Бійками і сльозогінним газом супроводжувалась передача ПЦУ найбільшого собору Черкас

НОВИНИ 17.10.2024 Коментарі 0

Сутички за участю прихильників православної церкви московського патріархату відбулися сьогодні, 17 жовтня у Свято-Михайлівському соборі – найбільшому православному храмі України, розташованому в Черкасах. Вони ламали і кидали лавки, використовували сльозогінний газ і кидалися на людей. В результаті кілька людей отримали травми, поліція проводить розслідування та відкрила кримінальне провадження за фактами хуліганства.

Усе розпочалося після того, як військовий капелан Володимир Педько уранці повідомив, що Свято-Михайлівський собор перейшов до Православної церкви України. За його словами, храм став гарнізонним, на його території планується створення осередку національно-патріотичного виховання, недільної школи та центру підготовки капеланів. Капелан також запросив усіх вірян незалежно від конфесії взяти участь у спільній молитві українською мовою.

У відповідь на це до воріт собору прийшли прихильники московського патріархату, повідомляють місцеві видання. Вони влаштували бійку та під орудою митрополита Феодосія (нагадаємо, що йому пред’явлено чотири підозри від правоохоронців за умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, про що раніше писав ЗІФ) та проламали ворота. Усередині храму вони нападали на людей, ламали лавки та кидалися відрами та іншими предметами.

У результаті силових дій прихильники московського патріархату разом із тітушками захопили Свято-Михайлівський собор у Черкасах. Однак це тривало не довго.

«Парафіяни ПЦУ провели контрнаступ та вигнали з Михайлівського собору проросійських окупантів в рясах. Його втрата для московського патріархату має символічне значення. Свято-Михайлівський храм є найбільшим в Україні та четвертим за розміром православним собором у світі», - повідомив у своєму ТГ-каналі журналіст Андрій Цаплієнко.

На ситуацію в Свято-Михайлівському соборі відреагувала і місцева влада.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко закликав містян прийти до храму, щоб висловити свою думку щодо належності головного храму міста та помолитися за Збройні сили України. «Ми, як влада, не втручалися в це, громада добровільно перейшла до ПЦУ, але там уже відбувається щось неправомірне. Тому запрошую прийти і підтвердити волю громади», - запропонував мер міста.

Очільник ОВА Ігор Табурець закликав присутніх біля Свято-Михайлівського собору зберігати холодний розум та не вдаватися до провокацій. «Кожна релігійна громада має законне право на зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях. На сьогодні цим правом скористались уже 94 релігійні громади на Черкащині, змінивши своє підпорядкування з московського патріархату на Православну церкву України», - відзначив Табурець.

За фактом хуліганства у Свято-Михайлівському соборі поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження. Як з’ясували поліцейські, група осіб вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам завдано тілесних ушкоджень. Поліцейські негайно прибули на місце та опитали учасників конфлікту. Правоохоронці встановлюють свідків та очевидців інциденту, а також вивчають відеозаписи, оприлюднені у соцмережах.

Пізніше, які повідомила Черкаська міськрада, черкасці об'єдналися у спільній молитві за Україну та її захисників, яка вперше прозвучала у храмі українською мовою після переходу до ПЦУ. Літургію разом зі священниками та капеланами ПЦУ провів Владика Іоан, Митрополит Черкаський та Чигиринський ПЦУ. У храмі зібралилася і віряни. Присутні також поклали квіти до могили Владики Софронія, який будував цю церкву.

Як зазначив волонтер Сергій Стерненко, «представники РПЦ були змушені здійснити жест доброї волі».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: