У Казані саміт БРІКС: путін легалізує окупацію України 

АНАЛІТИКА 22.10.2024 Коментарі 0

Сьогодні, 22 квітня, на росії у місті Казані, розпочався саміт БРІКС. Це міждержавне об'єднання, до якого входять 9 незахідних великих країн світу, на які припадає 45% населення світу і 35% світової економіки. Йому вже 20 років. росія вчетверте головує в БРІКС. Москальські ЗМІ запопадливо висвітлюють захід, який начабто свідчить, що кремлю вдалось уникнути міжнародної ізоляції. 

У рамках саміту нині відбулася зустріч військового злочинця путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Як повідомило російське Радіо Свобода, переговори тривали близько години за участю делегацій двох країн: "За словами прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, на зустрічі довго обговорювали ситуацію в Україні, а також обмінялися думками щодо відносин із західними країнами. Відповідаючи на запитання, чи говорили глави росії та КНР про відносини зі США, Пєсков сказав : "З "колективним Заходом", вони торкалися. Річ у тому, що і на наші інтереси посягають, і на інтереси Китаю".

Військовий злочинець путін також вже зустрівся з прем`єр-міністром Індії Нарендрою Моді, що також прибув до Казані. Як повідомляє ReutersМоді подякував путіну,  за його «міцну дружбу», високо оцінив зростаючу співпрацю та розвиток БРІКС, але також сказав, що Індія вважає, що конфлікт в Україні слід припинити мирним шляхом. "Ми постійно спілкуємося з приводу триваючого конфлікту між Росією та Україною", - сказав Моді. «Ми вважаємо, що проблеми потрібно вирішувати лише мирним шляхом».

"Ми повністю підтримуємо якнайшвидше відновлення миру та стабільності. Усі наші зусилля приділяють пріоритет людству. Індія готова надати всю можливу підтримку в найближчі часи", - сказав Моді, додавши, що обговорить ці питання з путіним.

Додамо, що Китай та Індія є найбільшими покупцями російської нафти, при цьому між ними складні стосунки. 

Reuters також наголошує, що саміт БРІКС відбувається в той момент, коли керівники світових фінансів мають зібратися у Вашингтоні. Так цього тижня в США пройде щорічна зустріч Міжнародного валютного фонду та Світового банку, у заходах візьмуть участь понад 10 000 представників міністерств фінансів, центральних банків і груп громадянського суспільства для обговорення зусиль, спрямованих на прискорення нестабільного глобального зростання, вирішення боргових проблем і фінансування переходу на зелену енергетику.

До того ж, фоном для цьоготрічного саміту БРІКС є загроза війни на Близькому Сході, розширення українсько-російської війни на Європу, слабка економіка Китаю та занепокоєння щодо президентських виборів в США. 

На запитання журналістів про перспективи миру путін сказав, що москва не відмовиться від чотирьох регіонів східної України, які, за її словами, є частиною Росії, і що москва хоче, щоб її довгострокові інтереси безпеки враховувалися в Європі.

"Два російські джерела сказали, що, хоча в Москві все більше говорять про можливу угоду про припинення вогню, поки немає нічого конкретного - і що світ чекає результатів президентських виборів у Сполучених Штатах 5 листопада.

Росія, яка наступає, контролює приблизно одну п’яту території України, включаючи Крим, який вона захопила й анексувала в односторонньому порядку в 2014 році, близько 80% Донбасу – вугільно-сталеливарної зони, що включає Донецьку та Луганську області – і понад 70% Запорізької та Херсонської областей.

путін сказав, що Захід тепер усвідомив, що росія переможе, але він відкритий до переговорів на основі проектів угод про припинення вогню, досягнутих у Стамбулі в квітні 2022 року", - повідомив Reuters. 

Довідка.

БРІКС (англ. BRICS), до 2010 BRIC (БРІК) (від англ. Brazil, Russia, India, China, South Africa — «Бразилія, Росія, Індія, КНР, ПАР») — це міжнародна організація найбільших за площею та населенням країн, що розвиваються. Декларативно група створена для збільшення інвестиційних можливостей, угруповання перетворилося на геополітичний блок, уряди яких щорічно зустрічаються на офіційних самітах і координують багатосторонню політику з 2009 року. Двосторонні відносини між країнами БРІКС ведуться декларативно на основі невтручання, рівності , і взаємовигоди. Країни-засновники Бразилія, Росія, Індія та Китай провели перший саміт у Єкатеринбурзі в 2009 році, а Південна Африка приєдналася до блоку роком пізніше. На 15-му саміті, у 2023 році в Йоганнесбурзі, до БРІКС запрошені Аргентина, Ефіопія, Єгипет, Іран, ОАЕ та Саудівська Аравія, які мали стати повноправними членами з 1 січня 2024. Через прихід до влади Хав'єра Мілея Аргентина відмовилась від членства і чисельність БРІКС зросла до 10 учасників, а не 11, до групи приєднались Ефіопія, Єгипет, Іран та ОАЕ. 16 січня 2024 року міністр торгівлі Саудівської Аравії спростував інформацію, що його країна вступила в БРІКС, оголосивши що розглядається питання. 

Разом члени БРІКС охоплюють близько 30% світової суші та 45% світового населення.  Бразилія, Росія, Індія та Китай входять до десятки найбільших країн за населенням , за площею та за ВВП (ПКС). П’ять держав-засновників є членами G20 із сумарним номінальним ВВП 28 трильйонів доларів США (це приблизно 27% світового валового продукту), загальним ВВП (ПКС) приблизно 57 трильйонів доларів США (33% світового ВВП за ПКС) і, за оцінками, 4,5 трильйона доларів США в сукупних іноземних резервах (станом на 2018 рік).

Країни БРІКС вважаються головним геополітичним суперником блоку G7 провідних розвинутих економік, реалізуючи конкуруючі ініціативи, такі як Банк розвитку БРІКС, Угода про непередбачувані резерви БРІКС, БРІКС ПЕЙ (аналог SWIFT), Спільну статистичну публікацію БРІКС, резервну валюту БРІКС, Лігу університетів БРІКС, Угоду про непередбачувані резерви БРІКС, Кабель БРІКС.

Акронім був запропонований Джимом О'Нілл, глобальним економістом банку Goldman Sachs (Ґолдман Сакс) 2001 року. Після приєднання ПАР до БРІКу 18 лютого 2011 року, індійський міністр фінансів оголосив, що відтоді група називається БРІКС (BRICS). За оцінками Ґолдман Сакс, до 2050 року економіки учасників разом можуть перевищити сукупний обсяг економік найбагатших сучасних розвинених країн (G7). (За Вікіпедією).

Фото - скрін-шот

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: