Як Норвегія згортає дипломатію з росією

НОВИНИ 21.10.2024 Коментарі 0

Міністерство закордонних справ Норвегії підтвердило інформацію про тимчасове припинення співпраці з росіянами. Проте йдеться не про видворення російських дипломатів.

У соцмережі Х генконсульство пише, що тимчасово не надаватиме послуги, оскільки Норвегія вимагає зі 17 жовтня скоротити кількість російських «дипломатів». Таку інформацію для Barents Observer підтвердила речниця МЗС Норвегії Рагнхільд Сіменстад.

За її словами, сторони протягом певного часу домовлялися про забезпечення дипломатичної присутності в обох країнах. Проте не йшлося про видворення російських дипломатів з Норвегії.

Як зазначає видання, у посольстві рф в Осло багато російських дипломатів, але тільки двоє з них працюватимуть із консульськими питаннями.

Так, Ніколай Конигін, який з осені 2019 року обіймає посаду генерального консула в Кіркенесі – місті в північно-східній частині Норвегії, приблизно за 8 км від норвезько-російського кордону – раніше працював у візовому відділі консульства росфедерації в Осло. Проте з лютого 2022 року він більшість часу подорожував північчю Норвегії, покладав квіти до численних обелісків і пам’ятників у пам’ять про радянських військовополонених і загиблих солдатів Другої світової війни, які брали участь у визволенні східного Фінмарка у 1944 році.

Росія відкрила своє генеральне консульство в Кіркенесі 1993 року – відповідно до угоди про створення генконсульства Норвегії в Мурманську. Проте Норвегія вирішила закрити свою дипломатичну місію в Мурманську у 2022 році через те, що дипломати зазнали переслідувань.

Станом на сьогодні Норвегія є єдиною скандинавською країною, яка все ще має відкрите генеральне консульство в Санкт-Петербурзі, на додаток до свого посольства в Москві з невеликим персоналом. У Москві Норвегія має лише декількох дипломатів після того, як Осло разом з більшістю інших європейських країн у 2022 році вислала офіцерів розвідки. З Осло відповідний наказ отримали 15 осіб, після того як вони отримали звинувачення від Москви, що «займаються діяльністю, несумісною з їхнім дипломатичним статусом».

Росія має дипломатичне представництво у столиці Норвегії. А от генеральне консульство росії в Баренцбурзі – шахтарському селищі на Шпіцбергені – призупинило свої консульські послуги – там залишився лише один «дипломат».

Також призупинено надання виїзних консульських послуг на острові Шпіцберген в Лонг'їрі – містечку із населенням понад тисячу осіб. Це найпівнічніше поселення Норвегії цікаве тим, що воно є найбільшим населеним пунктом і адміністративним центром норвезької провінції Свальбард із міжнародними університетом та аеропортом. У місті побудоване підземне сховище насіння усіх видів культур на випадок всесвітньої катастрофи.

«Хвиля закриття місій та скорочення кількості дипломатичного персоналу між росією та скандинавськими країнами настала після повномасштабного вторгнення в Україну. Генеральні консульства Москви зачинили двері один за одним у Турку, Гетеборзі, Лаппеенранті, а фінські і шведські дипломатичні представництва закрилися в Санкт-Петербурзі, Калінінграді, Петрозаводську та Мурманську», - нагадує Barents Observer.

Фото – hосійський прапор досі висить на генконсульстві hосії в Кіркенесі, але вхідні двері зачинені для відвідувачів / thebarentsobserver.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: