Польські фермери оголосили Україні економічну війну на 20 лютого – повна блокада

НОВИНИ 14.02.2024 Коментарі 0

20 лютого польські фермери планують повністю перекрити всі пункти пропуску на польсько-українському кордоні. Також будуть заблоковані вузли зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій та морських портів. Про це йдеться у заяві аграрного крила профспілки  "Солідарність". 

Подаємо переклад заяви: "9 лютого 2024 року NSZZ RI Solidarność оголосила 30-денний загальний страйк фермерів, який зустрів безпрецедентну підтримку всієї аграрної спільноти та суспільства.

Ми знаємо, що це лише початок довгого шляху до перемоги. Тому цим повідомленням ми хочемо подякувати Вам за участь та підтримку наших спільних вимог.

На основі зібраних матеріалів і даних з місць наш діагноз ясний.Проблемою рентабельності сільськогосподарського виробництва, переробної та інших галузей в нашій країні є неконтрольоване надходження товарів з України, які імпортуються через відкриття кордону ЄС з цією країною.

Тому 20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку фермерів, оголошуємо, що всі протестні дії будуть зосереджені на повній блокаді всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною та акціях протесту на місцях!

Будуть заблоковані не лише пункти пропуску через кордон, а й вузли зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій та морських портів. 

Фото з відкритих джерел

Водночас ми звертаємося до всього суспільства Республіки Польщі підтримати протестуючих фермерів спілки NSZZ RI Solidarność, адже наші дії мають лише одну мету: забезпечити продовольчу безпеку країни, забезпечуючи суспільство здоровою та найякіснішою польською їдою".

Нагадаємо, недавно Єврокомісія ухвалила рішення продовжити на рік чинність торговельних переваг для України, у тому числі щодо українського зерна.  Відтак, польські фермери сподіваються протестними акціями схилити уряд Польщі до того, щоб застосувати заборону чи обмеження на ввіз української продукції.

Додамо, що у Польщі наприкінці минулого року після торішніх парламентських виборів  влада перейшла від консервативної партії "Право і справедливість" до парламентської коаліції на чолі із ліберальною "Громадянською платформою". Відтак, в країні сильно загострилось протистояння між президентом Польщі Аджеєм Дудою та головою польського уряду Дональдом Туском, котрі представляють названі антагоністичні політичні сили.

Зокрема, польські ЗМІ писали про плани "ПіСу" спровокувати бюджетну кризу, яка мала б привести до дострокових парламентських виборів. Однак згодом політики від "ПіСу" начебто відмовились від такого сценарію, оскільки соціологічні дослідження показують, що у разі дотермінових виборів підтримка "Громадянської платформи" і її союзників тільки б зросла. Натомість почав розгортатись страйкових рух, коли страйкарі блокують український кордон. 

Читайте також У Польщі фермери, що блокують кордон, напали на українські вантажівки: висипали зерно на дорогу – відео

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року у Польщі перевізники заблокували рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: "Дорогуськ – Ягодин", "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська"

23 листопада поляки заблокували четвертий пункт пропуску "Медика – Шегині":  акцію організували польські фермери  

Далі 6 січня цього року в Жешуві міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський підписав угоду зі спілкою «Ошукане село», після чого польські фермери припинили  блокаду  прикордонного  переходу  "Шегині – Медика".

16 січня польські перевізники досягли згоди з урядом щодо деяких вимог і призупинили свій протест з наступного дня.

22 січня цього року очільник польського уряду Дональд Туск прибув до столиці України. Відбулись зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським і з головою Кабінету Міністрів України Денисом Шмигалем. Зокрема, сторони обговорили питання блокади польськими фермерами кордону й імпорту української агропродукції. 

Читайте також Міністр сільського господарства Польщі попросив вибачення за висипане українське зерно

І от тепер аграрна "Солідарність", прихильна до "ПіСу", силами фермерів 9 лютого відновила блокаду кордону, заявивши, що планує 20 лютого домогтись повної блокади всіх переходів і логістиних доїздів і вузлів. Як наслідок голова польського уряду Дональд Туск опинився у скутному становищі, коли, з одного боку, він має дбати про захист економічних інтересів польських фермерів, а з іншого, хоче виконувати правила ЄС і бути щирим другом України. До того ж, опозиційний "ПіС", на політичному полі котрого грає президент Польщі Анджей Дуда, не шкодує зусиль, щоб ще більше загострити суспільно-політичні суперечності, від яких сьогодні лихоманить Польщу.      

Фото –11 лютого  польські фермери напали на українські вантажівки і висипали українське зерно на землю. Це сталось в польському Дорогуську, що неподалік українського кордону. Поліція Польщі розпочала кримінальне розслідування/Скриншот з відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: