Міністр сільського господарства Польщі попросив вибачення за висипане українське зерно

НОВИНИ 13.02.2024 Коментарі 0

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сікєрський попросив вибачення від імені польських фермерів за висипане українське зерно. 

Зокрема, у коментарі міністра, який розміщений на сайті міністерства, сказано:  "Треба визнати, що ситуація напружена. Польські фермери висипали частину зерна з українських вантажівок. Як на мене, це неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт у них немає грошей на закупівлю добрив та засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхній відчай.

Я прихильник діалогу та прямої розмови як найкращої форми вирішення складних проблем.

Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно важкої ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгового обміну, які б обмежили надходження товарів, що порушують стабільність агропродовольчих ринків.

Однак не стрималися і представники української влади. Форми виступу заступника міністра економіки, а раніше мера Львова були надто різкими. Інші українські політики теж надто емоційно подавали інформацію.

Я розумію спротив української влади з огляду на труднощі з експортом сільськогосподарської продукції. Я також усвідомлюю, що торгівля йде в обидві сторони, і ми також експортуємо в Україну.

Проте нагадаймо, що польські фермери допомагали Україні і хочуть допомагати. Але вони хотіли б, щоб від цієї допомоги виграв український бюджет і виграли фермери, а не олігархи, які мають величезні площі для вирощування зернових та інших видів агропродукції. Вони головним чином стоять за цим великим імпортом, який підриває стабілізацію агропродовольчих ринків у Європі.

Вирішення проблем лежить не лише в польсько-українських відносинах, адже Європейська комісія відповідає за організацію та правила торгівлі на спільному європейському ринку".

Нагадаємо, після того, як поширилась новина про те, що польські фермери напали на українські вантажівки і висипали українське зерно на землю, міський голова Львова Андрій Садови й телеграмі написав: " Назвемо речі своїми іменами. На цьому фото — українське зерно, яке висипали польські, а насправді проросійські провокатори, з українських вантажівок.

Псевдоблокада на кордоні триває. Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну – це як працювати сапером. Такі дії – ницість і ганьба".  

Також додамо, що інцидент з українським зерном прокоментував Посол України у Польщі Василь Зварич: "Після отримання інформації про розсипане польськими фермерами зерно з українських тірів, які були опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви, Посольство і Генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього ганебного злочину.

Посол України у Польщі Василь Зварич

Польська поліція відкрила провадження і розпочала необхідні процедури.

Українські дипломати перебувають на прямому звʼязку з водіями зазначених вантажівок".

Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації.

Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності.

Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому".

Згодом Василь Зварич додава:  "У всіх країнах Європи мали б розуміти і з повагою ставитися до того, в яких умовах працюють аграрії в Україні, що бореться з російським агресором.

Для нас, українців, зерно відіграє особливу роль та вкорінено в нашій історії та національних традіціях, а сьогодні це також є символом нашої незламності!

Ми не хочемо створювати проблем нікому в країнах Європи, ми виступаємо за конструктивну співпрацю і транспарентність наших комерційних відносин, але ми ніколи не погодимося на знецінення і дискредитацію праці наших хліборобів!

Це не "емоційний шантаж", це – реалії, які принесла в наше життя російська терористична держава".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: