Лукашенкові доведеться домовлятися з демократичними політиками, - Євген Магда про підсумки виборів до Координаційної Ради

АНАЛІТИКА 28.05.2024 Коментарі 0

Минула доба, 27 травня, була третьою та останньою, під час якої білоруси могли віддати свій голос за один зі списків із кандидатами до Координаційної Ради (КР) 3-го скликання – новообраного протопарламенту демократичної Білорусі. І хоча Європейський парламент визнав КР представницьким органом білоруського народу, кількість голосів не вразила. Зрештою, це і прогнозували експерти. Всього взяло участь у виборах, за попередніми даними, трохи більше 6,7 тисячі людей. І це при тому, що тільки за кордон вимушено емігрувало декілька сотень тисяч білорусів.

За попередніми даними, проголосувало 6 723 білоруси. КР налічуватиме 80 депутатів. Поки що білоруський протопарламент має такий вигляд:

1. «Солідарність» – 104 голоси та 0 мандатів.

2. «Воля» – 432 голоси і 6 мандатів.

3. «Європейські вибори» – 605 голосів і 8 мандатів.

4. «Наша справа» – 489 голосів і 6 мандатів.

5. «Голос діаспори – Єдність поза межами» – 184 голоси та 0 мандатів.

6. «Незалежні білоруси» – 616 голосів і 8 мандатів.

7. Блок Прокоп'єва – Єгорова – 1050 голосів і 13 мандатів.

8. Команда Латушка і Рух «За Свободу» – 2358 голосів і 28 мандатів.

9. «Досить боятися» – 226 голосів і 3 мандати.

10. «Країна для життя» – 61 голос і 0 мандатів.

11. «Молодіжний наступ» – 598 голосів і 8 мандатів.

Білоруський інформаційний центр у Львові попросив відповісти на декілька запитань про підсумки виборів політолога, директора Інституту світової політики Євгена Магду.

- Чим пояснюєте таку низьку явку виборців – неповних 7 тисяч голосів?

- Цьому є низка причин і варто їх перерахувати, а читачі самі зроблять висновки, яка з них більш вагома. Насамперед, це те, що Координаційна Рада 2-го скликання мало працювала над тим, щоби забезпечити ефективні вибори. По-друге, не надто зацікавленим виявився і Офіс Світлани Тихановської і власне сама Світлана Тихановська, яка навіть не закликала брати участь у голосуванні. По-третє, спостерігається той факт, що білоруські демократичні політики дещо відірвані від тих білорусів, які перебувають теж зараз за кордоном. На мою думку, це доволі серйозна проблема. Сам факт виборів до Координаційної Ради оцінюю позитивно, але є ще одна причина – це ситуація навколо списку «Закон і правопорядок», коли через чат-бот плану «Перемога» лідер цього списку Олександр Азаров розіслав заклики голосувати за цей список і тим самим міг спричинити проблеми для тих білорусів, які перебувають на території Білорусі. Тому проблем дійсно багато, але хочу нагадати, що нижнього порогу явки в більшості європейських країн немає і в білоруському законодавстві про вибори – теж немає – це теж потрібно розуміти – і тому, в принципі, можна сказати, що значною мірою це був унікальний випадок такого віртуального, цифрового голосування.

- Чи можна вважати Координаційну Раду після цього легітимним органом?

- Так, особисто вважаю Координаційну Раду 3-го скликання демократичних білоруських сил легітимною, хоча би тому, що за неї проголосували люди. Вона не просто призначена чи туди подали заявки, а люди брали відповідальність за свої голоси. Вважаю, що білоруські демократичні сили, які представлені в цій Координаційній Раді, вони мають якомога швидше розпочати свою роботу і своєю роботою продемонструвати, що вони є адекватними тим викликам, які перед ними стоять, і відповідальними за ті голоси, що за них віддали.

- Відомо, скільки онлайн голосів було безпосередньо з Білорусі?

- Не відстежував, скільки голосів було безпосередньо з Білорусі – міркую, що цей відсоток мізерний через просту причину: влада блокувала анонімайзери (проксі-сервер, який не дозволяє відстежувати активність в інтернеті, - ред.), а на початку голосування, в перший день, і в третій день, до речі, створювала DDoS-атаки для ускладнення процесу голосування. Плюс усі списки, що брали участь у виборах, названі екстремістськими. Тобто людина, яка брала участь у голосуванні з території Білорусі, могла потрапити під кримінальне переслідування, тому далеко не всі ризикнули на це піти.

- Якою буде реакція у лукашенка на таку низьку явку?

- Реакцією лукашенківської пропаганди буде максимальна зневага. Справді, цифра, яка за будь-якими показниками виходить меншою за статистичну похибку – це для білоруської пропаганди хороша пожива. А сам лукашенко навіть не зможе утриматись, щоби це ігнорувати та висловити свою зневагу до цієї ситуації. Він може спочатку висловлювати зневагу, а потім ситуація може скластися так, що йому з цими політиками доведеться домовлятися. Я би такого варіанту не виключав.

- Що очікуєте від нової Координаційної Ради?

- Сподіваюся, що ця Координаційна Рада активніше вибудовуватиме відносини з Україною та Європейським Союзом, що, на мю думку, є пріоритетом для білоруських демократичних сил. А також зможе продемонструвати громадянам Білорусі в окремих питаннях свій вплив, своє піклування і свою готовністю бути справжнім представником білорусів – тих, хто віддав перевагу навіть перебуванню за кордоном, але готовий боротися за демократію в самій Білорусі. Для мене виглядає раціональною активна позиція цієї Координаційної ради, і вже в червні ми побачимо її перше скликання і потім подальшу роботу.

P.S. 29 травня опублікуємо інтерв'ю зі спікером Координаційної Ради 2-го скликання Андреєм Ягоравим

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: