У Координаційній раді виступили проти продовження мандату Тихановській

НОВИНИ 08.08.2024 Коментарі 0

Вадзім Пракоп'єв, Андрей Ягорав та Аляксандар Книровіч від імені фракції Координаційної ради (КР) «Білорусь» виступили проти продовження повноважень Світлани Тихановської (на фото) як лідерки демократичних сил Білорусі у серпні 2025 року.

«Вважаємо, що положення про безтермінове продовження повноважень Світлани Тихановської як загальнонаціональної лідерки, закріплене у «Протоколі про взаємодію Координаційної ради, Об’єднаного перехідного кабінету й офісу Світлани Тихановської», є неприйнятним і підриває довіру до всіх демократичних сил Білорусі загалом», - цитує заяву фракції «Радыё Свабода – Беларусь».

Протокол про взаємодію підписали під час ІІІ-ої Конференції «Нова Білорусь», що минулими вихідними відбувся у Вільнюсі.

Трійка представників КР у своїй заяві наголосили, що будь-яке політичне керівництво «має підкорятися принципу чітко встановлених часових рамок повноважень». За їхніми словами, відсутність такої бази «створює ризик зниження прозорості прийняття рішень та зниження підзвітності перед виборцями, а також порушує основи демократії, навіть якщо на даний момент повноваження національного лідера обмежені».

«У зв’язку з вищезазначеним заявляємо, що повноваження Світлани Тихановської як загальнонаціональної лідерки від 9 серпня 2025 року є недійсними до проходження нової процедури затвердження. Демократичні сили мають подавати приклад, дотримуючись принципів вибірковості і змінюваності», – йдеться у заяві.

У документі також наголошено, що політичні діячі, які претендують на національне лідерство, «повинні дотримуватися демократичних норм незалежно від ситуації, що склалася, а не прагнути розширення своїх повноважень в особистих інтересах».

«Закликаємо представників коаліції Латушка-Тихановської уникати авторитарних практик і будувати політичне лідерство на основі демократичних принципів», - йдеться у заяві.

На конференції «Нова Білорусь» офіс Світлани Тихановської, Об’єднаний перехідний кабінет і Координаційна рада прийняли протокол взаємодії, в рамках якого домовилися, що Тихановська залишиться у статусі національної лідерки до наступних демократичних і вільних виборів у Білорусі – тобто її повноваження не закінчаться у 2025 році. Тільки вона може позбутися цього статусу за власним бажанням.

Друге місце на виборах до Координаційної ради посів блок Прокоп'єва-Ягорова, до якого входить Книрович. На першому місці команда Павла Латушка і Рух «За Свободу», які йшли на вибори одним блоком і зібрали навколо себе коаліцію більшості в Координаційній раді.

Фото – ТГ-канал Світлани Тихановської

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: