще – 85-річний папа своїми заявами дратує та напружує не лише паству, але й політиків і дипломатів, особливо польських та українських. Схоже, їм доведеться ще докласти чимало зусиль, щоби Святий престол чітко відокремлював зерна від полови, праведне від грішного, а зло називав злом.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: