Легітимність Координаційної Ради рівно у 6 723 рази більша, ніж ВНЗ, - Андрей Ягорав

АНАЛІТИКА 29.05.2024 Коментарі 0

Попри низьку явку виборців під час онлайн голосування до Координаційної Ради (КР) 3-го скликання білоруських демократичних сил, остаточний підсумок голосування виборча комісія не оприлюднила. Нагадаємо, проголосувало трохи більше 6,7 тисячі білорусів. Причину затримки пояснюють допущеною помилкою, яку спричинило неправильне програмування алгоритму обчислень. ЗІФ поспілкувався зі спікером Координаційної Ради попереднього скликання Андреєм Ягоравим про виборчу кампанію і майбутнє нової КР. За його словами, попередні результати суттєво не відрізнятимуться від остаточних.

- Чим пояснюєте таку низьку явку виборців – неповних 7 тисяч голосів?

- Низеньку явку можна пояснити об'єктивними факторами, зокрема, люди з Білорусі не могли вільно голосувати через гнітючу ситуацію, що склалася у країні. Зокрема, пов’язані зі ситуацією, пов’язаною із чат-ботом плану «Перемога», що викликала побоювання.

Також низька зацікавленість через те, що білоруські демократичні політичні сили перебувають у вигнанні.

Є низка чинників, пов'язаних із діяльністю самих демократичних сил. Наприклад, головна фігура опозиційних демократичних сил – Світлана Тихановська, дуже слабо підтримала вибори. Їх проводили виключно за кошти Координаційної Ради та завдяки ресурсам, які ми змогли мобілізувати – вона була невеликою. Ми були обмежені в ресурсах.

Частково сили, які привертають до себе увагу, як Полк Калиновського, який відмовився брати участь у виборах, хоча попередні плани були. Через це також зменшилася кількість виборців. Усе дійсно вирішувалося за кошт тих блоків, які проводили кампанію.

У таких умовах ми одержали ті результати, які одержали. Ставитися до цього можна по-різному. Я ставлюся з погляду оцінки ситуації, в якій перебувають білоруські демократичні сили. Тобто це був тест на ситуацію, в якій ми отримали реальні цифри. Маємо частку активного білоруського політикуму, який готовий брати участь у політичній роботі. Плюс ті люди, які не змогли проголосувати через об’єктивні причини, зокрема, наприклад, не мали паспортів.

- Позицію Світлани Тихановської чим ви можете пояснити – це конкуренція?

- Можливо так, це побоювання, що чим більше буде голосів на виборах до Координаційної Ради, тим більше КР відчуватиме себе в якості легітимного представницького органу та політично конкурувати зі Світланою Тихановською. Такі побоювання мають значний резон та причини, але суб'єктивно, можливо, такі підозри безпідставні.

- Щодо питання легітимності, якою вона є в Координаційної Ради з огляду на таку явку?

- Спочатку треба дивитися на те, на що претендувала Координаційна Рада. Ми ніколи не заявляли, що вона матиме всенародну легітимність.

- Вам відомо, скільки білорусів проголосувало власне з території Білорусі?

- Важко сказати – до слова, ще один пункт, що обмежив кількість голосів під час виборів – технічна складність процедури голосування. Тому що ми намагалися забезпечити людям максимальну безпеку для голосування з Білорусі через VPN.

Ми дізнаємося, скільки людей скористалося голосуванням через VPN. Це не означатиме, що всі, хто його використовував – з Білорусі. Але приблизну цифру можна отримати. В останній день голосування (27 травня, - ред.) у Білорусі блокували цей сервіс, і люди ним не могли скористатися. Це ще більше обмежило кількість голосів.

- Можете спрогнозувати реакцію лукашенка на вибори до Координаційної Ради, що скаже його пропаганда?

- Мені здається, що вони максимально занижуватимуть значення, акцентуватимуть увагу на кількість голосів, маніпулюватимуть цифрами. Також репресуватиме людей, бо боїться будь-якої альтернативи, яка наявна. Адже демократичні сили Білорусі – справді демократичні, не бояться конкуренції між собою, готові організовувати на транспарентних основах за міжнародними стандартами процеси.

З огляду на те, що відбувалося, легітимність Координаційної Ради рівно у 6 723 рази більша, ніж у Всебілоруських народних зборів.

- Прокоментуйте симпатії виборців щодо списків на демократичних виборах: команда Латушка та «Рух за свободу» набрали найбільше голосів, ваш блок із Пракоп'євим – на другому місці. Про що це свідчить?

- Це свідчить, що Павел Латушка є лідером демократичних сил Білорусі за підсумками виборів. Інші сили із близькими передвиборчими програмами теж отримали свої частки підтримки. І бачимо, що люди, які представляли Кабінет Тихановської, її радників, блок «Європейський вибір» отримали 8 мандатів, що свідчить про пропорцію симпатиків до неї.

- Тепер можна очікувати протистояння між Офісом Тихановської та Координаційною Радою?

- Міркую, що ні, такої боротьби не буде. Вважаю, як і раніше, що між такими представницькими органами, які живуть у своєму ритмі та часі, мають колективний характер, керівництво і так далі та виконавчим і централізованим органом триватиме співпраця. Я не назвав би це конкуренцією, боротьбою за легітимність - це різні поняття легітимності. Виборча легітимність Тихановської, яка 2020 році, та, зрештою, 2025 року хотілося би бачити можливість підтвердження її мандату – Координаційна Рада показала, як це можна зробити.

- Які зараз першочергові завдання КР, якою буде коаліція?

- Про політику Координаційної Ради зараз говорити складно, бо все залежатиме від формування внутрішньої коаліції. Може виникнути різна конфігурація. Наприклад, блок Латушка з «Європейським вибором», що представляє Кабінет та Офіс. Може бути й інша конфігурація – між Латушком і блоком «Пракоп’єва-Ягорава» - я не знаю, як складеться. Зараз розпочнуться перемовини, бо ніхто не має абсолютної більшості у Координаційній Раді, яка налічує 80 мандатів. Потрібні будуть консультації та домовленості.

Також читайте: Лукашенкові доведеться домовлятися з демократичними політиками, - Євген Магда про підсумки виборів до Координаційної Ради

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: