ВДК «Цезар Куніков» відправили «за русскім карабльом» - на дно

НОВИНИ 14.02.2024 Коментарі 0

Унаслідок атаки українських дронів великий десантний корабель (ВДК) «Цезар Куніков» у ніч на 14 лютого був підбитий біля кримського узбережжя. За попередньою інформацією, біля Місхору сьогодні вранці ще триває рятувальна операція, проте сам корабель затонув.

Про це повідомляють українські медіа з посиланням на власні джерела в ГУР МОУ.

«Це була операція ГУР, в результаті атаки ВДК «Цезар Куніков» затонув», - цитує УП співрозмовника з Головного управління розвідки.

Інформацію про ураження корабля підтверджують і російські джерела. Як пише Telegram-канал «Крымский ветер», місцеві жителі чули потужні вибухи в районі Ялти, Місхору, Алупки та Сімеїзу, а сам ВДК затонув в районі Місхору.

Як повідомляє у своєму ТГ-каналі український журналіст Андрій Цаплієнко, до місця вибуху підійшли військовий корабель та підводний човен рф. Очевидно, рашисти намагалися вести пошуково-рятувальні роботи. Про долю екіпажу ВДК достовірної інформації наразі немає. За однією з версій, він у повному складі врятувався.

Рашистське мінубивства офіційної інформації про долю «Кунікова» не оприлюднювало. Натомість у ТГ повідомило, що вночі 14 лютого над Чорним морем буцімто були перехоплені шість українських безпілотників.

ВДК «Цезар Куніков» раніше відмітився участю в бойових діях проти Грузії в 2008 р.. У 2015 р. перекидав озброєння та боєприпаси до Сирії.

У березні 2022 року потрапив під обстріл у порту захопленого рашистами Бердянська – тоді внаслідок отриманих поранень загинув капітан ВДК О.Чирва. Після того корабель ремонтували до травня 2023 р.

І декілька технічних подробиць від військового експерта Олександра Коваленка.

БДК "Цезар Куніков", з яким сьогодні вранці, щось трапилося під Алупкою, належить до БДК проекту 775. Введено його в експлуатацію в 1986 році, а побудовано в Польщі на верфі "Stocznia Polnocna" у Гданську. Повна водотоннажність - 4 тис тонн. Екіпаж у складі 87 чол.

Ці кораблі останнім часом використовувалися переважно як транспорт, у логістичних ланцюжках рашистських окупаційних військ, але як десантний функціонал – це 12 од. бронетехніки техніки та не менше 340 осіб десанту.

Підбили ВДК завантаженим (питання - чим саме?) чи "порожняком" - наразі невідомо. Але в будь-якому випадку це чудова новина. Адже на московії жодна верф не може будувати і навіть повноцінно ремонтувати ці кораблі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: