Підрахунок голосів у Молдові: перевага таки на користь вступу в ЄС

НОВИНИ 21.10.2024 Коментарі 0

Громадяни Молдови на референдумі все ж таки висловилися «за» вступ їх країни до ЄС. Попри те, що прихильників такого рішення небагато, експерти стверджують, що змінити результат уже неможливо.

Після підрахунку понад 99% голосів виборча комісія оголосила, що прихильність перебування Молдови у Євросоюзі підтримали 50,32% молдаван. Проти – 49,68%. Як зауважує LRT,  табір "ні" лідирував протягом тривалого часу до закінчення підрахунку голосів.

Шальки терезів на користь євроінтеграції переважили голосувальники в останні години підрахунку з-за кордону.

У Молдові з населенням 2,6 мільйона людей, які межують з Україною, очікувалося, що референдум пройде успішно та голоси віддадуть на користь членства в ЄС.

Проєвропейська президентка Мая Санду раніше говорила про "безпрецедентний напад на свободу та демократію нашої країни" під час недільного референдуму. Плебісцит затьмарив передбачуване втручання росії в сусідню Молдову.

Як зазначає LRT, якби переміг табір противників ЄС, це була би серйозна поразка для Санду, яка набрала найбільше голосів у першому турі президентських виборів. Через два тижні на неї чекає важкий другий тур.

Згідно з майже остаточними результатами, Санду набрала 42% голосів на президентських виборах і зустрінеться зі своїм найближчим суперником, Олександром Стояноглом, у другому турі виборів 3 листопада.

Колишній прокурор, якого підтримують проросійські соціалісти, показав кращі результати, ніж очікувалося, набравши 26% голосів. Загалом на пост президента претендували 11 кандидатів.

Санду, яка перемогла у 2020 році кандидата, підтримуваного Москвою, розірвала всі зв'язки з росією та подала заявку на прийом своєї країни до ЄС після російського вторгнення до України у 2022 році.

Прес-секретар кремля дмітрій пєсков заявив у понеділок, 21 жовтня. що під час підрахунку голосів на виборах і референдумі в Молдові допущено «аномалії», а обидва опитування показали певне «зростання» на користь Санду і проблокового табору.

Він додав, що проєвропейський президент Молдови має довести звинувачення у втручанні Москви у вибори.

У понеділок Європейський союз заявив, що голосування на президентських виборах і референдумі про приєднання Молдови до блоку затьмарено "безпрецедентним російським втручанням і залякуванням".

"Ми звернули увагу на те, що це голосування пройшло в умовах безпрецедентного втручання та залякування з боку росії та її прихильників з метою дестабілізації демократичного процесу в Республіці Молдова", - заявив представник ЄС Пітер Стано.

Глава литовської дипломатії Ґабріелюс Ландсберґіс закликає провести розслідування можливого втручання росії в референдум, проведений у Молдові щодо членства цієї країни у Європейському Союзі.

"Через певних людей, які ближчі до росії. Підкуп голосів, втручання у вибори, кампанія з дезінформації – ці події мають бути розслідувані та має бути дана відповідь, як це вплинуло на вибори, на думку скількох людей вплинули незаконними способами під час цієї виборчої кампанії", - заявив журналістам Ландсберґіс у понеділок.

На фото: президентка Молдови Мая Санду 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: