Литва, площею як дві Одеських області, надала Україні суттєву допомогу

НОВИНИ 29.05.2024 Коментарі 0

Литва виділила 13,5 мільйона євро Україні на закупівлю радарів повітряного стеження. Кошти передадуть для коаліції з пошуку засобів ППО для України, яку очолює Німеччина. 

Про це пише Суспільне із посиланням на заяву міністра оборони Лауринаса Кашчюнаса. Він зазначив, що Литва планує до кінця року придбати для України чотири радари. 

"Сьогодні уряд виділив 13,5 млн євро на придбання радарів, які посилять систему оповіщення в Україні. Цим ми приєднуємося до ініційованої Німеччиною коаліції протиповітряної оборони", - сказав очільник міноборони Литви. 

Обладнання посилить систему попередження, видимість і здатність знищувати повітряні цілі. Лауринас Кашчюнас пообіцяв, що його країна закуповуватиме радари, тому що "вони потрібні Україні, яка сама визначила цю потребу".

Від початку повномасштабного вторгнення допомога Литви Україні сягнула 1 мільярда євро, зазначає Суспільне. Приблино 616 мільйонів євро з цієї суми становить військова допомога. Цього року Литва вже надала допомоги на 95 мільйонів євро.

23 квітня в Міністерстві оборони Литви оголосили про прибуття до України партії командно-штабних машин М577. Ще одна партія прибула раніше, 6 квітня.

11 квітня Україна отримала від Литви новий пакет допомоги, до якого увійшли антидрони, генератори та розкладачки, призначені для ЗСУ.

"Литва вже розробила план довгострокової підтримки: у 2024-2026 роках Україні для нових придбань планується передати пакет військової підтримки вартістю 200 мільйонів євро", - додавали тоді в литовському відомстві.

У березні литовський уряд виділив 35 мільйонів євро на закупівлю артилерійських снарядів для України в межах чеської ініціативи.

Окрім того, у травні прем'єрка Литви Інґріда Шимоніте казала, що уряд її країни отримав від парламенту дозвіл на те, щоби відправити литовські війська для навчання ЗСУ в Україну. Але українська влада поки не просила про це.

На фото suspilne.media – міністр оборони Литви Лауринас Кашчюнас

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: